ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Το τέλος της θερινής ώρας και με τη βούλα!

Η θερινή ώρα ωστόσο, είναι ένας έξυπνος τρόπος που σκαρφίστηκε ο άνθρωπος για να εξοικονομεί ενέργεια και όχι μόνο! Το 1784 μάλιστα, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, χωρίς να κάνει λόγο για αλλαγή ώρας, πρότεινε σε .......
....... ανώνυμη επιστολή του σε εφημερίδα του Παρισιού να ξυπνούν όλοι κατά μία ώρα νωρίτερα τους θερινούς μήνες.

Τι θα επιτύγχανε ο άνθρωπος ξυπνώντας μία ώρα νωρίτερα; Να εξοικονομήσει ενέργεια και να κάνει οικονομία γιατί θα εκμεταλλευόταν το φυσικό φως της μέρας.

Σήμερα υπολογίζεται ότι τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ιδέα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916.

Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζοντας την θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916, και οι ΗΠΑ το 1918 με το μέτρο να ισχύει για όλο τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμέσως μετά καταργήθηκε γιατί ο κόσμος ήταν δυσαρεστημένος.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε.

Από το 1975 ωστόσο το μέτρο εφαρμόζεται ανελλιπώς στο σύνολο της ΕΕ και στην Ελλάδα.

Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο καθώς λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν, σε σύγκριση, μικρή.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η θερινή ώρα δεν χρησιμοποιείται σε χώρες κοντά στον Ισημερινό αφού η ανατολή και η δύση του Ήλιου δεν έχουν μεγάλη διαφορά στο διάστημα του χρόνου.

Μπορεί η θερινή ώρα να καταργηθεί; Ναι , αυτό είναι πιθανό μετά και το σχετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη με 384 ψήφους υπέρ (153 ψήφισαν κατά και 12 απείχαν) με τους ευρωβουλευτές να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει το σύστημα σύμφωνα με το οποίο κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, τίθεται σε ισχύ θερινή ώρα και εάν χρειάζεται να υποβάλλει πρόταση για την αναθεώρησή του.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ότι η αλλαγή ώρας έχει επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το ΕΤ Magazine του EleftherosTypos.gr, οι μεγαλύτερες πιέσεις για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας στην Ε.Ε προέρχονται από τη Φινλανδία, όπου ομάδες πολιτών συγκέντρωσαν 70.000 υπογραφές ζητώντας από το Κοινοβούλιο να καταργήσει την αλλαγή της ώρας. Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μάλιστα έπειτα από εξέταση επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή της ώρας προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, μειωμένη απόδοση στην εργασία και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

(Με πληροφορίες από eleftherostypos.gr)
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου