ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Αφροδισιακά: μύθος ή αλήθεια;

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χριστίνα Μακρατζάκη, ξεσκεπάζει όλα αυτά που αφορούν τις αφροδισιακές τροφές, ενόψει της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου......

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έφτασε και οι αναφορές περί αφροδισιακών τροφών έχουν ξανά την τιμητική τους. Φυσικά, ο άνθρωπος δεν περίμενε τη δημιουργία της συγκεκριμένης γιορτής προκειμένου να αναρωτηθεί για την ύπαρξη των αφροδισιακών τροφών. Από τα παλαιά χρόνια έψαχνε τρόπους για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας, είτε υπήρχε ιατρικό πρόβλημα, είτε όχι. Αν σκεφτούμε ότι ο όρος αφροδισιακός προέρχεται από την Αφροδίτη, την θεά του έρωτα και της ομορφιάς κατά τους αρχαίους Έλληνες, συνειδητοποιούμε τη σημασία που δινόταν από τα αρχαία χρόνια ακόμα.
Το ερώτημα όμως είναι το εξής: υπάρχουν τελικά τροφές οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα; Οι αναφορές είναι αρκετές, αλλά οι έρευνες υπάρχουν;
Μια πιο αναλυτική ματιά
Από το παρελθόν ακούμε για τροφές όπως τα σπαράγγια, τα θαλασσινά (κυρίως τα στρείδια), το τσίλι, τη σοκολάτα, τις φράουλες κ.ά. Το θέμα όμως είναι, ότι για πολλά από αυτά δεν υπάρχουν έρευνες και οι θεωρίες είναι κυρίως υποθετικές. Εστιάζουν κυρίως στην εμπειρία του παρελθόντος και στην περιεκτικότητα σε συγκεκριμένες ουσίες (π.χ. ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος, αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α, C, E), βιταμίνες συμπλέγματος Β, αμινοξέα, όπως η φαινυλεθυλαμίνη και αργινίνη) τα οποία βοηθούν στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και στην παραγωγή τεστοστερόνης. Δεν υπάρχουν όμως επαρκή και καλά ερευνητικά δεδομένα. Αν δει κάποιος αναλυτικότερα τα τρόφιμα, θα μπορούσε να πει ότι τα περισσότερα σχετίζονται με τη διέγερση των αισθήσεων. Οπότε μπορούμε να μιλήσουμε για:


• Καυτερά τρόφιμα τα οποία αυξάνουν το πάθος π.χ. το τσίλι
• Τρόφιμα που μοιάζουν στα γεννητικά όργανα όπως: τα στρείδια, οι φράουλες, τα καρότα
• Τρόφιμα που σχετίζονται με την αναπαραγωγή π.χ. χαβιάρι
• Εξωτικά τρόφιμα, οπότε και ερωτικά
• Τρόφιμα που διεγείρουν τις αισθήσεις είτε με το άρωμά τους, την υφή τους, την γεύση τους, την όψη τους

Τι ισχύει τελικά;
Παρακάτω ακολουθεί αναφορά διαφόρων τροφίμων που θεωρούνταιαφροδισιακά, για αρκετά από τα οποία όμως δεν υπάρχει κάποια επιβεβαιωμένη έρευνα. Μερικά διατηρούνται λόγω της παράδοσης, κάποια λόγω της μορφής τους, άλλα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στη σεξουαλική δραστηριότητα.

Φρούτα
Μήλα, αβοκάντο, μπανάνες, σύκα, ρόδι, εξωτικά φρούτα (π.χ. ανανάς, παπάγια, μάνγκο), φράουλες, blueberries: πιθανότατα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες συμπλέγματος Β, υφή και σχήμα.

Λαχανικά
Σπαράγγια: πιθανολογείται λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και κυρίως της βιταμίνης Ε. Καρότα: πιθανότατα λόγω του σχήματος, αλλά και των περιεχόμενων αντιοξειδωτικών.

Ξηροί καρποί
Αμύγδαλα, κουκουνάρια, καρύδια και καρύδα: πιθανότητα λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, αργινίνη και φανυλεθυλαμίνη.

Μπαχαρικά
Βασιλικός, γλυκάνισος, γλυκοκολοκύθα, κάρδαμο, μαύρο πιπέρι, κανέλα, κόλιανδρος, μάραθο, μουστάρδα, ρόκα, σκόρδο, τσίλι: υποστηρίζονται ως αφροδισιακά χωρίς επαρκή βιβλιογραφία. Τζίντζερ–σαφράν: το ερευνητικό τοπίο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.


Στρείδια
Τα στρείδια έχουν θεωρηθεί αφροδισιακά λόγω του σχήματός τους αλλά και εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή σπέρματος και ορμονών. Κάποιες έρευνες βρήκαν βελτίωση σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά τελευταία ο Ridzwan B.H. και η ομάδα του έδειξαν, ότι μάλλον δεν βοηθούν ιδιαίτερα.


Σοκολάτα
Ίσως είναι από τις τροφές που οι έρευνες δεν την ακυρώνουν όσο τα υπόλοιπα τρόφιμα. Φαίνεται ότι τα περιεχόμενα φλαβονοειδή και φαινυλεθυλαμίνη, η συμβολή στην κυκλοφορία του αίματος και στην διάθεση παίζουν σημαντικό ρόλο στην σεξουαλική απόδοση.

Αλκοόλ
Μέχρι και πριν λίγο καιρό θεωρούνταν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν βοηθά στην σεξουαλική δραστηριότητα. Τελευταία εμφανίστηκαν κάποιες επιδημιολογικές μελέτες που ήρθαν να ανατρέψουν λίγο τα δεδομένα, αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι έρευνες είναι επιδημιολογικές, απαιτούνται ακόμα πιο δυνατές έρευνες για να τις στηρίξουν.

Αυτό που πρέπει να καταλήξουμε εν τέλει, είναι το αν πρέπει να εστιάζουμε σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή σε έναν συνολικό τρόπο διατροφής. Σε αυτό θα μας βοηθήσει η εκτίμηση καταστάσεων που επηρεάζουν αρνητικά την σεξουαλική μας ζωή. Πιο συγκεκριμένα:

• Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση 
• Ενδοκρινικές διαταραχές, όπως χαμηλή τεστοστερόνη
• Ψυχολογικοί λόγοι όπως το άγχος, η κατάθλιψη, το στρες
• Ο αλκοολισμός και το κάπνισμα
• Διάφορα φάρμακα όπως: αντι–υπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, αντιδιαβητικά φάρμακα

Συμπέρασμα
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα βοηθήσει σε μία υγιή σεξουαλική δραστηριότητα. Ειδικά όταν δεν υπάρχουν ιατρικά ζητήματα στυτικής δυσλειτουργίας δεν υπάρχει λόγος να αναζητείται έξτρα βοήθεια σε βότανα και τρόφιμα. Για τις ιδιαίτερες στιγμές με το ταίρι σας, δεν πρέπει να εστιάσετε τόσο στην ύπαρξη συγκεκριμένων τροφών, όσο στην ατμόσφαιρα και στην αίσθηση που θα προκαλέσει το γεύμα που θα παρουσιάσετε.

Χριστίνα Μακρατζάκη/Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Msc

Βιβλιογραφία:
Afoaka EO (2008) Cocoa and chocolate consumption – Are there aphrodisiac and other benefits for human health? S Afr J Clin Nutr; 21(3): 107-113
Bijlwan A, Kush L (2013) The dietary Aphrodisiacs, International Journal of Innovative research and development, vol 2, issue 10, pp 76 – 84
Kotta S, Ansari S.H, Ali J (2013) Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs, Pharmacogn Rev; 7: 1-10
Ridzwan B.H et al (2013) Screening for aphrodisiac property in local oyster of Crassotrea Iredalei, 26: 1546 – 1551

Shamloul Rany (2010) Natural Aphrodisiacs, Review, J Sex Med: 7: 39-49

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου