Ποια είναι η ιδανική συχνότητα ερωτικών επαφών για τους άνδρες; Tι σχέση μπορεί να έχει ο ύπνος με την υγεία του προστάτη;
Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολεί τον ανδρικό πληθυσμό, συνήθως μετά την ηλικία των 50, είναι ο προστάτης. Τι θέτει....... σε κίνδυνο την υγεία του και πώς θα την προστατέψετε; Σας παρουσιάζουμε τις πιο χρήσιμες συμβουλές των ειδικών για να μην μπείτε σε περιπέτειες.
Κάνουμε Black Jack!
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι συχνές εκσπερματίσεις ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Μάλιστα, μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνδρες ηλικίας 40-49 ετών που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον... 21 φορές τον μήνα είχαν ως και κατά 22% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο συγκριτικά με όσους εκσπερμάτιζαν κατά μέσο όρο 4-7 φορές τον μήνα. Οι βασικές θεωρίες που αναπτύσσουν οι ειδικοί γύρω απ’ αυτό είναι δύο: ότι οι συχνοί οργασμοί ευνοούν την αποβολή επιβλαβών ουσιών και ότι η απομάκρυνση του σπέρματος επιτρέπει την ανάπτυξη νέων κυττάρων και αποτρέπει τη συσσώρευση των παλιών, τα οποία είναι πιο πιθανό να μεταλλαχθούν.
Tip: Αφήστε στην άκρη τις δικαιολογίες και εκμεταλλευθείτε κάθε ευκαιρία για σεξουαλική επαφή. Να θυμάστε: όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά!
Τα amore mio του προστάτη
Κάτι ήξερε ο Ιπποκράτης όταν έλεγε «Η τροφή σου πρέπει να γίνει το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να γίνει η τροφή σου». Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ισορροπημένη και πλούσια σε τροφές με αντικαρκινική δράση διατροφή θα μπορούσε ίσως να θωρακίσει τον οργανισμό απέναντι σε διάφορες μορφές της ασθένειας. Ειδικότερα, για τον καρκίνο του προστάτη έχει διαπιστωθεί ότι τα λιπαρά ψάρια, οι ντομάτες και τα πορτοκάλια λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας. Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. οι σαρδέλες, ο σολομός), όπως και οι ξηροί καρποί (κυρίως τα καρύδια), είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μάλιστα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο «Mc Gill» στο Μόντρεαλ έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά ω-3 λιπαρά παρουσιάζουν 63% μειωμένη θνησιμότητα από τον καρκίνο του προστάτη. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας σχετίζονται με το λυκοπένιο που περιέχει, το οποίο καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων και οδηγούν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Όσο για τα πορτοκάλια και γενικότερα για τα εσπεριδοειδή, η προστατευτική τους δράση οφείλεται στη βιταμίνη C, η οποία έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του δέρματος.
Tip: Καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια ή τρώτε καθημερινά εσπεριδοειδή και μια χούφτα καρύδια ως σνακ. Προτιμάτε επίσης τις ντοματοσαλάτες και τα φαγητά που είναι μαγειρεμένα με προϊόντα που έχουν ως βάση τους την ντομάτα (π.χ. ντοματοπολτός).
Όνειρα γλυκά!
Είστε από τους τυχερούς που κοιμούνται σαν πουλάκια; Ε, τότε δεν ξέρετε πόσο καλό κάνετε στο σώμα σας και ειδικά στον προστάτη σας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλά επίπεδα μελατονίνης διατρέχουν 30% μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του προστάτη και έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου και έχουν μειωμένα επίπεδα μελατονίνης. Πολλές έρευνες, εξάλλου, έχουν δείξει ότι αυτή η ορμόνη, που παράγεται από την επίφυση του εγκεφάλου και επηρεάζεται άμεσα από την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου, μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Ο μηχανισμός για την παραγωγή της διαταράσσεται περισσότερο σε εκείνους οι οποίοι δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Καναδά, οι άνδρες που εργάζονται τη νύχτα διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν από διάφορες μορφές καρκίνου συγκριτικά με όσους δουλεύουν την ημέρα.
Tip: Τηρείτε ένα αυστηρό ωράριο ύπνου και αποφεύγετε την έκθεσή σας στο τεχνητό φως (από την τηλεόραση, τις οθόνες των υπολογιστών, τις λάμπες κ.λπ.) όταν κοιμάστε.
Το «τεστ ΠΑΠ» των ανδρών
Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και με δεδομένο ότι ο καρκίνος του προστάτη συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα, οι ειδικοί συστήνουν στους άνδρες μετά τα 50 και κυρίως σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό να κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις. Κατ’ αρχάς, πρέπει να γίνεται έλεγχος του PSA, του ειδικού προστατικού αντιγόνου, τα ανεβασμένα επίπεδα του οποίου στο αίμα αυξάνουν τις υπόνοιες για καρκίνο του προστάτη. Στις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις ανήκει και η δακτυλική εξέταση. Ο γιατρός, μέσω του ορθού, ψηλαφίζει τον προστάτη και μπορεί να αντιληφθεί αν υπάρχει κάποια ανωμαλία στην επιφάνειά του ή αν είναι διογκωμένος. Αν διαπιστωθεί υπερπλασία, γίνεται μια σειρά άλλων εξετάσεων, ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο βαθμός της και να αποφασιστεί η ενδεικνυόμενη θεραπεία.
Tip: Καλό είναι οι εξετάσεις αυτές να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ. ΧΡΗΣΤΟ ΚΥΡΑΤΣΑ, χειρουργό ουρολόγο-ανδρολόγο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου