ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Τα φθηνά ψάρια και πως να τα μαγειρέψετε!

Τα φθηνά ψάρια
Εχουν ταπεινή καταγωγή, αλλά νόστιμη και ωφέλιμη σάρκα, πλούσια σε Ω-3, που εξοικονομεί τις απαραίτητες βιταμίνες στον οργανισμό και χρήματα στην τσέπη μας. Μια θαλασσινή παρέα που μαγειρεύεται όπου και όπως μας αρέσει!

Αθερίνα Πολύ οικονομικό ψάρι, από τα πιο αγαπημένα των Ελλήνων, με αιθέρια γεύση. Κρίμα που εμφανίζεται τις περισσότερες φορές τηγανητό. Μαγειρεύεται και στον φούρνο.
Παλαμίδα Πολύ φτηνό ψάρι, η γεύση του οποίου θυμίζει το σκουμπρί και τον τόνο. Λόγω λιπαρότητάς, είναι ανθεκτικό σε κάθε μαγείρεμα. Οταν την παστώνουμε, λέγεται λακέρδα.
Μαρίδα Εχει καταπληκτική γεύση –που θυμίζει ξηρούς καρπούς– αλλά και πολλά κόκαλα. Γίνεται τηγανητή ή στον φούρνο. Σε πολλά μέρη τις κάνουν τηγανίτες.
Κολιός Ιδιαίτερα υποτιμημένο ψάρι. Το καλοκαίρι τον κάνουμε ψητό στα κάρβουνα, τον μαγειρεύουμε στον φούρνο ή τον παστώνουμε. Τους χειμωνιάτικους κολιούς τους κάνουμε τσίρους.

Γαύρος Μαγειρευται με πολλούς τρόπους, διατηρώντας την αυτονομία της γεύσης του ακόμη και παστός, ως αντζούγια. Μπορούμε να τον απολαύσουμε τηγανητό, ψητό, μαριναρισμένο ή ξιδάτο.

Γόπα Πολύ νόστιμο και αγαπητό ψάρι παρά τα πολλά του κόκαλα. Γίνεται ψητή ή τηγανητή. Ταιριάζει με σκόρδο και με τα έντονα μυρωδικά. Σε πολλά μέρη μαγειρεύεται στον φούρνο με ντομάτα.
Σαρδέλα Απαράμιλλος συνδυασμός τιμής, διατροφικής αξίας και νοστιμιάς. Οι δυνατότητές της στην κουζίνα είναι τεράστιες, γι' αυτό τις λατρέψαν και οι επώνυμοι σεφ!
Σκουμπρί Υπερτέρει γευστικά του κολιού, αν και οι περισσότεροι προτιμάμε τον δεύτερο επειδή δεν τα ξεχωρίζουμε. Το σκουμπρί έχει εξαιρετική γεύση και καπνιστό.
Σάλπα Προσιτό και έντονα σαρκώδες ψάρι. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές μυρίζει βούρκο, γιατί ζει σε πολύ ρηχά νερά. Στη γεύση το κρέας της θυμίζει τη γόπα.
Ζαργάνα Η νόστιμη σάρκα της θυμίζει γλυκιά σαρδέλα χωρίς τη λιπαρότητα της δεύτερης. Γίνεται καταπληκτική στα κάρβουνα.
Σαυρίδι Ευέλικτο στο μαγείρεμά ψάρι της σπιτικής κουζίνας. Παλαιότερα ήταν το μοναδικό που διαλαλούσαν οι πλανόδιοι ψαράδες στις γειτονιές. Γίνεται τηγανητό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου