Είναι από τις λίγες περιπτώσεις στη ζωή μου, που είχα πλάσει μια τελείως διαφορετική εικόνα για την Κωνσταντινούπολη, απ’ αυτό που είδα στη συνέχεια. Η πόλη είναι ένα «χωνευτήρι» πολιτισμών και οι
αντιθέσεις της είναι το πιο δυνατό της «χαρτί». Κι επειδή πρώτα ταξιδεύουμε και μετά γράφουμε , σας προτείνουμε 7 πράγματα να κάνετε!
Η Κωνσταντινούπολη είναι υπέροχη την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το καλοκαίρι έχει πολλή ζέστη και υγρασία, πήγα Ιούλιο και πραγματικά η ζέστη το πρωί μου φάνηκε αφόρητη! Πολύ ωραία εποχή να την επισκεφτείτε είναι ο χειμώνας. Πολλοί Έλληνες την επιλέγουν για να κάνουν Πάσχα, μια καθόλου άσχημη ιδέα.
Εδώ θα περπατήσεις με τις ώρες, θα χαθείς στις στοές, θα παζαρέψεις με τους πωλητές, ρίχνοντας τη τιμή μέχρι και στο μισό. Πολλοί έρχονται εδώ γιατί ισχυρίζονται ότι βρίσκουν ρέπλικες πρωτοκλασάτων οίκων μόδας. Προσωπικά, όταν επισκέφθηκα το παζάρι δεν μπήκα καθόλου στον πειρασμό ν’ αγοράσω τσάντα -μαϊμού. Αυτό άλλωστε, αν θέλεις να το κάνεις, πας μέχρι την Ερμού... Ψώνισα όμως ένα χειροποίητο τάβλι, ένα χαλί, πραγματικό έργο τέχνης και ένα δερμάτινο τζάκετ, σε τιμή ευκαιρίας, που με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη. Αν είστε τύπος που πειραματίζεστε στη κουζίνα με τα μπαχαρικά κάντε μια στάση από την Αιγυπτιακή Αγορά Μπαχαρικών και θα με θυμηθείτε.
2.Για shopping therapy στη Πλατεία Taksim
Περπατώντας κατά μήκος της, ένιωσα σαν να είμαι σε κάποια Ευρωπαϊκή μητρόπολη. Παντού αλυσίδες καταστημάτων, μοντέρνα μαγαζιά, κι ένα δυτικού τύπου lifestyle. Για εμάς πάντως τους Έλληνες, το shopping therapy στο συγκεκριμένο δρόμο δεν θα έλεγα ότι συμφέρει, αφού οι τιμές είναι τσιμπημένες.
3. Δείτε από κοντά τη γέφυρα του Γαλατά
Το ξέρατε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες στον κόσμο και περιλαμβάνει μάλιστα και σιδηροδρομική γραμμή; Το μήκος της είναι 490 μέτρα και το πλάτος της 42 και περιλαμβάνει ένα άνοιγμα στο μεσαίο τμήμα της, το οποίο επιτρέπει τη διέλευση των πλοίων. Κάτω από τη γέφυρα υπάρχουν γραφικά café και εστιατόρια, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα και να διασκεδάσετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Μust για εμάς τους Έλληνες, για ευνόητους λόγους. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα αρχιτεκτονήματα παγκοσμίως, σύμβολο του χριστιανισμού, το οποίο μετατράπηκε σε τέμενος και πλέον λειτουργεί ως μουσείο. Παρότι σώζονται ελάχιστα από τα εκπληκτικά ψηφιδωτά του 9ου αιώνα, ο επιβλητικός τρούλος του προκαλεί δέος στον επισκέπτη.
Το παλάτι έχτισε ο Μωάμεθ Β΄ λίγο μετά την άλωση της Πόλης. Στον περίβολό του βρίσκεται η Αγία Ειρήνη, η οποία χρησιμοποιείται ως συναυλιακός χώρος. Στους κήπους του, οι οποίοι είναι εκπληκτικοί μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά το θησαυροφυλάκιο και το μέρος όπου έμεναν οι παλλακίδες του σουλτάνου μέχρι και το 1909.
Αντί να τραγουδάτε «Θέλω να πιω όλο το Βόσπορο» περπατήστε μέχρι την Αιγυπτιακή Αγορά, πάρτε ένα καράβι και απολαύστε τη μαγευτική βόλτα στον Βόσπορο. Η εικόνα της πόλης από τη θάλασσα, με τους μιναρέδες και τα παλάτια, είναι κινηματογραφική και θα νιώσετε, έστω για λίγο, σαν μαχαραγιάς.
7. Μια βόλτα στο ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε
Εδώ βρισκόταν η κατοικία των σουλτάνων και ήταν διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1856 μέχρι το 1922. Από το 1960 λειτουργεί ως μουσείο. Η πρόσοψη του παλατιού έχει μήκος 248 μέτρα.Το Ντολμάμπαχτσε σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Καραμπέτ και Νικογιός Μπαλιάν. Τον εσωτερικό διάκοσμο του ανακτόρου ανέλαβε ο Γάλλος διακοσμητής Σεσάν, ενώ αρκετοί ευρωπαίοι καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν έργα ζωγραφικής για να κοσμήσουν το παλάτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου