ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Greek souvlaki, mousaka και ούζο,θάλασσα και ήλιος..τα ελληνικά νησιά κατακτούν το παγκόσμιο σινεμά!

Αύριο είναι μία σπουδαία μέρα για το σινεμά και τα ελληνικά νησιά. Η Κως γίνεται «πρωταγωνίστρια» της νέας συμπαραγωγής της Ελλάδας με τη Φινλανδία για τα γυρίσματα της ταινίας «Adventure in Greece».

«Η οικογενειακή περιπέτεια, συμπαραγωγής Φινλανδίας και Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει εξ ολοκλήρου τα γυρίσματα στο αιγαιοπελαγίτικο νησί, αναδεικνύοντας τις ομορφιές του και της χώρας εν γένει, και προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα ως πόλο κινηματογραφικού και τουριστικού προορισμού» μας ενημερώνουν από το δελτίο Τύπου.
Εμείς να τους ευχηθούμε καλή αρχή και με την ευκαιρία να θυμηθούμε ταινίες όπου το αιγαιοπελαγίτικο σκηνικό (και το Ιόνιο, μην παραπονιέστε) κατέκτησε τις αίθουσες.
Εν αρχή ην η Ύδρα, που το 1957 η Sofia Lauren μάγεψε με την ερμηνεία της στο «Παιδί και το δελφίνι» του Jean Negulesco. «Τι ναι αυτό που το λένε αγάπη» τραγουδά η Ιταλίδα σταρ στα σοκάκια του νησιού και παρακινεί τους απανταχού διάσημους να επισκεφτούν την Ελλάδα. Ο Leonard Cohen πείστηκε τόσο πολύ μάλιστα που αγόρασε και ένα σπίτι στο νησί.
Τέσσερα μόλις χρόνια μετά, σειρά έχει ηΡόδος. Οι Anthony QuinnGregory Peckκαι David Niven ηχούν τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» του J. Lee Thompson και έκτοτε η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων γίνεται σκηνικό για αναρίθμητες ταινίες και ονόματα όπως οι Roger Moore, Telly Savalas, Claudia Cardinale, Jaqueline Bisset, Ben Kingsley και Hellen Mirrenγίνονται συχνοί επισκέπτες της.
Το 1963, ο Jules Dassin κάνει τα γυρίσματα της «Φαίδρας» με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη φυσικά πάλι στην Ύδρα. Το νησί ζει στιγμές δόξας και φτάνει μέχρι τα Oscar.
Antony Quinn δεν κατάφερε ποτέ να αγοράσει ένα μικρό κομμάτι ελληνικής γης, όπως επιθυμούσε. Η αγάπη του για την Ελλάδα επιβεβαιώθηκε και με την κινηματογραφική «βούλα» όταν το 1964 υποδύθηκε τον Ζορμπά σε σκηνοθεσίαΜιχάλη Κακογιάννη.
Στο πλάι του είχε το κείμενο του Καζαντζάκη, η Κρήτη γέμισε μουσικές και η χορογραφία έγινε σήμα κατατεθέν της ελληνική κουλτούρας, ισάξιο με την αντίστοιχη στο «Ποτέ την Κυριακή» του Jules Dassin.
«Apollo Goes on Holiday» το 1968 και η Έλενα Ναθαναήλ αλωνίζει από την Αθήνα, στην Επίδαυρο και από κει στο Ναύπλιο και την Κέρκυρα. Ο συμπρωταγωνιστής της Thomas Fritsch ήταν γνωστός Γερμανός ηθοποιός και η παραγωγή της ταινίας ήταν Ελληνοσουηδική.
Ο Bond έρχεται στην Ελλάδα… για τα μάτια μας μόνο το 1981. Η 12η ταινία με τις περιπέτειες του υπερκατασκόπου (Roger Moore) ταξιδεύει από τα Μετέωρα μέχρι τηνΚέρκυρα, όπου απολαμβάνει το μαρτίνι του.
Την επόμενη χρονιά η Σαντορίνη έχει την τιμητική της. «Summer Lovers» μία χαζοκωμωδία με ερωτικές περιπέτειες μπλέκει την ιστορία  του τρίο των εραστώνPeter Gallagher, Darryl Hannah και Valerie Quennessen και το νησί του Αιγαίου γίνεται συνώνυμο της ομορφιάς και της αχαλίνωτης διασκέδασης.
Πολλά χρόνια μετά, το 2003, η Angelina Jolie ως Lara Croft επιστρέφει στηΣαντορίνη για να κρεμαστεί από τους απόκρημνους γκρεμούς και να μεταφέρει αργότερα στον Brad Pitt  τις εντυπώσεις της.
Εκείνος την ακούει, πείθεται και πλέον είναι συνήθεις καλοκαιρινοί…ύποπτοι, με βλέψεις μονιμότητας (τελικά, το αγόρασαν το σπίτι; Όποιος γνωρίζει ας στείλει μία απάντηση).
Το 1988 η Αμοργός μαγεύει με το «Απέραντο γαλάζιο» της. Ο Luc Besson δε μπορεί να αντισταθεί στην ομορφιά του νησιού και αποφασίζει εκεί να γίνουν τα γυρίσματα της εκπληκτικής γαλλικής ταινίας που υμνεί τη φιλία, με πρωτεργάτη τον Jean Reno.
Η Pauline Collins απέσπασε μία υποψηφιότητα για Oscar και ένα βραβείο Bafta για την ερμηνεία της ως «Shirey Valentine», στην ομώνυμη ταινία του 1989. Το σκηνικό τηςΜυκόνου ευνοεί το ρομάντζο και ο Άγιος Ιωάννης ακόμα προσελκύει τουρίστες που θέλουν να ζήσουν κάτι από την ταινία.
Η Βάνα Μπάρμπα είχε την ευτυχία να πρωταγωνιστήσει στην ταινία«Mediterraneo». Η ιταλική παραγωγή του 1991 ταξίδεψε ως το μακρινό Καστελόριζογια να επιστρέψει στην βραδιά των Oscar και να κερδίσει το αγαλματίδιο που της αναλογούσε.
Κάπως έτσι, είδαμε όλοι (όσοι δεν έχουμε πάει στο ακριτικό νησί) ότι η ομορφιά του Αιγαίου δεν περιορίζεται στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.
Μία δεκαετία πέρασε και τα ελληνικά νησιά δεν γνώρισαν κανέναν άλλον διάσημο μέχρι που ο John Madden πήρε τον Λοχαγό Κορέλι  (Nicolas Cage) και αυτός με τη σειρά του το μαντολίνο του και την Penepole Cruz και πήγαν μέχρι την Κεφαλονιά.
Η ταινία βέβαια δεν έκανε και καμιά σπουδαία επιτυχία (παρά τα όσα υποστήριζαν αρκετοί εδώ) αλλά τουλάχιστον το νησί του Ιονίου γνώρισε μέρες δόξας.
Η Ελλάδα ξαναμπάινει στο πλάνο των σκηνοθετών και τον επόμενο χρόνο το «The Bourne Identity» του Doug Liman ξαναθυμάται τη Μύκονο. Πρωταγωνιστής ο Matt Damon που αναζητά απαντήσεις σε μία ιστορία μυστηρίου.
Όταν η κορυφαία Meryl Streep πάτησε το πόδι της στη Σκόπελο για τα γυρίσματα του «Mamma Mia!» το 2008, δε θα μπορούσε παρά η ίδια να μαγευτεί από την ομορφιά του και εμείς από την ερμηνεία της.
Αν και η ταινία δεν είχε ιδιαίτερες αξιώσεις, μία φαινομενικά αστεία ιστορία από το παρελθόν κατάφερε με την οικονομική δεινότητα της παραγωγής και τα υποκριτικά ταλέντα των Colin Firth καιPierce Brosnan να κάνει το νησί (και τη μουσική των ABBA) μία βόλτα στις αίθουσες του κόσμου.
Η παραλία δε Καστάνι της Σκοπέλου μάλλον ποτέ της δεν είχε φανταστεί τέτοια μεγαλεία. Όχι ότι δεν τα άξιζε φυσικά.
Τελευταία κινηματογραφική παραγωγή που ταξίδεψε στα ελληνικά νησιά ήταν «Τα δύο πρόσωπα του Γενάρη». Προβλήθηκε στην Μπερλινάλε φέτος και οι κριτικές που ακούστηκαν δεν ήταν και άσχημες.
Η ταινία, που κυκλοφορεί με τον αγγλικό τίτλο «The Two Faces of January», έχει γυρίσματα σε ΑθήναΧανιά και Ηράκλειο, με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, Viggo Mortensen να μπλέκεται σε περιπέτειες με την σύντροφό του Kirsten Dunst και τονOscar Isaac σε μία ιστορία που μυρίζει Ελλάδα του '60.
Στις ελληνικές αίθουσες θα βγει στις 19 Ιουνίου αλλά μέχρι τότε πλησιάζει η ώρα για «Adventures in Greece» …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου