ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Συμβουλές για υγιεινό μαγείρεμα από την ειδικό!

 Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, μας εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε για να φτιάχνουμε φαγητό, όχι μόνο νόστιμο, αλλά ασφαλές και υγιεινό......

Ελαφριά μαγειρεμένα λαχανικά. Τα φρέσκα λαχανικά χάνουν σημαντική ποσότητα από τα θρεπτικά συστατικά τους κατά το μαγείρεμα. Το μυστικό είναι να μην τα υπερμαγειρεύουμε έτσι ώστε να διατηρούν το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση τους. Ιδανικά χρησιμοποιείστε το νερό από βρασμένα λαχανικά για σούπες και για ζωμούς.
Τσιγάρισμα με νερό. Το τσιγάρισμα των τροφίμων είναι μία πολύ επιβλαβής διαδικασία. Με το κάψιμο του λαδιού τα ακόρεστα λιπαρά (καλά λιπαρά) μετατρέπονται σε κορεσμένα (κακά λιπαρά), αλλά και το κάψιμο των τροφίμων μειώνει μέρος των βιταμινών τους. Καλύτερα να τσιγαρίζετε σε νερό και το ελαιόλαδο να προστίθεται στο τέλος. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα.
Μαρινάρετε τα κρέατα. Κατά το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα, δημιουργούνται διαφόρων ειδών ουσίες όπως ετεροκυκλικές αμίνες, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και Ν-νιτρωδοαμίνες, που έχουν κατηγορηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκινογένεσης. Το μαρινάρισμα του κρέατος πριν το ψήσιμο στα κάρβουνα μειώνει κατά 80% την παρουσία αυτών των ουσιών.
Λάδι ωμό στο τέλος. Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψουμε τα υλικά μας είναι να προσθέσουμε το ελαιόλαδο στο τέλος. Έτσι αφενός δεν αλλοιώνονται τα πολύτιμα συστατικά του ελαιόλαδου αφετέρου η γεύση του ελαιόλαδου θα είναι πιο έντονη χρησιμοποιώντας λιγότερο λάδι.
Χρησιμοποιήστε άφοβα μυρωδικά και μπαχαρικά. Μυρωδικά και μπαχαρικά μπορούν να απογειώσουν το πιάτο σας και παράλληλα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών για τον οργανισμό. Επίσης μπορούν να φανούν χρήσιμα στην προσπάθειά σας να μειώσετε τις ποσότητες ζάχαρης και αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά. Χρησιμοποιείτε σε ελεύθερες ποσότητες.
Προτιμήστε γιαούρτι. Αντικαταστήστε τις λιπαρές σος από μαγιονέζα στις σαλάτες σας με γιαούρτι. Ένα καλό tip είναι να ανακατέψουμε μία κουταλιά μαγιονέζα μέσα σε ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Έτσι η σος θα πάρει τη γεύση της μαγιονέζας χωρίς τα λιπαρά της.

Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου