ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

23 Δεκεμβρίου κάποιοι, κάπου, κάποτε....



962:Ο βυζαντινός στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς συντρίβει τους Άραβες στο Χαλέπι της Συρίας.


1620: Αρχίζει η κατασκευή της πρώτης μόνιμης ευρωπαϊκής εγκατάστασης στη Νέα Αγγλία, 2 μέρες αφού ............το Μέιφλαουερ έφτασε στο λιμάνι του Πλίμουθ, στη σημερινή Μασαχουσέτη.

1783: Ο αρχιστράτηγος Τζορτζ Ουάσινγκτον παραιτείται από τον 
Ηπειρωτικό Στρατό των Η.Π.Α.

1861:Τα παραδουνάβια πριγκιπάτα της Βλαχίας και της Μολδαβίας ενώνονται και σχηματίζουν τη Ρουμανία.

1876: Ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αμπντούλ Χαμίτ Β' παραχωρεί το πρώτο Σύνταγμα στους υπηκόους του.

1879: Η Έβερτον δίνει τον πρώτο της αγώνα με το νέο της όνομα (προηγούμενος τίτλος St Domingo's Football Club) εναντίον της St Peter's στο Στάνλει Παρκ.

1888: O ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ, μετανιωμένος επειδή προσέβαλε τον φίλο και ομότεχνό του Πολ Γκογκέν, κόβει το αριστερό αυτί του.

1909: Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, που έκανε την Επανάσταση στο Γουδή, καλεί τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Αθήνα να αναλάβει πολιτικός του σύμβουλος.

1909: Ιδρύεται το πρώτο σοσιαλιστικό κόμμα στην Ελλάδα από τον Πλάτωνα Δρακούλη, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Συνδέσμου. Το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

1909: Στην εφημερίδα Εργάτης του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το Κομουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς, σε μετάφραση του διαπρεπούς λογίου Κώστα Χατζόπουλου.

1909: Π Αλβέρτος ορκίζεται βασιλιάς του Βελγίου, μετά τον θάνατο του πατέρα του Λεοπόλδου Β'.

1912: Εγκαινιάζεται το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο.

1913: Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ η Federal Reserve System ή Fed, η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Δημιουργείται από το Κογκρέσο με την υπογραφή της Federal Reserve Act από τον πρόεδρο, Γούντροου Ουίλσον, ώστε να παρέχει στο έθνος ένα ασφαλέστερο πιο ευέλικτο και πιο σταθερό νομισματικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.

1924: Η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου συνάπτει σύμβαση με την αμερικανική εταιρία ΟΥΛΕΝ για την ύδρευση της Αθήνας.

1928: Ιδρύεται το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη σημερινή μορφή του, ως ανώτατο ακυρωτικό διοικητικό δικαστήριο.

1933: Στη Γερμανία, σε θάνατο καταδικάζεται ο ολλανδός αναρχοκομμουνιστής Μαρίνους Βαν Ντε Λούμπε, που είχε κατηγορηθεί για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (Βουλή).

1947: Οι επιστήμονες των εργαστηρίων Bell Μπαρντίν, Μπράτιν και Σόκλεϊ παρουσιάζουν το τρανζίστορ.

1947: Σχηματίζεται στα βουνά η πρώτη Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση των ανταρτών, με πρωθυπουργό και υπουργό Στρατιωτικών το Μάρκο Βαφειάδη και αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών τον Γιάννη Ιωαννίδη.

1948: Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, Χιντέκι Τόγιο, εκτελείται δι' απαγχονισμού ως εγκληματίας πολέμου, μετά την καταδίκη του από συμμαχικό δικαστήριο.

1954: Πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από το δρ. Γιόζεφ Μάρεϊ σε νοσοκομείο της Βοστόνης.

1972:  Ανακαλύπτονται 16 επιζήσαντες, 72 ημέρες μετά τη συντριβή αεροσκάφους στην ορεινή περιοχή των Άνδεων. Διατηρήθηκαν στη ζωή τρεφόμενοι με τις σάρκες των νεκρών συνεπιβατών τους.

1972: Σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ στη Μανάγκουα της Νικαράγουας προκαλεί το θάνατο 10.000 ατόμων.

1975: Ξεκινά τη δράση της η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Δολοφονεί στο Ψυχικό τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς. Είναι το πρώτο της χτύπημα.

1990: Η Σλοβενία ψηφίζει την απόσχισή της από τη Γιουγκοσλαβία με το 88% των ψήφων.

1990: Με Προεδρικό Διάταγμα αποφασίζεται να κυκλοφορήσει το ΛΟΤΤΟ.

1991: Τα 12 κράτη - μέλη της ΕΟΚ αναγνωρίζουν έμμεσα, αλλά σαφώς, τη Ρωσία ως «ντε φάκτο» διάδοχο κατάσταση της πρώην ΕΣΣΔ.

1994: Στη γερμανική εταιρία "Χοχτίφ" ανατίθεται η κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

1997: Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών κηρύττει ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τους Ασημάκη Κατσούλα και Μανόλη Δημητροκάλλη για την υπόθεση των «σατανιστών της Παλλήνης».

2008: Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε βομβιστική επίθεση με δύο καλάσνικοφ εναντίον 17 αστυνομικών της διμοιρίας Α-524 που επέβαιναν σε υπηρεσιακό λεωφορείο στη περιοχή Γουδί.

Γεννήσεις

1777 - Ο τσάρος της Ρωσίας, Αλέξανδρος Α', ο οποίος νίκησε τον Ναπολέοντα και πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ιερής Συμμαχίας
1790 - Ο γάλλος αρχαιολόγος, Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν, που αποκρυπτογράφησε την ιερογλυφική γραφή των αρχαίων Αιγυπτίων
1805 - Ο αμερικανός θρησκευτικός ηγέτης και ιδρυτής της Εκκλησίας των Μορμόνων, Τζόζεφ Σμιθ τζούνιορ
1812 - Ο σκωτσέζος συγγραφέας, Σάμιουελ Σμάιλς, το 1908 ο ηθοποιός, Παντελής Ζερβός
1918 - Ο γερμανός πολιτικός, Χέλμουτ Σμιτ, που διατέλεσε και καγκελάριος
1929 - Ο δημοτικός τραγουδιστής, Χρόνης Αηδονίδης
1968 - Η ιταλίδα τραγουδίστρια και μοντέλο, Κάρλα Μπρούνι, σύζυγος του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.





Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου