Όταν τα κυνηγετικά βίντεο αποτελούσαν ακόμα μια καινούργια μόδα, είδα ένα αγγλικό με κυνήγι φάσσας. Ο κυνηγός, καλυμμένος πίσω από αχυρόμπαλες, έριχνε σε εισερχόμενα πουλιά στα 30 μέτρα με ένα κομψό 20άρι σουπερποζέ, τραυματίζοντας τα μισά από όσα σκόπευε.
Για τον ......
..... παραγωγό της ταινίας ήταν μια καλή κυνηγετική ημέρα, για τον αντικειμενικό όμως παρατηρητή ήταν απαράδεκτη φθορά ενός πολύτιμου θηράματος και αποδεικνύει ότι η φάσσα• θέλει σκάγια! Τα πράγματα είναι απλά: η γόμωση των 28 γραμμαρίων στο 20άρι δεν είναι ικανή να καταβάλει τη φάσσα στα 30 μέτρα με σιγουριά. Η φάσσα απαιτεί διαμέτρημα 12 και φυσίγγια με αρκετά σκάγια, για άμεση καταβολή. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περιστεροτούφεκα ήταν φτιαγμένα να ρίχνουν 36 γραμμάρια σκάγια, και αυτή η γόμωση παραμένει η πρώτη επιλογή για τη φάσσα.
Ας δούμε λίγο τα μαθηματικά της υπόθεσης. Ο μέσος κυνηγός όταν ρίχνει με λειόκαννο (όπλο χωρίς κλισιοσκόπιο), έχει μία μοίρα απόκλιση στη βολή του. Στα 35 μέτρα μια μοίρα απόκλιση ισοδυναμεί με 61 εκατοστά! Ετσι βλέπουμε ότι αρχίζουμε με ένα σκοπευτικό πρόβλημα που εν μέρει λύνεται όταν η τουφεκιά είναι αρκετά μεγάλη σε διάμετρο και έχει αρκετά σκάγια. Στη συνέχεια, ξέρουμε από τις πολλές βλητικές έρευνες και αναλύσεις ότι ένα πουλί μεγέθους φάσσας πρέπει να κτυπηθεί τουλάχιστον από τρία σκάγια μεγέθους νούμερο 6 ή 5 για να καταβληθεί άμεσα. Επίσης ξέρουμε από εμπειρία ότι η φάσσα είναι θήραμα που βάλλεται σε αποστάσεις από τα 25 μέτρα, μέχρι και το όριο της βολής του λειόκαννου, που είναι πρακτικά τα 40 μέτρα. Σίγουρα βέβαια είναι δυνατό να επιλέξεις καρτέρι που φέρνει τις φάσσες πιο κοντά, και είναι πιθανό να έχεις την ψυχραιμία να περιμένεις να σκάσουν τα πουλιά από πάνω σου, στα 7 μέτρα.
Επιλογή φυσιγγίου
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ελάχιστοι ανάμεσά μας έχουν αυτή την τύχη και αυτή την ψυχραιμία. Αρα, είναι λογικό να πούμε ότι η φάσσα είναι θήραμα μακρινών αποστάσεων. Γεγονός επίσης είναι ότι η τουφεκιά ανοίγει ανάλογα με το τσοκ μας. Το άνοιγμα του συνόλου της τουφεκιάς στα 35 μέτρα είναι το εξής:
• Φουλ: 94 εκατοστά, εμβαδόν 6936 τετρ. εκ.
• 3/4: 101 εκατοστά, εμβαδόν 7850 τετρ. εκ.
• 1/2-: 108 εκατοστά, εμβαδόν 12.070 τετρ. εκ.
• Βελτιωμένος Κύλινδρος: 124 εκατοστά - εμβαδόν 15.386 τετρ. εκ.
Ο λόγος που σημειώνεται το εμβαδόν είναι ότι παίζει βασικό ρόλο στην επιλογή φυσιγγίου και νούμερου σκαγίων. Η φάσσα έχει περίπου το μέγεθος μιας μπάλας, διαμέτρου 5 εκατοστών. Το εμβαδόν της είναι 78,5 τετραγωνικά εκατοστά, σε αυτή την περιοχή πρέπει να βάλουμε τρία σκάγια. Αν διαιρέσουμε το εμβαδόν διά των σκαγίων, προκύπτει ότι κάθε γόμωση έχει ένα σκάγι ανά τόσα εκατοστά. Δεν θα σας ζαλίσω με την αριθμητική. Επιπλέον, αν διαιρέσουμε το εμβαδόν της φάσσας διά τα τετραγωνικά εκατοστά που πιάνει το κάθε τσοκάρισμα με κάθε αριθμό σκαγίων, βλέπουμε αν ο συνδυασμός τσοκ και γόμωσης μας δίνει τα απαραίτητα τρία σκάγια στη φάσσα
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου