Ο σκύλος κληρονόμησε από τον λύκο το ένστικτο του κυνηγιού σε αγέλη. Γνωρίζει ότι για να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο κυνήγι του, πρέπει να αναγνωρίσει έναν αρχηγό.....
.....Εντάξει, ο σκύλος σας είναι υπέροχος να τον βλέπει κανείς. Αθλητικός, γυμνασμένος, γρήγορος, ανοιχτός, καταπίνει τα χιλιόμετρα σαν «καλολαδωμένη μηχανή». ΕΣΕΙΣ... ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΤΕ όμως στο κυνήγι; 'Η μήπως τον ξανασυναντάτε μόνο όταν κουραστεί και πρέπει να γυρίσει εκεί που ξέρει ότι αφήσατε το αμάξι σας;
Η επαφή με τον κυναγωγό είναι μια βασική παράμετρος αξιολόγησης και χρησιμότητας κάθε σκύλου φέρμας. Οταν λείπει αυτός ο «δεσμός», κάθε άλλη ικανότητα του σκύλου φέρμας υποβαθμίζεται στο πραγματικό κυνήγι... Κι όμως, στην εποχή μας τείνουμε να ξεχνάμε ή να αγνοούμε αυτό το σχήμα συμπεριφοράς, καταστρέφοντας τη φυσική κλίση του κυνηγόσκυλου να αναζητά την επαφή με τον κυναγωγό του. Ο σκύλος κληρονόμησε από τον λύκο το ένστικτο του κυνηγιού σε αγέλη. Λόγω των φυσικών του καταβολών γνωρίζει ότι για να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο κυνήγι του, πρέπει να αναγνωρίσει έναν αρχηγό, στον οποίο όλα τα μέλη της αγέλης «των λύκων υποτάσσονται».
Μετά την εξημέρωση του σκύλου, ο άνθρωπος πήρε τον ρόλο του αρχηγού της αγέλης... Αυτός είναι πια που διαλέγει τα εδάφη ή τη μέθοδο της έρευνας, αυτός είναι πια εκείνος προς τον οποίο θα στραφεί ο σκύλος (ως υποδεέστερος στο σχήμα της «αγέλης») με έναν αυθόρμητο τρόπο για να λάβει εντολές και οδηγίες. Και οι ικανοί κυνηγοί αυτό το κάνουν όπως... οι λύκοι! Χωρίς φωνές και σφυρίγματα, μόνο με οπτικά σινιάλα και τη γλώσσα του σώματος που το κυνηγόσκυλό τους ξέρει να αναγνωρίζει πολύ καλά...
Οπως όλες οι συμπεριφορές που κληρονομήθηκαν από τον πρόγονο λύκο, η ανάγκη της επαφής είναι κυρίαρχο φυσικό χαρακτηριστικό για τους σκύλους, το οποίο όμως πολύ συχνά οι άνθρωποι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το εκφυλίσουμε. Για να διατηρεί την επαφή με τον αρχηγό του, ο σκύλος χρησιμοποιεί μια εντυπωσιακή αίσθηση προσανατολισμού, χάρη στην οποία επιστρέφει στο σημείο που έγινε η τελευταία επαφή μαζί του, ώστε μετά να ακολουθήσει τα ίχνη του και να τον ξαναβρεί.
Τα λάθη...
Εκτός από αυτό, μερικοί σκύλοι οδηγούνται από μια έκτη αίσθηση, που είναι κομμάτι ενός κόσμου ακόμη άγνωστου σε εμάς... Ολοι οι σκύλοι έχουν αυτές τις δυνατότητες προσανατολισμού, δυστυχώς όμως δεν τις έχουν όλοι στο ίδιο επίπεδο! Και εξαιτίας λανθασμένων κριτηρίων εκτροφής και επιλογής, αυξάνονται ολοένα οι σκύλοι που έχουν... απολέσει αυτή την ικανότητα. Τα σφυρίγματα, οι φωνές και τα αναίτια καλέσματα που απευθύνει ο κυνηγός στον σκύλο, συχνά επιτείνουν το πρόβλημα. Ετσι σήμερα, υπάρχουν πολλά κυνηγόσκυλα που αντί να διατηρούν μια σιωπηλή και αυθόρμητη επαφή με τον κυναγωγό τους, είτε περιμένουν το ηχητικό σινιάλο του για να αισθανθούν σίγουρα και να επεκτείνουν την έρευνά τους είτε αδιαφορούν τελείως για το πού βρίσκεται και απομακρύνονται ανεξέλεγκτα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων, αυτή η παραποίηση στη διαχείριση του σκύλου φέρμας έχει αυξηθεί... Το όλο και πιο γρήγορα, όλο και πιο... μακριά, που ενθαρρύνεται από τους αγώνες, έχει κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο του σκύλου.
Προσπαθώντας να διορθώσει μια κατάσταση, ο κυνηγός διπλασιάζει τα καλέσματά του (συχνά χωρίς αποτέλεσμα), εξουδετερώνοντας εντελώς την αυθόρμητη επαφή που θα έπρεπε να έχει μαζί του ο σκύλος. Η προσφυγή σε ηλεκτρονικά συστήματα... τιμωρίας του ανεξέλεγκτου σκύλου από απόσταση δημιούργησε ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στις κατευθύνσεις της εκτροφής.
Αντί δηλαδή να εκτρέφουμε σκύλους με φυσική κλίση στην επαφή με τον κυναγωγό, η επιλογή να γίνεται πλέον με κριτήριο την... προσαρμοστικότητα των σκύλων σε αυτές τις τεχνικές παρεμβάσεις «τιμωρίας».
Συνέπειες
Αυτό όμως συνήθως οδηγεί σε «σκληρά» και λιγότερο έξυπνα κυνηγόσκυλα!
Οι συχνές ματιές φόβου που απευθύνουν πολλοί σκύλοι στον κυναγωγό τους ή τις τεράστιες αποστάσεις που διανύουν με την ελπίδα να αποφύγουν την ηλεκτρονική τιμωρία που συνεχώς τους απειλεί.
Μια άλλη συνήθεια που καταστρέφει τη φυσική επαφή του σκύλου φέρμας είναι η χρήση του μπίπερ! Και με αυτό το ηλεκτρονικό βοήθημα, το σκεπτικό της επαφής αντιστρέφεται εντελώς...
INFO
Xρήσιμη επαφή
Φαίνεται πολύ εύκολο να διατηρήσετε μια χρήσιμη επαφή με τον σκύλο σας, όμως δεν είναι τόσο. Ενα παλιό ρητό λέει ότι «σκύλος που χάνει το αφεντικό του, είναι ένας ηλίθιος σκύλος». Ομως, ηλίθιοι είναι και εκείνοι που με την ανικανότητά τους κατέστρεψαν τη φυσική επαφή που μεταδόθηκε γενετικά στον σκύλο φέρμας.
Προσπαθώντας να διορθώσει μια κατάσταση ο κυνηγός διπλασιάζει τα καλέσματά του, εξουδετερώνοντας εντελώς την αυθόρμητη επαφή με τον σκύλο του.
ΑΝΤΖΕΛΑ ΓΑΛΑΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το
κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται
βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα
blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα
προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και
ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά
δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η
ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου