Άγριες κανθαρέλες, λεντινούλες, μορχέλες, χρυσές τρομπέτες και τρούφες που θα έκαναν το Πιεμόντε να κοκκινίσει από τη ζήλια… Πάρτε καλαθάκια, πουλόβερ, μπότες και αδιάβροχα… Η επίσημη κυνηγετική περίοδος μανιταριών ξεκίνησε και ο Ταΰγετος, ο Παρνασσός, τα Τζουμέρκα, το Πήλιο και η Καλαμπάκα περιμένουν τους πρώτους πιστούς…
Από μακριά η ομίχλη του βουνού. Το καθαρό κρύο του χειμώνα που περνάει μέσα στα κόκκαλα και το πέταγμα των γερακιών πάνω από τη μαυροπεύκη. Να ανεβαίνεις στα 1825 μέτρα, στο καταφύγιο Μιχάλης Δέφνερ στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού, 500 μέτρα από το χιονοδρομικό του Γεροντόβραχου, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το κρύο κόβει την ανάσα αλλά η εικόνα του βουνού αποζημιώνει.
Ο Ηλίας Πολέμης και ο Γιώργος Κουτρώτσιος δεν κάνουν πρώτη φορά την ανάβαση. Από την αρχή της μανιταροκυνηγετικής περιόδου, μόλις έπιασαν τα πρώτα κρύα, οργανώνουν σεμινάρια συλλογής και ταυτοποίησης άγριων μανιταριών για τους φαν του είδους. Και είναι πολλοί αφού η λίστα είναι sold out πολύ πριν την εξόρμηση…
Παθιασμένοι του είδους, γεωπόνοι-μυκητολόγοι στο Γεωπονικό -ο Ηλίας Πολέμης επιστημονικός συνεργάτης και ο Γιώργος Κουτρώτσιος υποψήφιος διδάκτορας- ξεκίνησαν την τρέλα κατά τύχη. Ο Πολέμης, μάλιστα, Ανδριώτης στην καταγωγή, συμμετείχε σε ένα από τα πρώτα προγράμματα καταγραφής των μανιταριών της Άνδρου ενώ θεωρείται αυθεντία στα μανιτάρια των Κυκλάδων. Μαζί με άλλους ερευνητές που έμαθαν δίπλα στους μεγάλους δασκάλους, ανήκουν στην νέα γενιά των μανιταρόφιλων που δημιούργησαν-και συνεχίζουν να καλλιεργούν-τη νέα κουλτούρα των μανιταριών.
Η αλήθεια είναι ότι τα μανιτάρια ανήκαν πάντα στο ισχυρό γονίδιο της φυλής. Ο κυκεώνας στα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν φτιαγμένος από τον κλαβίσεπτο τον πορφυρό ενώ λέγεται ότι το νέκταρ των θεών του Ολύμπου δεν ήταν άλλο από τον αμανίτη που ευδοκιμεί σε αφθονία στην περιοχή. Στη Γεννάδειο, μάλιστα, βρίσκεται ένα από τα σπάνια πρωτότυπα της περίφημης Flora Graeca, του δεκάτομου έργου του John Sibthorp που είχε επισκεφτεί την τουρκοκρατούμενη τότε χώρα καταγράφοντας ανάμεσα στα άλλα, και τα ελληνικά μανιτάρια.
Μια μοναδική γνώση που περνούσε από γενιά σε γενιά με κάθε χωριό να έχει τους δικούς του άγραφους κανόνες -στην Αρκαδία έτρωγαν μόνο τα βρακωμένα, δηλαδή, με δακτύλιο ενώ στην Καστοριά τα πετούσαν- με τα μανιτάρια να σώζουν ζωές στη μεγάλη φτώχεια της κατοχής εξαιτίας της υψηλής διατροφικής αξίας τους. Την δεκαετία του ΄70 τα χωριά ερήμωσαν, η γνώση ξεχάστηκε, η λαϊκή σοφία εγκαταλείφτηκε και τα μανιτάρια ήρθαν από το εξωτερικό σε κονσέρβα.
Μέχρι που μια γενιά εμμονικών, άσχετοι αρχικά με το αντικείμενο, άρχισαν να συλλέγουν, να ρωτούν, να μαθαίνουν και να ξαναφέρνουν στην επιφάνεια όλη την ξεχασμένη γνώση αποδεικνύοντας το θησαυρό. Πάνω από 3000 καταγεγραμμένα είδη -με μερικές παγκόσμιες πρωτιές που έχουν πάρει και το ελληνικό επίθετο hellenica- με την Ελλάδα να διεκδικεί πλέον την πρώτη θέση από την Ιταλία στην πιο πλούσια ποικιλία μανιταριών στην Ευρώπη.
Πρώτος διδάξας ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, αναγνωρισμένος μανιτάρχης, δάσκαλος στο επάγγελμα που τον ελεύθερο χρόνο του έπαιρνε τη μηχανή του και φωτογράφιζε τα άγνωστα μανιτάρια δημιουργώντας τον εξάτομο οδηγό του, για την ακρίβεια, βίβλο, Τα Μανιτάρια - Φωτογραφικός Οδηγός Μανιταροσυλλέκτη. manitari.gr
Την πρώτη φορά που ξεκίνησε η γιορτή μανιταριού στις όχθες του Βενέτικου στα Γρεβενά πριν δεκατρία χρόνια ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα οι πιστοί και σήμερα γίνεται το αδιαχώρητο. Το ίδιο και στα κυνήγια τρούφας που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών (τηλ. 24320 24959, meteoramuseum.gr, trufflehunting.net) στην Καλαμπάκα και η Ελευθερία Τζιάτζιου και ο Γιώργος Κυριτσιόπουλος (τηλ. 6948 204879, troufa-pieria.gr) στην Πιερία με τρουφόσκυλα, ή μύτες, που εκπαιδεύονται από κουτάβια. Αλλά και στα μανιταροκυνήγια του ξενώνα Αμανίτα (τηλ. 24260 49707, amanita.gr) της Μαριάννας και του Φιλάρετου Ψημμένου στην Τσαγκαράδα και του ορεινού καταφύγιου Μονοπάτια (τηλ. 26530 71116, monopatiaresort.gr) του Βασίλη Παπαρούνα στα Άνω Πεδινά. Και βέβαια, στα σεμινάρια του Ηλία Πολέμη και Γιώργου Κουτρώτσιου facebook.com (τηλ. 6936 815068) στα Τζουμέρκα, την Ναύπακτο, τον Ταΰγετο και τη Δίρφυ με φανατικούς που ακολουθούν τους χάρτες του mushring.com για να εντοπίσουν τα καλύτερα «θηράματα». Με αποκορύφωμα τα μανιταροτσιμπούσια μετά το κυνήγι στο δάσος όλη μέρα, μπροστά στο τζάκι που καίει στα καταφύγια με το κρύο να διαπερνά τα κόκκαλα και το οξυγόνο να γεμίζει τα πνευμόνια. Όχι, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο…Πολλοί ειδικεύονται στην υψηλή μανιταρική αλλά λίγοι οι καλοί. Ο Λευτέρης Λαχουβάρης και Θανάσης Μαστρογιάννης στην Eύβοια είναι από τους πιο διάσημους καλλιεργητές με μεγάλη ποικιλία σε καλλιεργήσιμα και άγρια με την επωνυμία Δίρφυς manitariadirfis.gr. Εξαιρετικές και οι αποξηραμένες μορχέλες, οι χρυσές τρομπέτες, τα αγαρικά σε λάδι και οι σοκολάτες γάλακτος με μαύρη τρούφα του Πωλητήριου του Μουσείου Μετεώρων meteoramuseum.gr και βέβαια, τα μανιταροπροιόντα tomanitari.gr του Φώτη Παρασκευαίδη στα Γρεβενά, αρχηγού στο μανιταρχείον, με το ωραιότερο μείγμα μανιταριών για χειμωνιάτικες σούπες! Όσο για το πιο εξειδικευμένο εν Αθήναι δεν είναι άλλο από το Μανιταριών Γεύσεις στην Νέα Ερυθραία (τηλ. 210 6203354) που έκανε νέες προμήθειες. agriamanitaria.gr
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου