ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

H μύτη του λαγωνικού έχει πάντα δίκιο


Οι γνώσεις μας για τη συμπεριφορά του λαγού και η παρατηρητικότητά μας ποτέ δεν θα έχουν τη βεβαιότητα που μπορεί να μας δώσει η μύτη του λαγωνικού.

Μόνο ο ιχνηλάτης έχει την κατάλληλη οσφρητική ικανότητα για να ακολουθήσει την αναθυμίαση του θηράματος, ένα ταλέντο άγνωστο στους ανθρώπους. Οι γνώσεις μας για τη συμπεριφορά του λαγού και η .......
........ παρατηρητικότητά μας επιβεβαιώνονται στην πράξη, αλλά ποτέ δεν θα έχουν τη βεβαιότητα που μπορεί να μας δώσει η μύτη του λαγωνικού. Δεν είναι ποτέ δεδομένο ότι ο λαγός είναι όπου θα θέλαμε εμείς. Οι δυσκολίες της οσφρητικότητας, βέβαια, υπάρχουν για όλους, αλλά η «μεγάλη» μύτη, που καθοδηγείται από εξυπνάδα, θα είναι πάντα η πιο ευνοημένη. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
Οσφρητική ικανότητα
Ενα λαγωνικό που ανιχνεύει την οσμή του λαγού σε βοσκή της προηγούμενης ημέρας δείχνει μεγάλη οσφρητική ικανότητα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την επίτευξη του σκοπού του ξεφωλιάσματος.

Οταν βλέπουμε έναν ιχνηλάτη να εντοπίζει τον ντορό σε ένα δύσκολο περιβάλλον έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι οφείλεται αποκλειστικά στην οσφρητική του ικανότητα.
Αντιθέτως, είναι καθοριστική η ωριμότητα και η συγκέντρωση του σκύλου, που στο μέγιστο της προσπάθειάς του καταλαβαίνει πόσο σημαντική είναι αυτή η ένδειξη. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν κάποιες φορές το ίδιο κυνηγόσκυλο να ανιχνεύει την οσμή αφού όμως έχει περάσει από το ίδιο σημείο αρκετές φορές. Από τον εντοπισμό ο σκύλος πρέπει να κατανοήσει τη συμπεριφορά του λαγού, γι’ αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθοριστικός ο ρόλος των εμπειριών που έχει. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εκτίμηση που θα δώσει στην αναθυμίαση μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή απ’ ό,τι η οσφρητική του ικανότητα. Οταν η οσμή του λαγού είναι αδύναμη, αλλά βασικής σημασίας για να μπορεί να ολοκληρώσει την ενέργεια, θα καταλάβει την αξία και θα ασχοληθεί αναλόγως. Μπορεί να δείτε ένα εξαιρετικό λαγόσκυλο να προχωράει σίγουρο χωρίς δισταγμό ή να επιστρέφει σε μια ελαφριά οσμή αρκετές φορές στην προσπάθειά του να την κατανοήσει.
Η ικανότητα ενός λαγωνικού είναι εμφανής όταν λύνει ένα σφάλμα, δηλαδή όταν βρίσκει ξανά τα ίχνη που είχε χάσει. Επειδή ακόμη και ένα μέτριο σκυλί είναι σε θέση να φτάσει στον λαγό ακολουθώντας απλά ένα ίχνος που δεν έχει καμία δυσκολία. Με αυτόν τον τρόπο είναι εμφανής η αξία του, όταν έχει αναλάβει να λύσει μια δύσκολη πρόκληση χωρίς τη βοήθεια της όσφρησης, αλλά μόνο με τη νοημοσύνη που σε κάθε κυνηγετική δραστηριότητα κάνει τη διαφορά.
Οι σκύλοι με έλλειψη πρωτοβουλίας δεν θα είναι ποτέ τόσο παραγωγικοί όσο το άτομο που, με δική του πρωτοβουλία και συγκεντρωμένο στο μέγιστο θα χρησιμοποιήσει τη μύτη του.
Οι σκύλοι με έλλειψη πρωτοβουλίας δεν θα είναι ποτέ τόσο παραγωγικοί όσο το άτομο που, με δική του πρωτοβουλία και συγκεντρωμένο στο μέγιστο θα χρησιμοποιήσει τη μύτη του.
Η παρέμβαση
H μύτη του σκύλου έχει πάντα δίκιο, γιατί εκδηλώνει τη βέβαιη ανίχνευση της αναθυμίασης και έτσι η παρέμβαση του κυναγωγού για τη λύση αντισταθμίζει απλά τα όρια που έχει το κυνηγόσκυλο στον τρόπο που αντιμετωπίζει μια δυσκολία.

Συχνά συμβαίνει να δούμε κάποιους κυνηγούς που στο κυνήγι με τους ιχνηλάτες τους παρεμβαίνουν συνεχώς στην πορεία τους. Φυσικά, με αυτόν τον τρόπο ποτέ δεν θα έχουν εξαιρετικούς ιχνηλάτες. Κατά συνέπεια, πρέπει να έχετε κατά νου ότι μία δυσκολία που θα ξεπεράσει το σκυλί από μόνο του θα του επιτρέψει να αποκτήσει ανάλογη εμπειρία ώστε να βελτιωθεί.
Η ευθύνη του κυναγωγού πρέπει να εκδηλώνεται όταν το σκυλί παραμένει στάσιμο στο σημείο όπου ο ίδιος πιστεύει ότι έπιασε τον ντορό, εμπνέοντάς του την επιμονή παρά την απλή λύση να το βοηθήσει να ξετρυπώσει τον λαγό.
Πράγματι, ο καλός εκπαιδευτής είναι αυτός που καταφέρνει να αναδείξει το πλήρες δυναμικό των ατόμων που καθοδηγεί. Ακόμα κι αν ο κυναγωγός προσπαθήσει να τους βοηθήσει, αναγκάζοντάς τους να μετακινούνται, οι σκύλοι με έλλειψη πρωτοβουλίας δεν θα είναι ποτέ τόσο παραγωγικοί όσο το άτομο που, με δική του πρωτοβουλία και συγκεντρωμένο στο μέγιστο θα χρησιμοποιήσει τη μύτη του και την όρασή του προκειμένου να βρει έναν σημαντικό ντορό: η αυθόρμητη ενέργεια, που πηγάζει από τη φύση του σκύλου, θα είναι πάντα μεγαλύτερη από εκείνη ενός σκύλου χωρίς αυτονομία που θα εκτελέσει απλά τις εντολές του κυναγωγού.
Αυτό συμβαίνει όταν οι κυνηγοί μετακινούν τους σκύλους προς ένα υποθετικό ντορό, που έπειτα φανερώνεται ότι δεν υπάρχει... Αυτό συνεπάγεται απώλεια της συγκέντρωσής τους και ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να συνεχίσουν την ενέργεια. Αν οι κυναγωγοί θέλουν να επεμβαίνουν για να κατευθύνουν τους σκύλους ξανά και ξανά προς τα ίχνη του λαγού που έχασαν, θα το πράξουν μετά από προσεκτική μελέτη.
Σε κάθε περίπτωση, ο κυναγωγός θα λαμβάνει πάντοτε υπόψη όλα όσα θα μπορούσε να συμπεράνει από τη συμπεριφορά των κυνηγόσκυλων και από τις παρατηρήσεις του (γιατί παρατήρησε τα ίχνη από το πέρασμα του λαγού ή ένα αποτύπωμα ή κάποιες τρίχες). Πρέπει, τέλος, να λαμβάνει υπόψη ορισμένα από αυτά τα στοιχεία, που πρέπει όμως να σχετίζονται με την ανίχνευση του ντορού των ιχνηλατών, γιατί το αποτύπωμα, οι τρίχες που άφησε σε έναν θάμνο, στα βάτα ή στα συρματοπλέγματα μπορεί να είναι από το... προηγούμενο βράδυ.
Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι εμείς ξέρουμε πάντα περισσότερα από τους ιχνηλάτες μας!
Αντζελα Γαλάτη

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου