ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Λίγο πάνω από τα αυτιά του λαγού!


Η βολή στο κεφάλι είναι η πιο σίγουρη για άμεση καταβολή του θηράματος. Εκτός από τη σωστή σκόπευση σημαντικό ρόλο παίζουν τα τσοκ και η γόμωση που θα χρησιμοποιήσουμε.

Είναι λογικό ότι ένας κινούμενος στόχος απαιτεί την προσκόπευσή του. Στον απομακρυνόμενο λαγό η προσκόπευση δίνεται μπροστά του, άρα η σκόπευση απαιτεί .......
........ το στόμιο του όπλου να υπερκαλύψει τον λαγό τη στιγμή που πιέζεται η σκανδάλη. Είναι κάτι σαν τουφεκιά ρουαγιάλ στο τρυγόνι, όπου και εκεί τα στόμια καλύπτουν τον στόχο. Οταν το θήραμα είναι τόσο πολύτιμο όσο ο λαγός, είναι δύσκολο να αφήσουμε τον στόχο εκτός οπτικού πεδίου και να ρίξουμε κυριολεκτικά στο κενό. Η προσοχή είναι τόσο απόλυτα εστιασμένη στο θήραμα, που ο κυνηγός δεν θέλει να το χάσει από το οπτικό του πεδίο. Ευτυχώς όμως υπάρχει λύση.
Και αυτή είναι τα μακριά αυτιά του... αυτιά!
Η κίνηση του όπλου
Καθώς τα στόμια των καννών έρχονται πάνω στον λαγό, ακολουθούν τη ράχη, περνούν το κεφάλι, και όταν τα στόμια είναι ανάμεσα στα αυτιά δίνεται η πίεση στη σκανδάλη. Οπως σε κάθε κινούμενο στόχο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η κίνηση του όπλου μετά τη βολή. Σταμάτημα του όπλου σημαίνει αστοχία, γιατί τα σκάγια θα καταλήξουν πίσω από τον λαγό.
Επίσης στον λαγό είναι σημαντικό να ξεχάσουμε το μέγεθος του θηράματος και να σκεφτόμαστε συνεχώς ότι ο μόνος στόχος είναι το κεφάλι. Η βολή στο κεφάλι είναι η πιο σίγουρη για άμεση καταβολή του θηράματος. Εκτός από τη σωστή σκόπευση σημαντικό ρόλο παίζουν τα τσοκ και η γόμωση που θα χρησιμοποιήσουμε.
Στον λαγό μετρά όχι μόνο η σωστή κατανομή και πυκνότητα, δηλαδή το τσοκ, αλλά και η ενέργεια των σκαγίων (ο λαγός είναι «σκληρό» ζώο). Ακόμη και οι Αγγλοι που χρησιμοποιούν νούμερο 6 σκάγια για όλα τα θηράματα, στον λαγό προτείνουν 5 ή 4. Και όταν πάμε σε αυτά τα χοντρά νούμερα πρέπει να αυξήσουμε τη γόμωση, για να διατηρήσουμε την πυκνότητα που θα σιγουρέψει ότι δύο τουλάχιστον σκάγια θα πλήξουν το κεφάλι. Τα 36 γραμμάρια είναι μια λογική γόμωση για τον λαγό. Σε συνδυασμό με το μισό τσοκ ή τα τρία τέταρτα δίνουν το απαιτούμενο άνοιγμα μέχρι τα 40 με 50 μέτρα. Και να τονιστεί, βέβαια, ότι στον λαγό δεν χωρά η τσιγκουνιά στα φυσίγγια. Το κυνήγι του λαγού είναι το πιο φειδωλό σε κατανάλωση φυσιγγίων, γιατί ένα κουτί φτάνει για πολλά κυνήγια. Ας είναι λοιπόν ένα κουτί καλά φυσίγγια
Νικήτας Κυπρίδημος


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου