ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Πως να επιλέξετε τη σωστή καράφα για κάθε κρασί!


Grange_decanter


Αν σας αρέσει το κόκκινο κρασί ή πίνετε οικονομικά κρασιά σε τακτική βάση, τότε η χρήση μιας καράφας είναι μια πολύ καλή ιδέα. Οι καράφες μπορεί να μη σας γεμίζουν πολύ το μάτι, αλλά η αυξημένη έκθεση του κρασιού στο οξυγόνο βελτιώνει ......
..... σημαντικά τη γεύση, απαλύνοντας τις στυπτικές τανίνες και επιτρέπει στα φρουτώδη και λουλουδένια αρώματα του κρασιού να βγουν προς τα έξω. Αν ψάχνετε να αγοράσετε μια καράφα, εδώ είναι μερικές ρεαλιστικές σκέψεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποια να πάρετε.

Η επιλογή της σωστής καράφας

Θα έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένα κρασιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο μετάγγισης από άλλα. Για παράδειγμα, τα σωματώδη κόκκινα κρασιά με υψηλές τανίνες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο στην καράφα , και ως εκ τούτου, μια καράφα με φαρδιά βάση -και μεγάλη επιφάνεια για το κρασί- θα αυξήσει την ποσότητα του οξυγόνου και θα ετοιμάσει το κρασί γρηγορότερα.

Σωματώδη Κόκκινα Κρασιά (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah, Μαυροτράγανο, Tannat, Monastrell, Tempranillo, κλπ): Χρησιμοποιήστε μια καράφα με φαρδιά βάση.

Μέτριου σώματος Κόκκινα Κρασιά (Merlot, Sangiovese, Barbera, Dolcetto, κλπ): Χρησιμοποιήστε μεσαία καράφα.

Ελαφρού σώματος Κόκκινα Κρασιά (Αγιωργίτικο δεξαμενής, Pinot Noir, Beaujolais): Σερβίρετε σε μια μικρή έως μεσαίου μεγέθους καράφα που έχετε ήδη παγώσει με απλή ψύξη.

- Λευκά και Ροζέ Κρασιά: Η μετάγγιση δεν είναι απαραίτητη, αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή παγωμένη καράφα.

Όταν φτάσετε στο σημείο να επιλέξετε, απλά πάρτε μια που να σας αρέσει. Ζητήστε κάποια που να είναι εύκολη στο γέμισμα, το άδειασμα και το καθάρισμα. Όσο προφανές και αν σας φαίνεται, θα εκπλαγείτε με το πόσο μεγάλος μπελάς είναι στη χρήση οι όμορφες καράφες!


Πώς να χρησιμοποιήσετε μια καράφα

Ρίχνετε το κρασί στην καράφα, έτσι ώστε να ακουμπήσει τις πλευρές του γυαλιού. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση στο οξυγόνο στην επιφάνεια του κρασιού. Είναι επίσης αρκετά καλό να ανακινήσετε την καράφα πιάνοντας την από το λαιμό για τον ίδιο σκοπό.

Πόση ώρα πρέπει να μεταγγίζεται το κρασί; Η μετάγγιση μπορεί να πάρει από 15 λεπτά έως 3 ώρες και ο μέσος χρόνος είναι περίπου 40 λεπτά. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα:

Σωματώδη κρασιά: Τα κρασιά αυτά χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο.

Φθηνά κρασιά: Τα φθηνά κρασιά συχνά χρειάζονται σχολαστική οξυγόνωση για να βελτιωθούν τα αρώματα τους. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα στην κανάτα και στη συνέχεια κλείνοντας την φιάλη και ανακινώντας την καλά πριν ρίξετε και το υπόλοιπο. Περιμένετε περίπου 20 λεπτά.

Παλιά κόκκινα κρασιά: Ανάλογα με το στυλ του κρασιού, τα περισσότερα διαρκούν περίπου 2-3 ώρες.

Χρησιμοποιήστε το φως για να μεταγγίσετε αφιλτράριστα κόκκινα κρασιά

Μερικά ωραία κόκκινα κρασιά περιέχουν ιζήματα, ειδικά τα πιο ώριμα. Υπάρχει η δυνατότητα να μεταγγίσετε το κρασί, έτσι ώστε να αφαιρέσετε το ίζημα. Ένας τρόπος είναι να τοποθετήσετε ένα φίλτρο από ανοξείδωτο χάλυβα (π.χ. ένα σουρωτήρι) στην κορυφή της κανάτας για να συγκρατήσει το ίζημα. Μια άλλη μέθοδος που είναι δημοφιλής σε εστιατόρια είναι να χρησιμοποιήσετε τη φλόγα ενός κεριού που τοποθετείται κάτω από το λαιμό της φιάλης ώστε να φωτίζεται και να δείχνει πότε το ίζημα φτάνει στον λαιμό της φιάλης.



Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας! Γίνετε φίλοι μας στο facebook //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitterhttps://twitter.com/NeaKalaMantata . Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου