ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Ανατροπές,γκολ, ξύλο, ένταση, και θέαμα σε τελικούς κυπέλλου που έμειναν στην ιστορία!

Μπορεί να είναι η δεύτερη τη τάξει εγχώρια διοργάνωση, μπορεί να μην έχει την αίγλη του πρωταθλήματος (όποια κι αν είναι αυτή), μπορεί πολλοί να το απαξιώνουν αλλά το κύπελλο Ελλάδας σε πείσμα όλων αυτών παραμένει ο θεσμός με τις περισσότερες εκπλήξεις και τις μεγαλύτερες συγκινήσεις που έχει .........
χαρίσει στους ποδοσφαιρόφιλους αγώνες που μερικές φορές κόβουν την ανάσα. 

Το Κύπελλο διεκόπη από το 1933 μέχρι το 1938 αλλά και από το 1940 μέχρι το 1946 (εξαιτίας του πολέμου και του εμφυλίου που ακολούθησε) αλλά κατά τ’ άλλα διοργανώνεται ανελλιπώς και σε πολλές περιπτώσεις έχει κλέψει την παράσταση από το πρωτάθλημα το οποίο έχουν κατακτήσει μόλις έξι ομάδες, σε αντίθεση με τον «φτωχό συγγενή» που έχει 11 διαφορετικούς νικητές ενώ 18 σύλλογοι έφτασαν μέχρι τον τελικό. 



Το Κύπελλο Ελλάδας είναι η διοργάνωση όπου οι «μικροί» μπορούν να ελπίζουν πως θα… γευτούν το νέκταρ των νικητών με φωτεινότερα παραδείγματα την Καστοριά, τον Εθνικό, τον Πανιώνιο και την Λάρισα. Είναι ενδεικτικό πως, το διάστημα των περιόδων 1973-74 έως 1979-80, το τρόπαιο κατέκτησαν διαδοχικά 7 διαφορετικοί σύλλογοι.


Παρόλα αυτά τις περισσότερες κατακτήσεις τίτλων στη διοργάνωση τις έχει ο Ολυμπιακός, ο οποίος σήκωσε την κούπα 26 φορές (και απόψε ελπίζει να προσθέσει μια ακόμα) ενώ αγωνίστηκε συνολικά σε 38 τελικούς. Οι ερυθρόλευκοι, μάλιστα, κατέχουν το ρεκόρ 5 συνεχόμενων κατακτήσεων (από την περίοδο 1956-57 έως 1960-61. Μεσολάβησε ο τελικός του 1961-62 με τον ΠΑΟ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και την επόμενη χρονιά οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν και πάλι το κύπελλο). Στον αντίποδα η Ξάνθη κάνει απόψε την «παρθενική εμφάνισή της σε τελικό του θεσμού και ευελπιστεί να είναι και η… τυχερή! 

Με αφορμή τον 73ο τελικό που διεξάγεται απόψε στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ανάμεσα στους «Πειραιώτες» και του «Ακρίτες» το newsbeast.gr σάς θυμίζει τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς στην ιστορία του θεσμού! 

1969, ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 1-1


Δεν είναι από τους τελικούς που κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «συγκλονιστικός», ωστόσο, αξίζει μια θέση στη… «βίβλο» με τους σημαντικότερους δεδομένου πως κρίθηκε στο… στρίψιμο του κέρματος! Οι «αιώνιοι αντίπαλοι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι στην κανονική διάρκεια του αγώνα χάρη σε γκολ των Δομάζου (55') και Σιδέρη (49'). Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε στην παράταση και έτσι στο στρίψιμο της δεκάρας νικητές αναδείχθηκαν οι «πράσινοι». Ο συγκεκριμένος τελικός έμεινε στην ιστορία ως «ο τελικός της δεκάρας» και ακόμα και σήμερα είναι σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού διότι κανείς, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, πέρα από τον διαιτητή και τον Δομάζο που ήταν αρχηγός του τριφυλλιού δεν είδε τι έδειξε το… νόμισμα! 

1976, HPAKΛHΣ - OΛYMΠIAKOΣ 4-4


Θα μπορούσε να ήταν και ο τελικός με τίτλο «Χατζηπαναγής- Ολυμπιακός σημειώσατε άσσο»! Ένας από τους τρεις συγκλονιστικότερους τελικούς στην ιστορία του θεσμού. Ο «Γηραιός» κατέκτησε το τρόπαιο κερδίζοντας τους Πειραιώτες στα πέναλτι με 6-5. 

Για να φτάσει όμως ο αγώνας στη «ρώσικη ρουλέτα» είχε προηγηθεί ένα συναρπαστικό ματς η κανονική διάρκεια του οποίου τελείωσε 2-2. Η παράταση ήταν ένα θρίλερ καθώς οι «μπλε» της Θεσσαλονίκης πέντε λεπτά πριν τη λήξη προηγούνταν 4-2, όμως ισοφαρίστηκαν με γκολ των Καραβίτη (115') και Γκλέζου (119').

1979, ΠANIΩNIOΣ - AEK 3-1


Ο ιστορικός Πανιώνιος έκανε σε εκείνον τον τελικό μιας από τις… ιστορικότερες και πλέον συγκλονιστικές ανατροπές προκειμένου να φτάσει να κατακτήσει το πρώτο του κύπελλο. Ο Δικέφαλος που ήταν το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης προηγήθηκε μόλις στο τρίτο λεπτό του αγώνα (με γκολ του Τάσου) και όλα έδειχναν πως το παιχνίδι απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα. Οι κυανέρυθροι, ωστόσο, δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα! Από το 50’ λεπτό και μετά ξέσπασε… «καταιγίδα»! Με σκόρερ τους Aναστόπουλος (51'), Λίμα (67') και τον αείμνηστο Γιάννη Παθιακάκη (84') η κούπα άρχισε το ταξίδι της προς την πλατεία της Νέας Σμύρνης! 



1980, KAΣTOPIA - HPAKΛHΣ 5-2


Θα μπορούσε να είναι και το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Η μικρή Καστοριά φτάνει στον βρύση και θέλει να πιεί… νερό! Οι παίκτες της πιστεύουν στο όνειρο και συντρίβουν τον ανήμπορο να αντιδράσει «Γηραιό» με 5-2! Μπροστάρης των «Γουναράδων» ο Τσιρώνης που σημείωσε χατ-τρικ σε διάστημα 20 λεπτών (70', 87', 90')! Και να σκεφτεί κανείς πως ο τελικός είχε ξεκινήσει με τις καλύτερες συνθήκες για τον Ηρακλή ο οποίος προηγήθηκε στο 16' με τον Καλαμπάκα. 

Η Καστοριά πέτυχε την ανατροπή με τους Σημαιοφορίδη (41') και Δίντσικο (49'). Στο 80', ο Mαυροδουλάκης μείωσε σε 3-2 και όλα έδειχναν «θρίλερ». Μόνο για επτά λεπτά όμως καθώς μετά ο Τσιρώνης πήρε το… «όπλο» του!

1985, ΛAPIΣA - ΠAOK 4-1


Ένας από τους συγκλονιστικότερους τελικούς στην ιστορία του θεσμού, όχι για την διακύμανση του σκορ αλλά για το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο που έπαιξε εκείνο το βράδυ η Λάρισα! Zιώγας (39', 73'), Kμιέτσικ (47') και Bαλαώρας (78') σκόραραν για την ομάδα του Κάμπου με τον ΠΑΟΚ να παρακολουθεί θαμπωμένος από το δωρεάν μάθημα ποδοσφαίρου που χάριζε η Λάρισα και απλά να μειώνει με τον Σκαρτάδο στο 55'. 


1988, ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 2-2

Ξανά ραντεβού για τους «αιώνιους» στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με την χώρα να παρακολουθεί με «κομμένη» την ανάσα την αναμέτρηση ανάμεσα στους δυο μεγάλους του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια έληξε ισόπαλος 1-1 και αντιστοίχως 2-2 στην παράταση. Σκόρερ του «τριφυλλιού» ήταν οι Σαραβάκος (31') και Xρήστος Δημόπουλος (101') ενώ για τους Πειραιώτες και τα δύο τέρματα πέτυχε ο αείμνηστος Φούνες στο 59' και 96'. Στη ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, οι «πράσινοι» επικράτησαν με 4-3.

1994, ΠANAΘHNAΪKOΣ - AEK 3-3


Και αυτός ο αγώνας κερδίζει επάξια μια θέση μέσα στην πρώτη τριάδα με τους συγκλονιστικότερους τελικούς όλων των εποχών. Οι δυο ομάδες χάρισαν απίστευτες ποδοσφαιρικές στιγμές στους φίλους τους αθλήματος και καθήλωσε τους πάντες μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 2-0 με γκολ του Βαζέχα (32') και... αυτογκόλ του Μανωλά (53').

Η ΑΕΚ, ωστόσο, δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα και μέσα σε ένα πεντάλεπτο (72 έως 77) έφερε το παιχνίδι στα ίσια με τέρματα των Αλεξανδρή στο 72' και Δημητριάδη! Στην παράταση ο Αλεξανδρής δίνει το προβάδισμα στην Ένωση έκανε το 3-2 (95') αλλά ο Μάρκος στο 116΄ οδήγησε την αναμέτρηση στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, πιο ψύχραιμος ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε 4-2 και σήκωσε την κούπα.

1995, ΠANAΘHNAΪKOΣ - AEK 1-0


Την αμέσως επόμενη χρονιά οι δυο ομάδες συναντιούνται και πάλι στο μεγάλο ραντεβού. Πολλοί τελικοί έχουν κριθεί στα πέναλτι. Ο συγκεκριμένος, ωστόσο, κρίθηκε... στο πέναλτι! Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0 την ΑΕΚ και έκανε το νταμπλ, αλλά το πέναλτι με το οποίο έφτασε στη νίκη, λίγο πριν την εκπνοή της παράτασης (θεαματική πτώση του Βαζέχα σε μαρκάρισμα του Μιχάλη Βλάχου), συζητιέται ακόμα.


Είναι δεδομένο πως πολλοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ εκείνον τον τελικό. Ένας από αυτούς είναι ο Θεσσαλονικέας διαιτητής, Φίλιππος Μπάκας καθώς πέρα από τα όσα τράβηξε εκείνο το βράδυ (μέχρι και το μανίκι από την στολή του έσκισαν οι παίκτες της Ένωσης) δύο εβδομάδες μετά τον τελικό έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από αγνώστους με σιδερολοστούς.

1996, AEK - AΠOΛΛΩN ΑΘΗΝΩΝ 7-1


Από την στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι ημιτελικοί αγώνες εκείνης της χρονιάς όλοι ήξεραν τον τροπαιούχο. Ο Απόλλων είχε ήδη κάνει υπέρβαση και απλά θα πήγαινε στο ΟΑΚΑ προκειμένου να απολαύσει τη συμμετοχή στον τελικό. Κανείς, ωστόσο, δεν περίμενε αυτό που τελικά έγινε. Η Ένωση ξέσπασε πάνω στην ομάδα της Ριζούπολης και δεν έδειξε το παραμικρό έλεος καταγράφοντας έτσι την πιο μεγάλη σε έκταση νίκη στην ιστορία του θεσμού! Σκόρερ των «κιτρινόμαυρων» οι Mπατίστα (11', 34'), Tσιάρτας (22', 48', 76'), Kετσπάγια (60') και Kωστής (89') ενώ για την «Ελαφρά Ταξιαρχία» είχε μειώσει στο 78΄ο Mπάρνιακ. 

2001, ΠAOK - OΛYMΠIAKOΣ 4-2


Πάντα τα παιχνίδια ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα. Ο συγκεκριμένος τελικός είχε ένα ξεκάθαρο φαβορί, τον Ολυμπιακό, και ένα… επικίνδυνο αουτσάιντερ, τον ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι έγινε στην Αθήνα (στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας) και έτσι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ένα ακόμα ατού σε σχέση με τον «Δικέφαλο του Βορρά». Όλα αυτά, όμως, μέχρι που ο διαιτητής σφύριξε την έναρξη του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ με σκόρερ τους Eγκωμίτη (4'), B. Mπορμπόκη (32'), Γ.X. Γεωργιάδη (46') και Nαλιτζή (85') άρπαξε το κύπελλο και δεν το άφησε από τα χέρια του σε καμία περίπτωση. Για τους «μουδιασμένους» «ερυθρόλευκους» που ξύπνησαν αργά σκόραραν οι Tζόρτζεβιτς (78') και Xούτος (92').



2009, AEK-OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-4


Ο κορυφαίος στη λίστα με τους κορυφαίους τελικούς. Ο συγκλονιστικότερους ανάμεσα στους συγκλονιστικότερους αγώνες στην ιστορία του θεσμού. Χρειάστηκαν πάνω από τρεις ώρες αγώνα, οκτώ γκολ (4-4), ανατροπές, αποβολές, αποχωρήσεις, νεύρα και συνολικά 34 πέναλτι για να πανηγυρίσει ο Ολυμπιακός την κατάκτηση του κυπέλλου και του νταμπλ! Ο αγώνας ξεκινάει με την Ένωση να προηγείται νωρίς- νωρίς με 2-0. Οι ερυθρόλευκοι μπαίνουν «φουριόζοι» στην επανάληψη και ισοφαρίζουν. Λίγα λεπτά πριν το τέλος ο Σκόκο βάζει μπροστά την ΑΕΚ που είναι έτοιμη για τη στέψη. Ο Ολυμπιακός όμως έχει άλλη γνώμη και στις καθυστερήσεις ισοφαρίζει με τον Ντερμπισάιρ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου