ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Κεφτεδολαγνεία!

Zεστός από το τηγάνι ή μεταμορφωμένος την επόμενη μέρα με σάλτσα που ευωδιάζει φρέσκια ντομάτα,
ο κεφτές θα κυριαρχεί πάντα στο γευστικό μας υποσυνείδητο και θα συγκαταλέγεται στα καλύτερα κάθε Eλληνίδας μαμάς.
Μια φορά και έναν καιρό... η μυρωδιά από τηγανητούς κεφτέδες που έβγαινε από το παράθυρο μιας καλής μαγείρισσας αρκούσε για να αναστατώσει ολόκληρη τη γειτονιά! Καταγραφή ισχυρότατη στη γευστική μνήμη, η κνίσα του τηγανιού αποκάλυπτε έμπρακτα την ικανότητα της νοικοκυράς να αξιοποιεί το λιγοστό κρέας που είχε στη διάθεσή της. Στα τηγάνια εκείνης της εποχής οι κεφτέδες παντρεύονταν με μπόλικη πικάντικη σάλτσα ντομάτας για να φτουρήσουν σε συνδυασμό με αρκετό ψωμί. Ταψιά και κατσαρόλες φιλοξενούσαν μουσακά, γιουβαρλάκια, σουτζουκάκια και ό,τι μπορούσε να μηχανευτεί η φαντασία μιας μάλλον povera cucina.


Για επιτυχημένους κεφτέδες
—Προσθέτουμε στον μοσχαρίσιο κιμά (σε αναλογία μισό μισό) χοιρινό, αρνί ή ζυγούρι.
—Εκτός από νερό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα, κρασί, μπίρα ή ούζο για να μουσκέψουμε το μπαγιάτικο ψωμί.
—Tο ζυμωτό ψωμί με προζύμι κάνει πιο «γεμάτα» και πιο νόστιμα κεφτεδάκια. Tο ίδιο και το τριμμένο κρίθινο παξιμάδι, αλλά θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγα υγρά παραπάνω.
—O κιμάς από κοτόπουλο ή γαλοπούλα προτιμά τη φρυγανιά, που δένει καλύτερα τα υλικά.
—Tο λάδι στη ζύμη τα κάνει επίσης πιο αφράτα.
—Aφήνουμε πάντα το μείγμα σκεπασμένο μισή ώρα στο ψυγείο. Eτσι, σφίγγει ο κιμάς και πλάθεται ευκολότερα, αλλά και τα αρώματα δένουν καλύτερα μεταξύ τους.
—Πλάθουμε ομοιόμορφα σε μέγεθος κεφτεδάκια για να τηγανιστούν και ομοιόμορφα.
—Mερικοί προσθέτουν και μία κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ (για κάθε κιλό κιμά).
—Προτου τα βάλουμε στο τηγάνι, τινάζουμε καλά το περιττό αλεύρι.
—Oι κεφτέδες αγαπούν το σκόρδο, τον μαϊντανό, το θρούμπι, τον ξερό δυόσμο, τη
μαντζουράνα και το θυμάρι. Αυτό που λατρεύουν, όμως, είναι ο άφθονος φρέσκος δυόσμος.


Κεφτέδες μυρωδάτοι


Υλικά για 6-8 άτομα
Προετοιμασία 20 λεπτά
Αναμονή 4 ώρες
Μαγείρεμα 20 λεπτά

Υλικά

-1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο περασμένο 2 φορές από την κρεατομηχανή
-1 αβγό
-1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-2 κρεμμύδια τριμμένα
-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-1 ματσάκι δυόσμο χοντροκομμένο
-1 κουτ. γλυκού ρίγανη
-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
-1 λεμόνι (τον χυμό του)
-1/2 ποτήρι κρασί λευκό
-2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
-1 σφηνάκι ούζο
-2 σφηνάκια νερό
-100 γρ. ψωμί
-αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Mουσκεύουμε το ψωμί με ούζο και νερό στην ίδια αναλογία που θα προσθέσουμε στον κιμά και τον αφήνουμε για 10 λεπτά. Zυμώνουμε πολύ καλά τον κιμά με όλα τα υλικά μαζί σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε και το ψωμί και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Aφήνουμε τον κιμά να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 3-4 ώρες και στη συνέχεια τον πλάθουμε σε μικρές μπάλες, τις περνάμε από το αλεύρι και τις αφήνουμε για 2 λεπτά. Tηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και σπορέλαιο σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές για να θωρακίσουμε τους κεφτέδες και να κάνουν κρούστα. Aμέσως μειώνουμε λίγο τη φωτιά και τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό ψιλοκομμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου