ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Φυσικό αγχολυτικό η Αιδηψός!

Τα ιαματικά νερά κυλούν ελεύθερα στη θάλασσα
Με τη θάλασσα να σου φτάνει στη μέση και την ευεργετική ζεστασιά του ιαματικού καταρράκτη να σου ραντίζει το κορμί, χαλαρώνεις. Μετά βουτάς στο διάφανο νερό και αφήνεσαι στην αγκαλιά του Ευβοϊκού. Ξεχνιέσαι. Κι έπειτα έρχεται το...... καφεδάκι στην προκυμαία ή το ουζάκι στο λιμάνι του Αϊ- Γιώργη. Εδώ ξαναβρίσκεις τη χαρά της ζωής!

Η Αιδηψός και ο Ευβοϊκός τυλίγονται στα χρώματα του δειλινού
%IMAGEALT%

Μπορεί να μην είσαι ο ημίθεος Ηρακλής που λουζόταν στα καυτά νερά των πηγών της για να ανακτήσει τις υπεράνθρωπες δυνάμεις του, ούτε «VIP» που θα έρθεις στη διάσημη λουτρόπολη για να απολαύσεις μια σούπερ πολυτελή υδροθεραπεία στα υπερσύγχρονα Spa. Ομως σε καμιά περίπτωση δεν θα νιώσεις ότι σε πήραν τα χρόνια, αν επιλέξεις την Αιδηψό για τις διακοπές σου, αφού θα σε εκπλήξει ευχάριστα.

Η Αιδηψός έχει καταχωρισθεί στη συνείδηση του Ελληνα ως ιαματικό θέρετρο και μάλιστα καθώς είναι από τα παλιότερα της χώρας, ταυτίζεται με τους ασθενείς και ηλικιωμένους θαμώνες της. Μέγα λάθος! Αυτό το ξεπερασμένο μοντέλο προσπαθεί να αντιπαλέψει η σημερινή ευβοϊκή πολιτεία αναβαθμίζοντας το προφίλ της και αναδεικνύοντας παράλληλα τα, άγνωστα στους
πολλούς, κρυφά της χαρίσματα.

Πριν από δύο χιλιάδες χρόνια η Αιδηψός ήταν τουριστικός προορισμός της ελίτ της εποχής, αγαπημένη επιλογή των αυτοκρατόρων και του «υψηλού» τους κύκλου. Ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Αδριανός, ο Σύλλας υπήρξαν τακτικοί επισκέπτες των λουτρών, ενώ σύμφωνα με τον ιστορικό Πλούταρχο, η έντονη κοινωνική ζωή της πόλης έμεινε παροιμιώδης στην ιστορία του αρχαίου κόσμου.

Αργότερα ο χριστιανισμός απαγόρευσε τη λουτροθεραπεία ως ειδωλολατρική συνήθεια, ενώ κατά τον Μεσαίωνα οι κάτοικοι της Αιδηψού, για να αποφύγουν τους επιδρομείς αλλά και τους πειρατές, μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα, κοντά στο σημερινό χωριό. Ο οικισμός των Λουτρών κατοικήθηκε μόνιμα ξανά στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ωστόσο, μόνο μετά τον εποικισμό προσφύγων της Μικράς Ασίας και την ανάδειξη των ιαματικών πηγών, η περιοχή απογειώθηκε οικονομικά, ενώ τότε άρχισαν να κτίζονται παράλληλα τα πρώτα ξενοδοχεία. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα Λουτρά Αιδηψού φιλοξενούσαν την αφρόκρεμα του διεθνούς jet set,τον Ωνάση, την Γκρέτα Γκάρμπο, τη Μαρία Κάλλας, τον Τσόρτσιλ...


Πανοραμική άποψη στον βαθύ όρμο του Γιάλτρων, από τον Προφήτη Ηλία
%IMAGEALT%

Μια βόλτα στη γειτονιά των 40 πλατάνων που αντηχεί από τα κελαηδήματα των πτερωτών κατοίκων της, μια επίσκεψη στη Σπηλιά του Σύλλα όπου έκανε τις λουτροθεραπείες του ο Ρωμαίος στρατηγός, μια ξενάγηση στο Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής «Ναυτίλος», στην αρχαιολογική συλλογή που στεγάζεται στο Υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ και στον νεολιθικό οικισμό στη θέση Κουμπί
(6η π.Χ. χιλιετία) είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα της λουτρόπολης.

Αν πάλι όλα αυτά σου φαίνονται βαρετά, καιρός να αναρωτηθείς σε πόσα μέρη του κόσμου βρίσκεις μια παραλία σαν τη δημοτική πλαζ όπου μπορείς να κολυμπάς σε κρυστάλλινα θαλασσινά νερά και ταυτόχρονα ν'απολαμβάνεις ένα αναζωογονητικό ντους κάτω από ένα «θεραπευτικό» καταρράκτη!


Γύρω γύρω ψαροχώρια
Απομεσήμερο με το μαγιό ακόμη να στάζει, απολαμβάνεις το ουζάκι σου κι ένα καλοψημένο λιόκαφτο χταπόδι. Πιτσιρίκια χτίζουν κάστρα στην άμμο, ένας γλάρος γυροφέρνει πάνω από την πέργκολα με την βουκαμβίλια κι εσύ αφήνεσαι στην καλοκαιρινή ραστώνη… Στιγμές χαλαρές σαν και αυτήν θα μπορέσεις να ζήσεις, στα όμορφα ψαροχώρια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής
από την Αιδηψό.


Ο βαθύς όρμος των Γιάλτρων, από τον Προφήτη Ηλία
%IMAGEALT%

Στα Ηλια με τη λαμπερή βοτσαλωτή παραλία και τις καλές ψαροταβέρνες, στην οργανωμένη παραλία του Αγ. Νικολάου, στα ήσυχα σαν λίμνης νερά της Ροδοδάφνης, στον καταπράσινο Αγ. Γεώργιο Γιάλτρων, στο γραφικό λιμανάκι Αϊ -Γιώργη, στον Κάβο στο ακρωτήρι της Λιχάδας το σκηνικό είναι πάνω-κάτω το ίδιο. Πεύκα, απάνεμες, μικροσκοπικές παραλίες, διάφανα νερά, πολύχρωμα καΐκια, δίχτυα που στεγνώνουν στον ήλιο και παρέες από όλες τις φυλές του πλανήτη.

Οι αποστάσεις ανάμεσα στην ταβέρνα, την παραλία και το ξενοδοχείο σου, σπάνια θα ξεπερνούν τα λίγα μέτρα. Ωστόσο, αν αποφασίσεις να εκδράμεις, ο δρόμος που συνδέει την Αιδηψό και τα Λουτρά με όλα τα κοντινά ψαροχώρια είναι ασφάλτινος, αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς είναι στενός.


Στη δημοτική πλαζ Αιδηψού, απολαμβάνεις το ιαματικό σου λουτρό και μετά βουτάς κατευθείαν στη θάλασσα
%IMAGEALT%

Σίγουρα αξίζει μια βόλτα έως το βορειοδυτικότερο άκρο της Εύβοιας για να κολυμπήσεις στο λαμπερό και πευκόφυτο Γρεγολίμανο, για να δεις τα γυρίσματα της παλίρροιας στην αμμόγλωσσα της Λιχάδας (αρχαίο ακρωτήρι Κήναιο) ή ανατολικότερα ως τον φάρο της Βασιλίνας για να
απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα.

Αν πάλι προτιμάς τις ορεινές περιπλανήσεις, συστήνω ανεπιφύλακτα την διαδρομή από τα Κάτω Ηλια μέχρι το γυναικείο μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου (13ος αι.) στο Τελέθριο όρος. Την καλύτερη θέα στον Βόρειο Ευβοϊκό, στον Μαλιακό Κόλπο, στα βουνά της Ρούμελης, στα Λιχαδονήσια και το Στενό της Εύβοιας θα έχεις από την κορυφή Προφ. Ηλίας (υψόμ.674), πάνω από το χωριό Λιχάδα. Μην το σκέφτεσαι άλλο, ξεκίνα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου