ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Τάρτα σοκολάτας με espresso και φουντούκια

Τάρτα σοκολάτας με espresso και φουντούκια
Νομίζω ότι μετά τα brownies αυτό είναι ένα γλυκό που φτιάχνω πολύ συχνά. Πολύ ωραία ιδέα είναι και μία τάρτα φρούτων με την ίδια συνταγή για την κρούστα. Χρησιμοποιώ
συνήθως ημίγλυκη σοκολάτα ώστε να μην είναι πολύ λιγωτική. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι τέλειο χωρίς υπερβολές στην ζάχαρη. Όσο για τον καφέ espresso, δίνει ωραίο άρωμα στο γλυκό χωρίς να κυριαρχεί έτσι μόνο η γεύση της σοκολάτας (όχι ότι θα μας χάλαγε και αυτό).
Τάρτα σοκολάτας με espresso και φουντούκια.  Απολαυστική…
Υλικά:
Για την κρούστα:
  • 2 φλιτζάνια (250γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας (36γρ.) ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¾ φλιτζανιού (1½ μπάρα) ανάλατο βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κύβους
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) παγωμένο νερό, συν περισσότερο αν χρειαστεί
Για τη γέμιση:
  • 1 φλιτζάνι (250ml) κρέμα γάλακτος, ζεστή
  • ½ φλιτζάνι (125ml) πλήρες γάλα, ζεστό
  • 280γρ. ημίγλυκες σταγόνες σοκολάτας
  • 2 κουταλιές της σούπας (24γρ.) ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας (12γρ.) σκόνη espresso
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λικέρ αρωματισμένο με καφέ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ φλιτζανιού (75γρ.) φουντούκια, χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κύβους και το κόβουμε με ένα πιρούνι ή μπλέντερ ζύμης. Ανακατεύουμε μέχρι το βούτυρο να κοπεί σε ψιλά κομμάτια και το μείγμα να γίνει τραχύ και εύθρυπτο, στο μέγεθος αρακά. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά μαζί το κρόκο του αυγού (βάζουμε το ασπράδι σε ένα ξεχωριστό μπολ) μαζί με τις δύο κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό. Ανοίγουμε ένα κενό στο κέντρο των ξηρών συστατικών και χύνουμε εκεί το μείγμα κρόκου-νερού. Ανακατεύουμε με μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι η ζύμη να μπορεί να ενωθεί σε μια σφαίρα. Εάν είναι πάρα πολύ ξηρή, προσθέτουμε περισσότερο νερό, μια κουταλιά της σούπας την φορά μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα. Μπορούμε να ζυμώσουμε με τα χέρια μας για να την ενώσουμε πιο γρήγορα. Πλάθουμε τη ζύμη σε δίσκο και την τυλίγουμε με μία πλαστική μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε να κρυώσει για  τουλάχιστον 30 λεπτά, μια ώρα θα ήταν καλύτερο.
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Ελαφριά αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο κύκλο περίπου ½ εκατοστό σε πάχος. Τοποθετούμε προσεκτικά την ζύμη σε ένα 25 εκατοστών ταψί με αποσπώμενο πάτο. Φροντίζουμε να πιέσουμε τη ζύμη ομοιόμορφα μέχρι τις πλευρές, κόβοντας την ζύμη που εξέχει προς τα πάνω. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και γεμίζουμε με ξηρά φασόλια ή βάρη πιτών. Τοποθετούμε το ταψί μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί  και ψήνουμε για 30 λεπτά. Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και πετάμε το αλουμινόχαρτο. Χτυπάμε το ασπράδι αυγού με λίγο νερό. Αλείφουμε τη ζεστή κρούστα τάρτας, ομοιόμορφα, με το ασπράδι αυγού. Το βάζουμε πάλι στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 8 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα.
  1. Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε από πάνω την ζεστή κρέμα γάλακτος και το γάλα και αφήνουμε το μείγμα να κάτσει, χωρίς ανακάτεμα, για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σκόνη espresso, την κανέλα, το λικέρ, την βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει τελείως λείο και γυαλιστερό. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και μερικές κουταλιές από το ζεστό μείγμα σοκολάτας. Σιγά-σιγά ρίχνουμε τα αυγά, ενώ χτυπάμε, μέσα στο μείγμα σοκολάτας. Συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι η γέμιση να γίνει λεία και γυαλιστερή. Χύνουμε την γέμιση μέσα στην κρύα κρούστα. Βάζουμε την τάρτα στον φούρνο και ψήνουμε για 20 έως 25 λεπτά ή μέχρι η γέμιση να πήξει. Την βάζουμε πάνω σε μία σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρισμα. Απλώνουμε τα χοντροκομμένα φουντούκια στην κορυφή. Κόβουμε και σερβίρουμε ή μπορούμε να την καλύψουμε με πλαστική μεμβράνη και να την βάλουμε στο ψυγείο μέχρι να είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε. Θα κρατήσει για μέχρι και 5 ημέρες στο ψυγείο.
Τάρτα σοκολάτας με espresso και φουντούκια
Τάρτα σοκολάτας με espresso και φουντούκια



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου