ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Πασχαλινή Οματιά!


Βήμα 1ο: Καθαρίζουμε και σπάμε το σιτάρι. Το ξεπλένουμε και το βράζουμε σε ζεστό νερό μέχρι να βράσει πολύ καλά. Πρέπει να γίνει ένας σφιχτός χυλός. Αλατίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.

Βήμα 2ο: Τσιγαρίζουμε το κρέας με το ελαιόλαδο και το βράζουμε με λίγο .......

..... νερό ώστε να γίνει καλά.


Βήμα 3ο: Προσθέτουμε στο βρασμένο σιτάρι (μπλιγούρι) το κρέας μαζί με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα έντερα.

Βήμα 4ο: Τοποθετούμε τα έντερα σε ταψί που έχουμε ρίξει λίγο ελαιόλαδο. Τα τρυπάμε με μια βελόνα. Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 150 βαθμούς Κελσίου για 2 με 3 ώρες (εξαρτάται πόσο χοντρά είναι τα έντερα) Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία να πάρουν χρώμα από τη μια μεριά και στη συνέχεια τα γυρνάμε για να ροδίσουν και από την άλλη.

Καλή επιτυχία!

Σημαντικές επισημάνσεις

Ψιλοκόψτε τα μυρωδικά, προσοχή μην βάλετε σκληρά κοτσάνια. Από το μαϊντανό χρησιμοποιήστε μόνο τα φύλλα.
Προτιμήστε άκοπα μπαχαρικά και κάντε τα σκόνη στο γουδί. Θα έχετε πολύ καλύτερα αρώματα.
Μην παραγεμίσετε τα έντερα γιατί θα σκάσουν κατά το ψήσιμο και θα αδειάσουν. Αφήστε άδειες τις άκρες των εντέρων, πάνω από 10 cm και μην τις δέσετε. Κατά το ψήσιμο θα μαζέψουν.
Πλύντε καλά τα έντερα και αφήστε τα για μισή ώρα σε νερό με χυμό λεμονιού για να “σπάσουν” οι μυρωδιές. Δείτε στο βίντεο πως καθαρίζουμε τις αντεριές

Υλικά για ένα μεγάλο ταψί φούρνου
1/2 κιλό σιτάρι
4 – 5 χοιρινά έντερα (1m μήκος ανά τεμ.)
1/2 κιλό χοιρινό κρέας (ελιά ή λαιμός) ψιλοκομμένο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3 κ.σ. δυόσμο
2 ματσάκια μυρώνια (σφελίτσι)
1 μάτσο μαϊντανό (περίπου 8 κ.σ. γεμάτες)
1 ματσάκι μάραθο (περίπου 8 κ.σ. γεμάτες)
2 – 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες
1/2 κ. γλ. κανέλα
1 κ. γλ. γαρίφαλο
1 κ. γλ. πιπέρι
αποξηραμένες φλοίδες από 3 – 4 πορτοκάλια


Ένας σπάνιος, σχεδόν δυσεύρετος μεζές στις μέρες μας. Είναι ένας μεζές που γινόταν τα παλιά τα χρόνια μια φορά το χρόνο, την εποχή που γινόντουσαν οι γουρνοσφαξιές. Τη συναντάμε με τα ονόματα Oματιά, Ματιά, Οματέ, Αμαθιά, Αματιά και Μπάμπου!

Παρακολουθήσετε την συνταγή σε βίντεο:




Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!

Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου