ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ο γιατρός απαντάει σε ερωτήσεις για την άσκηση!

Απαντήσεις σε ερωτήσεις για την άσκηση και τα οφέλη της, τον χρόνο που χρειάζεται να γυμναζόμαστε, τις παθήσεις του γόνατος και τα αθλητικά υποδήματα δίνει στο .......... σημερινό φύλλο του RUNNER ο ορθοπεδικός χειρουργός Οδυσσέας Παξινός.



1 Πόσο σημαντική είναι η άσκηση για τον σύγχρονο άνθρωπο;

Σ.Τ.
Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα για διαβήτη, καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Σε μία μελέτη στην οποία εξετάσθηκαν 50.000 γυναίκες για 6 χρόνια βρέθηκε ότι για κάθε 2 ώρες που έβλεπαν τηλεόραση κάθε ημέρα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και 14% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη. Μία άλλη σημαντική μελέτη από τον Καναδά βρήκε ότι η καθιστική ζωή αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα πρώιμου θανάτου με σχεδόν την ίδια επιβάρυνση όση το τσιγάρο.

2 Κάποιος που έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορεί να έχει ωφέλη αν αθλείται;
Π.Σ.
Η άσκηση μειώνει σημαντικά την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση και την πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη. Στην πολύ γνωστή στους ιατρούς μελέτη Framingham, στην οποία παρακολουθείται μία πολύ μεγάλη ομάδα πληθυσμού εδώ και δεκαετίες, βρέθηκε ότι η άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια. Σε μελέτες που έγιναν με ασθενείς που έπασχαν από καρκίνους του παχέος εντέρου, του μαστού και των ωοθηκών βρέθηκε ότι η άσκηση βελτιώνει κατά 30% την επιβίωση έναντι των ασθενών που δεν ασκούνταν. Αλλα οφέλη της άσκησης είναι η πρόληψη της οστεοπόρωσης και η αύξηση της άμυνας του οργανισμού έναντι ιώσεων. Παράλληλα η άσκηση αυξάνει τη συγκέντρωση στον εγκέφαλο μίας πρωτεΐνης (BDNF) που προστατεύει από την άνοια και άλλες εγκεφαλοπάθειες όπως το Alzheimer και το Parkinson.

3 Πόσο χρόνο χρειάζεται να ασκούμαι για να είναι ωφέλιμη η προπόνηση;
Ν.Κ.
Διάφορες εργασίες έχουν προσδιορίσει τον χρόνο άσκησης με τον οποίο προκύπτουν τα διάφορα οφέλη στην υγεία σε 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Κάποιος μπορεί να κάνει και συνδυασμό της έντασης της άσκησης μέσα στην εβδομάδα λαμβάνοντας υπόψη ότι 1 λεπτό έντονης άσκησης (π.χ. τρέξιμο) ισούται με 2 λεπτά μέτριας άσκησης (π.χ. ζωηρό βάδισμα). Υγιείς άνθρωποι που επιθυμούν μεγαλύτερα οφέλη, μπορούν να επιδιώξουν 300 λεπτά μέτριας άσκησης (π.χ. 1 ώρα βάδιση 5 φορές την εβδομάδα) ή 150 λεπτά έντονης άσκησης (π.χ. 30 λεπτά τρέξιμο 5 φορές την εβδομάδα).

4 Πώς θα ξέρω αν ασκούμαι ελαφρά ή έντονα;
Μ.Π.
Η ένταση της άσκησης μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως ελαφρά, μέτρια, έντονη και πολύ έντονη. Ελαφρά δραστηριότητα έχουμε όταν δεν αλλάζει καθόλου ο ρυθμός των αναπνοών μας, μέτρια όταν αρχίζουμε να ιδρώνουμε και να αναπνέουμε γρήγορα αλλά συνεχίζουμε να μπορούμε να συζητάμε άνετα και έντονη όταν λαχανιάζουμε και δεν μπορούμε να μιλήσουμε παρά μόνο κοφτά. Σε πολύ έντονη άσκηση δεν μπορούμε να μιλήσουμε σχεδόν καθόλου.

5 Θέλω να τρέξω αλλά είμαι αγύμναστος και φοβάμαι για την καρδιά μου.
Ν.Κ.
Πριν ξεκινήσει κάποιος να ασκείται θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμη και αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας και παίρνετε φάρμακα η άσκηση είναι ασφαλής αρκεί να την αυξάνετε προοδευτικά.

6 Εχω πρόβλημα με τα γόνατα. Αν αρχίσω να ασκούμαι, θα επιδεινωθεί η κατάστασή τους;
Π.Γ.
Τα γόνατα υποφέρουν κυρίως από το υπερβάλλον σωματικό βάρος και όχι από την άσκηση. Σε κάθε βήμα το γόνατο δέχεται από 3 έως 5 φορές το βάρος του σώματος. Κατά το τρέξιμο αυτά τα φορτία μπορούν να φτάσουν έως 10 φορές το βάρος του σώματος. Οσοι έχουν προβλήματα στα γόνατα, μπορούν να ασκηθούν είτε με κολύμβηση, είτε με ποδήλατο τα οποία έχουν το πλεονέκτημα της αποφόρτισης του γόνατος από το σωματικό βάρος. Οι υπέρβαροι μπορούν να αρχίσουν τρέξιμο όταν μειωθεί το σωματικό τους βάρος.

7 Πώς θα επιλέξω τα παπούτσια; Εχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής;
Γ.Π.
Η επιλογή των κατάλληλων υποδημάτων είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των κακώσεων του ποδιού και του γόνατος. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η κατασκευή του ποδιού (π.χ. πλατυποδία ή κοιλοποδία), το βάρος του σώματος και η κατασκευή των ποδιών (ραιβογονία, βλαισογονία). Επίσης η εμβιομηχανική του ποδιού Να θυμάστε ότι η συχνότερη αιτία κακώσεων είναι τα παλιά και ταλαιπωρημένα αθλητικά υποδήματα. Οι ειδικοί συνιστούν να τα αλλάζετε κάθε 800-1.000 χιλ.
O χρόνος άσκησης με τον οποίο προκύπτουν τα διάφορα οφέλη στην υγεία προσδιο-ρίζεται σε 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα
Ο Δρ Οδυσσέας Παξινός είναι ορθοπεδικός χειρουργός, αναπληρωτής διευθυντής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Είναι ιατρός του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΟΕ, της Ελληνική
Ο Δρ Οδυσσέας Παξινός είναι ορθοπεδικός χειρουργός, αναπληρωτής διευθυντής στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Είναι ιατρός του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΟΕ, της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου