ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Επτά βιβλία για τη νέα εβδομάδα!

Ολοκαίνουρια βιβλία κατευθείαν από τα ράφια των εκδοτικών της χώρας.....

Ανάδοχοι καιροί, Πηνελόπη Γιώσα, Εκδόσεις Γκοβόστη

Δεινοί κολυμβητές

Και μη μου πεις ξανά κολύμπι πως δεν ξέρεις 
στη θάλασσα των ξεβρασμένων αναμνήσεων 
πως θα πνιγείς 
χωρίς μια νοσταλγία παροντική 
να επιπλέει για να γραπωθείς 
κίνητρο να σου δώσει για τη σωτηρία. 

Γεννήθηκες να κολυμπάς· 
Εννιά μήνες μες στον αμνιακό σάκο της μάνας 
άλλο δεν έκανες από το να επιπλέεις 
σε μιαν ατμόσφαιρα περιρρέουσα 
με τα αινίγματα όλα άλυτα εξ’ αρχής 
όμως εσύ ξέγνοιαστα κολυμπούσες 
Ροβινσώνας Κρούσος πριν βρεθείς στη γη των λωτοφάγων 
όπου λησμόνησες την υδρόβια φύση σου. 

Κι ύστερα ήρθανε τα καλοκαίρια 
απόπειρες εξοικείωσης με το λησμονημένο παρελθόν 
ενώ το βλέμμα των γονιών χεράκωνε κουπί να σε διδάξει 
πριν απ’ το θήλαστρο 
γιατί μονάχα το κουπί θα μείνει 
Αυτό ο τρόπος, το μέσο κι ο σκοπός 
αυτό κι η σωτηρία 
όταν οι άγκυρες σε καθηλώνουν στο βυθό 
και διαβρώνει τις αισθήσεις το αλάτι 
ενώ η ματιά ποθεί ουρανό για ν’ αγναντεύει 
ποθεί ορίζοντες στυμμένα πορτοκάλια 
κι ανασαιμιές παλικαρίσιες από ψηλά με θέα. 

Κι έπειτα πάλι σκέψου 
σε πόσα ναυάγια επιβίωσες 
Τιτανικούς και Λουζιτάνιες 
σιδερικά φαντάσματα που αξίωναν πληρωμή 
απ’ του παρόντος το υστέρημα 
ανόητα πιστεύοντας πως αν βερνικωθούν 
θα φαίνονται ως καινούρια 
κι ας είχε φτάσει η σκουριά ως το μεδούλι 
κι ας έφτασαν στον πάτο προ πολλού τα ιδανικά μας. 

Εσύ κολύμπησες με λέπι και κουπί 
και προπορεύτηκες 
Στη θάλασσα της μνήμης 
να μην δειλιάζεις ούτε στιγμή 
Και μη μου πεις ξανά κολύμπι πως δεν ξέρεις.

Πυρφόρος, Οι τιμωροί, Brandon Sanderson, Μεταίχμιο 


Η πτώση του Ατσαλόκαρδου θα έπρεπε να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, αντί γι' αυτό, όμως, έφερε τον Ντέιβιντ αντιμέτωπο με νέα, βασανιστικά ερωτήματα που κανείς στο Νιουκάγο δεν είναι σε θέση να απαντήσει.


Ο αγώνας της ανθρωπότητας εναντίον των Επικών έχει μεταφερθεί τώρα στην Αποκατεστημένη Βαβυλώνα, την πόλη που κάποτε ήταν γνωστή ως Μανχάταν. Μισοβυθισμένη στη θάλασσα κι έχοντας χάσει την αλλοτινή της αίγλη, είναι ένας τόπος όπου η ανθρώπινη ζωή έχει ελάχιστη αξία και βρίσκεται υπό την εξουσία της μυστηριώδους Επικής Ρεγκάλια. Στην προσπάθειά του να βρει τις απαντήσεις που αναζητά, ο Ντέιβιντ θα κληθεί να αναλάβει μια αποστολή γεμάτη απίστευτους κινδύνους, ακόμα πιο τρομακτική και θανάσιμη απ' τη σύγκρουσή του με τον πανίσχυρο Ατσαλόκαρδο.

Η σκιά του κυνηγού, George R. R. Martin, Gardner Dozois, Daniel Abraham, Μεταίχμιο
Για να γλιτώσει από τη φτώχεια και τη μιζέρια, ο Ραμόν Εσπέχο επιβιβάζεται σε ένα από τα μεγάλα διαστημόπλοια των παράξενων και αποκρουστικών Ινάι και φεύγει οριστικά από τη Γη. Αλλά η ζωή που βρίσκει στον μακρινό πλανήτη Σάο Πάουλο δεν είναι καλύτερη από εκείνη που εγκατέλειψε. Έπειτα, μια νύχτα, ο θυμός του και το πολύ αλκοόλ παίρνουν το πάνω χέρι. Η βίαιη κατάληξη τον αναγκάζει να δραπετεύσει στις ερημιές του ανεξερεύνητου βορρά. Επιτέλους ολομόναχος –μακριά από τη θορυβώδη, αποπνικτική ανθρώπινη κυψέλη που τη σιχαίνεται σε βαθμό αντικοινωνικής μανίας– ο άτυχος Ραμόν, κατ’ επάγγελμα ανιχνευτής κοιτασμάτων, μπορεί τώρα να ψάξει ελεύθερα για τη μεγάλη φλέβα που θα τον κάνει πλούσιο. Αλλά, αντί για φλέβα, ανακαλύπτει τυχαία μια άγνωστη υπερεξελιγμένη φυλή εξωγήινων πλασμάτων: απελπισμένοι φυγάδες, όπως αυτός, που ζουν κρυμμένοι σε έναν δικό τους κόσμο. Κάτοχος ξαφνικά ενός ισχυρού επικίνδυνου μυστικού και εγκλωβισμένος σε ένα απίθανο ανθρωποκυνηγητό στις ερημιές ενός απρόβλεπτου και εχθρικού πλανήτη, ο Ραμόν πρέπει πρώτα να δραπετεύσει... κι έπειτα, με κάποιον τρόπο, να επιζήσει. Και ο πιο θανάσιμος εχθρός είναι ο εαυτός του.
Το όνομά μου είναι Σάιλοκ, Howard Jacobson, Μεταίχμιο

Μέρος της σειράς Hogarth Shakespeare Project: τα πιο αγαπημένα έργα του μεγαλύτερου δραματουργού όλων των εποχών ξαναγράφονται από τους σπουδαιότερους σύγχρονους συγγραφείς. O Howard Jacobson ξαναγράφει τον Έμπορο της Βενετίας. Η γυναίκα του χαμένη. Η κόρη του εκτός ελέγχου. Ο έμπορος τέχνης Σάιμον Στρούλοβιτς χρειάζεται επειγόντως έναν άνθρωπο για να μιλήσει. Έτσι όταν συναντά τον Σάιλοκ σε ένα νεκροταφείο, δεν διστάζει να τον προσκαλέσει στο σπίτι του. Αυτή θα είναι η αρχή μιας ασυνήθιστης φιλίας...


Ο Στρούλοβιτς προσπαθεί να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι η κόρη του πρόδωσε την οικογένεια και την καταγωγή της, καθώς παρασυρμένη από τον ενθουσιασμό της υψηλής κοινωνίας του Μάντσεστερ έπεσε στην αγκαλιά ενός διαβόητου ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει χαιρετήσει ναζιστικά στο γήπεδο. Ο Σάιλοκ εναλλάσσει το πένθος του για τη σύζυγό του με την οργή του για το γεγονός ότι και η δική του κόρη απορρίπτει την εβραϊκή της ανατροφή. Μια προκλητική και διεισδυτική ερμηνεία του Εμπόρου της Βενετιάς, γραμμένη με τη χαρακτηριστική ειρωνεία του Jacobson, με πρωταγωνιστή έναν Σάιλοκ που διαθέτει διεισδυτικό πνεύμα, πάθος και έντονους προβληματισμούς για θέματα ταυτότητας, πατρότητας, αντισημιτισμού και εκδίκησης.

 Το Ξιδοκόριτσο, Anne Tyler, Μεταίχμιο

Η Anne Tyler ξαναγράφει τη Στρίγκλα που έγινε αρνάκι. Η Κέιτ Μπατίστα νιώθει εγκλωβισμένη: Δεν μπορεί να καταλάβει πώς κατάντησε οικονόμος και παραδουλεύτρα στο πατρικό της όπου ζουν επίσης ο πατέρας της, ο εκκεντρικός δρ Μπατίστα και η αρκετά μικρότερη αδελφή της, η Μπάνι.


Επιπλέον πάντα μπλέκει σε μπελάδες στη δουλειά της ως βοηθός νηπιαγωγού - ενώ τα νήπια τη λατρεύουν, οι ενήλικες δεν εκτιμούν τις ασυνήθιστες απόψεις της και τον ευθύ της τρόπο.
Ο δρ Μπατίστα έχει άλλα θέματα. Ύστερα από χρόνια ακαδημαϊκής αφλογιστίας, είναι στο κατώφλι μιας σημαντικής επιστημονικής ανακάλυψης. Η έρευνά του μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους. Το πρόβλημά του όμως είναι πως ο ευφυέστατος και ικανότατος βοηθός του ο Πιοτρ δεν μπορεί να παραμείνει στη χώρα. Έτσι καταστρώνει ένα σχέδιο στο οποίο εμπλέκεται φυσικά η Κέιτ. Μια απολαυστική σύγχρονη εκδοχή της Στρίγκλας που έγινε αρνάκι για μια ανεξάρτητη γυναίκα την Κέιτ, που δεν ξέρει αν θα πρέπει να θυσιαστεί για έναν άντρα.

Το χάσμα του χρόνου, Jeanette Winterson, Μεταίχμιο

Εδώ, η Jeanette Winterson ξαναγράφει το "Χειμωνιάτικο παραμύθι".


Σε μια ανεμοδαρμένη πόλη του αμερικάνικου Νότου, τη Νέα Βοημία, μια νύχτα ένας άγνωστος εγκαταλείπει ένα βρέφος στην είσοδο ενός νοσοκομείου. Είναι η μικρή Περντίτα, την οποία ο πατέρας της, τρελός από ζήλια, δεν αναγνωρίζει και εξορίζει για πάντα από τη ζωή του και από το Λονδίνο.  Δεκαεπτά χρόνια αργότερα η Περντίτα αγνοεί βασικά στοιχεία για την ταυτότητα και την καταγωγή της, αλλά σύντομα θα ανακαλύψει ποια είναι η οικογένειά της.

Η εκδοχή του σαιξπηρικού "Χειμωνιάτικου παραμυθιού" διά χειρός Jeanette Winterson αφηγείται μια σπαρακτική ιστορία για καρδιές που ράγισαν και καρδιές που γιατρεύτηκαν από τις πληγές τους, μια ιστορία για τη μανία της εκδίκησης και τη δύναμη της συγχώρεσης, μια ιστορία που αποδεικνύει πως ό,τι χάνεται δεν μένει χαμένο για πάντα.

Γάμος στο Άουσβιτς, Erich Hackl, Κριτική

Μέσα στην δίνη του Ισπανικού Εμφύλιου που συγκλονίζει και διαιρεί την Ευρώπη, ο Αυστριακός Ρούντι Φρίμελ γνωρίζει την Ισπανίδα Μαρία Φερέρ, αλλά τα γεγονότα τους χωρίζουν. Ξανασμίγουν όταν η ιστορία έχει κριθεί, αλλά αυτή η ευτυχία δεν διαρκεί. Ένας δεύτερος πόλεμος ξεσπάει. Τελικά νομιμοποιούν τον έρωτά τους κάτω από εξαιρετικές συνθήκες: στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς όπου ο Ρούντι κρατείται από τις αρχές του 1942. Μια μέρα του Μάρτη του 1944 η Μαρία παίρνει άδεια να μείνει στο στρατόπεδο μια μέρα και μια νύχτα για να παντρευτεί τον καλό της. Πρόκειται για ένα ανήκουστο γεγονός που σημαίνει πολλά, και όχι μόνο για το ζευγάρι. Ένα γεγονός με συνέπειες για το Άουσβιτς.

Ο συγγραφέας πλάθει αυτή την ιστορία χωρίς να αποσιωπεί τις αντιφάσεις και τα κενά της, με πρωταγωνιστές τη σύζυγο, που τελικά στερείται ακόμη και τις αναμνήσεις της, και το γιο τους Έντουαρντ. Χορός του σύγχρονου αυτού δράματος οι συγκρατούμενοι του Ρούντι στο Άουσβιτς και πολλοί μάρτυρες.
Ένα συγκινητικό βιβλίο που μιλάει για την ελπίδα και την απελπισία, για τις ήττες που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα. Ένα βιβλίο για τον έρωτα, την αλληλεγγύη, την ανθρώπινη δύναμη.




Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!

Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου