ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ένοχα για εμφράγματα και εγκεφαλικά τα αναβράζοντα

                      Ένοχα για εμφράγματα και εγκεφαλικά τα αναβράζοντα

Το "κρυφό" αλάτι που περιέχουν τα αναβράζοντα φάρμακα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal. 


Πολλοί αναβράζοντα φάρμακα περιέχουν αλάτι σε μορφή νατρίου για να αφρίζουν, να διαλύονται πιο εύκολα και να απορροφούνται από τον οργανισμό του ασθενούς. 

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και του Νταντί, με επικεφαλής τον Δρ Τζέικομπ Τζορτζ, εξέτασαν περίπου 1,2 εκατομμύρια ασθενείς που έπαιρναν αναβράζοντα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των κοινών παυσίπονων όπως η παρακεταμόλη και η ασπιρίνη, καθώς και τα συμπληρώματα. 
Από τα ευρήματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι, οι ασθενείς που λάμβαναν τακτικά φάρμακα που περιείχαν αλάτι, είχαν κατά μέσο όρο 16% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή θάνατο από αγγειακή αιτία, συγκριτικά με τους ασθενείς που λαμβάνουν τα ίδια φάρμακα χωρίς αλάτι. 
Είχαν επίσης επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση ενώ η θνησιμότητα τους από οποιαδήποτε αιτία ήταν κατά μέσο όρο 28% υψηλότερη.


Σύμφωνα με την έρευνα, οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους την ποσότητα νατρίου που προσλαμβάνουν από τα φάρμακα καθώς μπορεί να αγγίζει ακόμα και το ένα πέμπτο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Έτσι για παράδειγμα ένα άτομο που λαμβάνει οκτώ αναβράζοντα δισκία παρακεταμόλης, για παράδειγμα, θα υπερβεί την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα αλατιού.

Το κοινό λοιπόν "θα πρέπει να προειδοποιηθεί για τους πιθανούς κινδύνους από την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι των συνταγογραφούμενων φαρμάκων" υπογραμμίζουν οι ερευνητές και και προτείνουν ορισμένα φάρμακα "να χορηγούνται με επιφύλαξη και μόνο αφού τα εκτιμώμενα οφέλη ξεπερνούν τους κινδύνους". 
Επίσης καλό θα είναι ο ασθενής να διαβάζει το συνοδευτικό φύλλο ενημέρωσης που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα του νατρίου που περιλαμβάνει το φάρμακο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου