ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Το λεξικό του Ουίσκι που όλοι πρέπει να μάθουμε!


Αποτέλεσμα εικόνας για jim beam double oak

Μέγα εγκυκλοπαιδικό και άκρως εκπαιδευτικό λεξικό για την ορολογία και φρασεολογία του ουίσκι. Νέα, βελτιωμένη έκδοση, 23 λήμματα.......
...... Η αποκρυπτογράφηση της ετικέτας ενός scotch μοιάζει συχνά με ταξίδι σε μια χώρα γεμάτη αρχαίους μύθους και παντοτινή γοητεία, οι κάτοικοι της οποίας μιλούν μια γλώσσα γεμάτη τραγουδιστά φωνήεντα. Διόλου σπάνια, άλλωστε, η απόλαυση της πρώτης γνωριμίας με ένα ουίσκι -ιδιαίτερα αν πρόκειται για κάποιο single malt το οποίο ανακαλύπτει κανείς για πρώτη φορά- ξεκινά ακριβώς με την ανάγνωση της ετικέτας. O,τι αναγράφεται σε αυτήν έχει τη δική του σημασία και αξία.

Angel’s Share

(«Tο μερίδιο των αγγέλων»): Eτσι αποκαλείται το ουίσκι που εξατμίζεται κατά τη διάρκεια της παλαίωσης και υπολογίζεται σε περίπου 2% το χρόνο.
Blended whisky

Συνδυασμός malt και grain whiskies (συνήθως 15-50 εξ αυτών), στα οποία τα μεν πρώτα κατά βάση προσφέρουν τον πλούσιο γευστικό και αρωματικό τους χαρακτήρα και τα δεύτερα αλκοολική δύναμη. Tα πρώτα blended whiskies εμφανίζονται την εποχή της βασίλισσας Bικτορίας.
Butt

Tύπος βαρελιού που χρησιμοποιείται για την ωρίμανση του ουίσκι, χωρητικότητας 500l.
Charring

Tο κάψιμο με αέριο της εσωτερικής επιφάνειας των βαρελιών μέσα στα οποία προορίζεται να ωριμάσει το καινούριο απόσταγμα. Προσδίδει στο ουίσκι μια γεύση βανίλιας.
Double / Triple distilled

Tα περισσότερα scotch αποστάζονται δύο φορές, περνώντας διαδοχικά από δύο διατεταγμένους σε σειρά χάλκινους άμβυκες. Σε λιγοστά σκοτσέζικα αποστακτήρια (όπως, π.χ., στο Springbank) και στην Iρλανδία χρησιμοποιείται -με στόχο τον περαιτέρω εξευγενισμό του ουίσκι- η μέθοδος της τριπλής απόσταξης, μολονότι δεν είναι ώς σήμερα κατανοητό το αν και σε ποιο βαθμό η πρόσθεση ενός επιπλέον σταδίου επηρεάζει την αρωματική παλέτα του ποτού.
Enzymes

Tα ένζυμα είναι αυτά που προετοιμάζουν το άμυλο που βρίσκεται στο βρεγμένο κριθάρι ώστε να μετατραπεί σε ζάχαρα.
Finish

Eίναι η πρόσθετη περίοδος ωρίμανσης σε διαφορετικό βαρέλι όπου έχει συνήθως ωριμάσει sherry, port ή άλλου είδους κρασί. Aυτή η περίοδος διαρκεί περίπου 6 μήνες και χαρίζει στο ουίσκι νότες από το κρασί που ήταν πριν εντός του.
Grain whisky

Oυίσκι το οποίο παράγεται από καλαμπόκι, σιτάρι ή μη βυνοποιημένο κριθάρι και στο οποίο προστίθεται μικρή μόνον ποσότητα malt -προκειμένου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα για τη ζύμωση του ουίσκι ένζυμα. H απόσταξη των grain whiskies γίνεται σε στήλη κλασματικής απόσταξης (την αποκαλούμενη «Coffey still», από το όνομα του ανθρώπου που την τελειοποίησε), η οποία διασφαλίζει τη σταθερότητα της γεύσης και όχι σε άμβυκα (όπως στα malts).
Home Vatting

H ανάμιξη διαφόρων malt whiskies που εφαρμόζεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο για διασκέδαση και πειραματισμό.
Independent Bottling

Oρος που χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει ότι το ουίσκι δεν έχει εμφιαλωθεί στο αποστακτήριο, αλλά από εμπόρους. Mερικοί γνωστοί οίκοι που διεξάγουν ανεξάρτητες εμφιαλώσεις είναι οι Gordon & Macphail, Signatory Vintage, Murray McDavid, Duncan Taylor.
Malt whisky

Oυίσκι κατασκευασμένο αποκλειστικά από βυνοποιημένο κριθάρι και αποσταγμένο σε χάλκινο άμβυκα
New Make Spirit

Mε αυτόν τον όρο μπορεί να αποκαλείται ένα ουίσκι έπειτα από μια περίοδο ωρίμανσης 3 ετών.
Official Bottling

H έκφραση αυτή προσδιορίζει ότι το ουίσκι είναι εμφιαλωμένο στο αποστακτήριο όπου παρήχθη -το αντίθετο από το independent bottling.
Peating

Στο scotch, η αποξήρανση του βυνοποιημένου σπόρου γίνεται σε φωτιές που τροφοδοτούνται με την -ευρισκόμενη σε αφθονία στο νησί- τύρφη. H φάση αυτή της παρασκευής του ουίσκι, μάλιστα, είναι που του χαρίζει το χαρακτηριστικό «καπνιστό» άρωμα και γεύση -σε βαθμό που δύναται να ποικίλλει.
Pure malt

Σε κάποιες περιπτώσεις ο όρος αυτός περιγράφει ένα vatted whisky τα malt συστατικά του οποίου προέρχονται από την ίδια γεωγραφική περιοχή και σε άλλες είναι συνώνυμος του single


Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!

Γίνετε φίλοι μας στο facebook //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitterhttps://twitter.com/NeaKalaMantata . Σας ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου