Οι μυρωδιές και οι γεύσεις χαρακτηρίζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως και οι θερμίδες και τα λιπαρά.
Τα τελευταία χρόνια, η γαλοπούλα έχει πάρει την θέση της και στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν στο χοιρινό.
Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα, δεν αποδίδει πολλές θερμίδες, παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας ενώ αν καταναλωθεί χωρίς την πέτσα της δε δίνει κακά λιπαρά.Επίσης, η γαλοπούλα είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φώσφορο.
Η γέμιση της γαλοπούλας, αν και είναι επιλογή της κάθε νοικοκυράς, αποτελείται κυρίως από ρύζι, βούτυρο, κιμά, κάστανα, σταφίδες και άλλους ξηρούς καρπούς.Η γέμιση αποδίδει αρκετές θερμίδες.
Χοιρινό
Το χοιρινό είναι καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε σίδηρο και σε ψευδάργυρο.Το χοιρινό είναι ένα παρεξηγημένο κρέας αφενός μεν γιατί έχει αρκετά μεγάλη αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, πέρα από τα κορεσμένα (κακά) λιπαρά οξέα, αφετέρου γιατί το λίπος του είναι ορατό και μπορούμε να το αφαιρέσουμε.
Από τα πιο άπαχα κομμάτια του χοιρινού είναι το μπούτι, το ψαρονέφρι και το κότσι.
ΟΙ θερμίδες του κυρίως πιάτου στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι:
Γαλοπούλα βραστή: Μια μερίδα έχει 250 θερμίδες.
Γαλοπούλα γεμιστή: 450 θερμίδες η μερίδα.
Χοιρινό Πρασοσέλινο: Μερίδα 550 θερμίδες.
Χοιρινή μπριζόλα σχάρας: Η μία μπριζόλα περίπου 350 θερμίδες.
Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες: Μερίδα 780.
Πατάτες φούρνου: Μερίδα 430 θερμίδες.
onmed
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου