ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Γνωρίστε το πετιμέζι και πείτε όχι στα χάπια βιταμινών που σας ταΐζουν καθημερινά!

Επιτέλους αντισταθείτε σε κάθε είδους σκευάσματα βιταμινών και φαρμάκων που σας .....
...... ταΐζουν καθημερινά. Υπάρχει η φύση που μας χαρίζει τις βιταμίνες όλες δωρεάν χωρίς χημικά πρόσθετα . Ψάξτε διαβάστε και σταματήστε επιτέλους να πλουτίζετε τις φαρμακοβιομηχανίες. Ποιος ο λόγος να πάρεις τις βιταμίνες σε ένα χάπι που δεν ξέρεις τι άλλα συστατικά περιέχει μέσα του και να μην τις πάρεις από την φυσική τους πηγή. Ψάξτε,διαβάστε και ωφελείστε τον οργανισμό σας και όχι την τσέπη των φαρμακοβιομηχάνων. Τελειώστε μια και έξω με τα χάπια όποια κι αν είναι αυτά. Όχι ξανά σε σκευασμένες βιταμίνες. Διαβάστε παρακάτω τις βιταμίνες που περιέχει το πετιμέζι και πίνετε κάθε πρωί μια κουταλιά της σούπας. Σε μια κουταλιά ότι χρειάζεται ο οργανισμός σας .

Πετιμέζι, το πιο γλυκό διατροφικό υπερόπλο
Πετιμέζι, συμπύκνωμα μούστου από σταφύλια,  γλυκαντικό γνωστό από την αρχαιότητα, φημισμένο για τις θρεπτικές του ιδιότητες,  εξαιρετικό συστατικό στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική που κάνει τα τελευταία χρόνια ένα δυνατό comeback στο τραπέζι μας.

Παραδοσιακά το πετιμέζι ήταν βασικό γλυκαντικό αλλά και αναντικατάστατο φάρμακο σε κάθε ελληνικό σπίτι. Μετά ήρθε η ζάχαρη…

Το εξαιρετικό σε άρωμα και γεύση παχύρευστο «σιρόπι» προέρχεται από το βράσιμο και το «κόψιμο» του μούστου με στάχτη και το συναντάμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που παράγουν κρασιά.

Ιδέες για Χρήση & Κατανάλωση:
 

Καταναλώνεται αυτούσιο σε μικρά "πρωινά σφηνάκια" για άμεση ενεργειακή ενδυνάμωση. Λειτουργεί ως φυσικό τονωτικό και αντικαταθλητπτικό.
Καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου, ενδείκνυται για άτομα με αναιμία
Φέρει καταπραϋντικές ιδιότητες καθιστώντας το εξαιρετικό σε περιπτώσεις πονόλαιμου και βήχα.
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική για μαριναρίσματα (συνδυάζεται αρμονικά μαζί με ξύδι), σε γλυκόξινες σάλτσες και ντρέσινγκ βαλσάμικου για σαλάτες.
Προστίθεται σε πιάτα με κρέατα, ψάρια και λαχανικά ενισχύοντας τη γευστική απόλαυση, καθώς έχει πλούσια χαρακτηριστική γεύση.
Αποτελεί εναλλακτική λύση φυσικού γλυκαντικού σε ροφήματα, υποκαθιστώντας άψογα τη ζάχαρη στα αφεψήματα.
Είναι χρήσιμο στη ζαχαροπλαστική, ιδιαίτερα διαδεδομένο για την παρασκευή μουσταλευριάς και μουστοκούλουρων.
Δίνει γεύση ως συστατικό σε κέικ, κουλουράκια, μπισκότα.
Δρα ως συντηρητικό στην παραδοσιακή κουζίνα, ιδίως στα γλυκά του κουταλιού με μελιτζάνα και κολοκύθα.
Μπορεί να προστεθεί στο γιαούρτι αντί για μέλι και στο παγωτό για επικάλυψη σιροπιού.
Δίνει νοστιμιά ως σιρόπι σε σπιτικές τηγανίτες, δίπλες και λουκουμάδες.
 

Το τίμημα του υψηλού θερμιδικού φορτίου δείχνει μηδαμινό μπροστά στην περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β , της προσδίδουν τον τίτλο «βιταμίνης της ευτυχίας», αφού έχει αποδειχθεί πως  αυτές οι βιταμίνες μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, την οξυδέρκεια, τη διάθεση μας, αλλά και τα επίπεδα της ψυχολογικής ευτυχίας που μπορεί να νιώθουμε.

Συγκεντρώνει τα περισσότερα θεραπευτικά συστατικά του σταφυλιού, καθώς 1 μέρος πετιμέζι προέρχεται από 5 μέρη χυμού σταφυλιού ή 6 μέρη νωπής ρώγας σταφυλιού. Όπως και το μέλι θεωρείται ότι έχει ιδιότητες αντιβιοτικές και θεραπευτικές, το πετιμέζι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης και διατηρείται πολύ- πολύ καιρό εκτός ψυγείου.

Παρακάτω προτείνονται μερικοί συνδυασμοί γευμάτων που αναδεικνύουν τη ξεχωριστή σημασία του συγκεκριμένου προϊόντος .
Η παρασκευή των γευμάτων αυτών είναι πολύ εύκολη και προσιτή για όλους.

στο Πρωινό γεύμα

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο πρωινό σας φτιάχνοντας νόστιμα αλλά και θρεπτικά πρωινά όπως :

Γιαούρτι 2% + τριμμένους ξηρούς καρπούς+ πετιμέζι + κανέλα
Κρέπα με βρώμη και ασπράδια αυγού + πετιμέζι + κανέλα
Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και πετιμέζι
Ψωμί πολύσπορο ή ολικής με τυρί (ιδανικά ανθότυρο, γραβιέρα)+ καρύδια + πετιμέζι
Smoothie με μούρα , γιαούρτι και πετιμέζι
(200 γρ. γιαούρτι κατσικίσιο , 100 γρ. γκότζι μπέρι , 100 γρ. μύρτιλα , 100 γρ. βατόμουρα , 2 γρ. ιπποφαές , 100 γρ. cranberries , 10 γρ. πετιμέζι )
Μεσημεριανό & Βραδινό γεύμα
1.Μπορείτε να το βάλετε το σε μαρινάδες γλυκόξινες, για αρνάκι, χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι, αντικαθιστώντας τη σάλτσα σόγιας . Χρησιμοποιήστε το για να γλασάρετε χοιρινό ή κοτόπουλο, ψητό στο φούρνο (από μπριζόλες μέχρι μπουτάκια κοτόπουλο ή ολόκληρο πουλερικό)

 2.Προσθέστε το σε ντρέσινγκ για τις φθινοπωρινές πράσινες σαλάτες σας, μαζί με λίγο κόκκινο ξίδι και λάδι.
Κάποιες επιλογές είναι :

-Πράσινη σαλάτα με καρύδια, ρόδι και σάλτσα πετιμεζιού

-Πράσινη σαλάτα με ανθότυρο , με σάλτσα πετιμεζιού και σουσάμι ολικής άλεσης

- Σαλάτα δημητριακών ( με κινόα , φαγόπυρο, αμάραντο) , αβοκάντο , ψιλοκομμένα λαχανικά και σάλτσα πετιμεζιού



Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!

4 σχόλια:

  1. Ζητάς συγνώμη ευγενικά χωρίς να θέλω να προσβάλω για τους διαβητικούς δεν αναφέρεται τι κάνει το πετιμέζι
    . Αν μπορείτε απαντήστε μου γιατί είμαι διαβητικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ ενδιαφέρομαι να μάθω για το ζαχαρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν αναφερετε σχετικά με τους διαβητικούς, αν επιτρεπετε να το χρησιμοποιουν και ποσο .Περιμενα μια ενημερωση για τις χιλιαδες που υπαρχουν. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για πρωτη φορα εφτιαξα πετιμεζι εγινε τελειο σημερα ενημερωθηκα και πως να το χρησιμοποιω η γιαγια μου το εφτιαχνε με ρετσελι και το τρωγαμε ολο το χειμωνα μας το δεινανε ως δυναμωτικο οταν αρρωσταιναμε αλλα παντα μια κουταλια σε μια φετα ψωμι

    ΑπάντησηΔιαγραφή