Μήπως αναρωτιέστε γιατί το θηλυκό σας κουταβάκι παρουσιάζει υπερευαισθησία, επιζητά διακαώς τα χάδια σας και ερωτοτροπεί με ....
...... το άλλο φύλο;
Μήπως δεν παρατηρήσατε κάτι; Η μικρή σας μπορεί να έχει περίοδο.
Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες, που δεν αντιλαμβάνονται αμέσως την πρώτη φορά που η σκυλίτσα τους έχει περίοδο.
Για αυτές τις δύσκολες ημέρες, η κτηνίατρος Άννα Μπαρδάνη έχει να μας δώσει πολύτιμες συμβουλές.
Η μεγαλύτερη έγνοια ενός ιδιοκτήτη που θα αποκτήσει ένα θηλυκό σκύλο, είναι η περίοδος του ζώου. Και αναρωτιέται: «Σε ποια ηλικία αρχίζει»; «Πόσο διαρκεί»; «Τι πρέπει να κάνω σε αυτές τις δύσκολες μέρες της σκυλίτσας μου»;
Πότε ξεκινά;
Η πρώτη περίοδος στα θηλυκά σκυλιά, όπου λαμβάνει χώρα και η ενήβωση του ζώου, έρχεται μετά την ηλικία των 6 μηνών. Στις μικρόσωμες σκυλίτσες, συνήθως, έρχεται νωρίτερα: όταν είναι 6-8 μηνών. Στις μεγαλόσωμες μπορεί να καθυστερήσει αρκετά και να έρθει ακόμα κι όταν το ζώο είναι 18 μηνών. Το πότε ακριβώς θα έρθει η πρώτη περίοδος, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Σίγουρα, όμως, εξαρτάται και από τη σωματική κατάσταση του ζώου. Αν, δηλαδή, διατρέφεται σωστά και αν συγκατοικεί με άλλα σκυλιά, κυρίως αρσενικά, γεγονός που επιταχύνει τον χρόνο ενήβωσης του θηλυκού κουταβιού.
Πόσο διαρκεί;
Η περίοδος του θηλυκού σκύλου συμβαίνει κάθε 6-8 μήνες, δηλαδή σχεδόν δύο φορές τον χρόνο. Τα θηλυκά σκυλιά, σε φυσιολογικές συνθήκες, έχουν περίοδο εφ’ όρου ζωής. Δεν εισέρχονται σε φάση κλιμακτηρίου, όπως οι γυναίκες έπειτα από κάποια ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να γονιμοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η πιο σωστή ηλικία για να γίνει αυτό, είναι μεταξύ δύο και επτά ετών. Καλό είναι να αποτρέπουμε μια πιθανή εγκυμοσύνη από τον πρώτο οίστρο.
Η διάρκεια της περιόδου είναι, κατά μέσον όρο, εννέα ημέρες. Αλλά, θεωρητικά, η περίοδος μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως 21. Οι γόνιμες μέρες είναι στο τέλος της περιόδου και δεν ξεπερνούν, συνήθως, τις τρεις με τέσσερις.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι αλλαγές στο σώμα και στη συμπεριφορά της σκύλας κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι εμφανείς. Το εξωτερικό γεννητικό όργανο του ζώου (το αιδοίο) δείχνει πρησμένο. Από τον κόλπο βγαίνει οροαιματηρό έκκριμα. Στην αρχή έχει ροζ απόχρωση και, όσο περνούν οι μέρες, έχει έντονο κόκκινο χρώμα, το οποίο γίνεται σκούρο καφέ, ή ροζ, στο τέλος της περιόδου, που σηματοδοτεί την έναρξη του οίστρου της σκύλας και των γόνιμων ημερών της.
Ιδιοκτήτες μικρόσωμης ράτσας μπορεί να μην παρατηρήσουν το υγρό αυτό, λόγω της μικρής ποσότητας που βγάζει το ζώο, ή λόγω της υπερβολικής καθαριότητας που κάνει στον εαυτό του.
Πολλές φορές οι θηλές του ζώου παρουσιάζουν κι αυτές μια εξοίδηση. Η σκύλα αναπτύσσει μια υπερευαισθησία, αναζητά περισσότερα χάδια και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για τα αρσενικά σκυλιά που την πλησιάζουν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου… φλερτάρει μαζί τους, αλλά μπορεί να γίνει επιθετική, αν προσπαθήσουν να ανέβουν πάνω της. Στις γόνιμες μέρες, και μόνον τότε, δέχεται την επίβαση από τα αρσενικά σκυλιά, και παραμερίζει χαρακτηριστικά την ουρά της στα πλάγια του σώματός της για να διευκολύνει τη συνουσία.
Τι πρέπει να προσέχετε
Κατά τη διάρκεια της περιόδου της σκύλας αποφεύγουμε τις μεγάλες βόλτες, για να μην προσελκύουμε αρσενικά σκυλιά, δεσποζόμενα και μη, τα οποία οσφραίνονται τις θηλυκές σκύλες με περίοδο σε απόσταση δύο – τριών χιλιομέτρων.
Το ζώο μας το έχουμε πάντα δεμένο με λουρί, για να το ελέγχουμε. Δεν το αφήνουμε ελεύθερο σε πάρκα, κήπους και δρόμους, για να μην ξεφύγει από την προσοχή μας και έχουμε απρόοπτες συναντήσεις με άλλα αρσενικά. Καλό είναι να μην το κάνουμε μπάνιο και να μην το πηγαίνουμε για κολύμπι στη θάλασσα, για να αποτρέψουμε μια επιμόλυνση από μικρόβια που βρίσκονται στο νερό. Για να μη μας λερώνει μέσα στο σπίτι, στο εμπόριο υπάρχουν πάνες ή βρακάκια για σκύλους, που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στις δύσκολες μέρες, αν τα δέχεται το ζώο μας.
Αν δεν θέλουμε κουταβάκια από την σκυλίτσα μας, ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε όλα τα προβλήματα της περιόδου και, κυρίως, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, είναι η στείρωση του αγαπημένου μας κατοικίδιου.
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου