ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Καφές: Τελικά πόσο επιτρέπεται να πίνει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη

Όσοι από εμάς λατρεύουμε τον καφέ δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε μια μέρα χωρίς αυτόν. Παρόλα αυτά, η .....

..... κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση καφέ θα πρέπει να δείξουν οι εγκυμονούσες, καθώς η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορικά προβλήματα του παιδιού στην μετέπειτα ζωή του, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Neuropharmacology.

Η νέα έρευνα μελέτησε 9.000 εγκεφαλογραφήματα παιδιών ηλικίας 9 – 10 ετών, μέρος της μεγάλης μελέτης για την εξέλιξη του εγκεφάλου και την υγεία των παιδιών. Εδώ και χρόνια άλλωστε, οι  γιατροί συστήνουν τη μείωση της κατανάλωσης του καφέ κατά την εγκυμοσύνη, έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα αποβολής ή πρόωρου τοκετού. Αυτή η έρευνα όμως προσθέτει ακόμα μια παράμετρο: το πώς επηρεάζει ο καφές τυχόν συμπεριφορικά προβλήματα μπορεί να εμφανίσουν τα παιδιά μεγαλώνοντας.

Τα εγκεφαλογραφήματα των παιδιών που οι μητέρες τους κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσίασαν αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε υπερκινητικότητα και δυσκολία στη συγκέντρωση. Οι αλλαγές ήταν πιο έντονες σε αυτά τα παιδιά, οι μητέρες των οποίων έπιναν καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπεριφορικά προβλήματα δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά όμως ήταν αξιοσημείωτα σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας John Foxe, διευθυντή του Ινστιτούτου για τις Νευροεπιστήμες του Πανεπιστημίου του Ροτσέστερ στη Νέα Υόρκη. Να σημειωθεί πάντως ότι δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στην νοημοσύνη των παιδιών. Αν και είναι γνωστό ότι το έμβρυο δεν μπορεί να διασπάσει την καφεΐνη όταν διαπερνάει τον πλακούντα, ο Δρ. Foxe ανέφερε ότι ακόμα δεν είναι πλήρως κατανοητό σε ποιο σημείο της εγκυμοσύνης ή ακόμα και πώς η καφεΐνη οδηγεί σε αυτές τις αλλαγές.


Πόσο καφέ θα πρέπει να καταναλώνουν οι έγκυες

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συστήνει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να μειωθεί η κατανάλωση καφέ σε σχεδόν 200ml τη μέρα. Παρόλα αυτά, ακόμα και αυτή η ποσότητα θα μπορούσε να είναι υπερβολική σύμφωνα με τη μελέτη: «Θα συνιστούσα τις εγκυμονούσες να πίνουν όσο λιγότερο καφέ γίνεται και αν είναι δυνατόν να προτιμήσουν τον καφέ χωρίς καφεΐνη » συστήνει ο Foxe, ενώ προτείνει την ελάττωση της κατανάλωσης ήδη πριν την εγκυμοσύνη για να αποφευχθούν συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, η ναυτία και η δυσκολία στη συγκέντρωση που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη στέρηση της καφεΐνης.

Ο Δρ. Mark Klebanoff, επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο Περιγεννητικών Ερευνών στο Columbus του Οχάιο συμπληρώνει πως πολλές έρευνες έχουν εστιάσει στις επιδράσεις της καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη. Αλλά ακόμα δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτή επηρεάζει τα παιδιά όσο μεγαλώνουν: «Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν λιγότερο από 200 ml καφέ κάθε μέρα χωρίς τον φόβο αποβολής ή πρόωρου τοκετού» συμπληρώνει «Μια κούπα που υπάρχει σε όλα τα σπίτια αντιστοιχεί περίπου σε 100mg καφεΐνης, οπότε οι εγκυμονούσες θα μπορούσαν να περιοριστούν στις δύο κούπες τη μέρα» καταλήγει. Όμως θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους και άλλες πηγές καφεΐνης όπως τα ενεργειακά ποτά και τις σοκολάτες.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου