ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν όσα κάνουν;


 "Γιατί οι άνθρωποι κάνουν όσα κάνουν; "μπορεί να σας φαίνεται χαοτικό και αναπάντητο. Κι όμως υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό. Οι αποφάσεις, οι επιλογές, οι συμπεριφορές και τα αποτελέσματα των ανθρώπων εξαρτώνται από δυο πράγματα.
Το ένα είναι τι πιστεύει κάποιος για τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Αν πιστεύεις για παράδειγμα ότι εσύ είσαι αδύναμος, μόνος και σου λείπουν τα χρήματα, η επιρροή, οι γνωριμίες κλπ., είσαι ήδη στην παγίδα να μην μπεις στη διαδικασία να προσπαθήσεις και να βάλεις τα δυνατά σου ποτέ.
Το δεύτερο είναι οι αξίες σου. Αν κάποιος θεωρεί ότι η μεγαλύτερη αξία στον κόσμο είναι η αγάπη, θα θέσει ως μέγιστη προτεραιότητα του την Αγάπη που θα αισθάνεται ο ίδιος και την Αγάπη που θα παίρνει από τους γύρω του. Αυτός ο άνθρωπος δεν θα αποφασίσει ίσως ποτέ να συγκρουστεί, να διεκδικήσει και να πετύχει αμύθητα πλούτη και δόξα γιατί οι θα πιστεύει ότι τα χρήματα διχάζουν, είναι βρώμικα, δεν φέρνουν ευτυχία και αγάπη για παράδειγμα.

Κάποιος άλλος που πιστεύει ότι η Επιτυχία είναι το σημαντικότερο όλων, θα δράσει εντελώς διαφορετικά. Μπορεί να μην δημιουργήσει ποτέ οικογένεια (να λέει ότι είναι άνθρωπος καριέρας), να μην συνάψει καμία ιδιαίτερη προσωπική και ουσιαστική φιλία, όμως είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιτύχει, γιατί θα βάλει όλη του την ενέργεια σε αυτή την αξία.
Μάλλον κανείς από τους δυο. Γιατί οι άνθρωποι έχουν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό μειονέκτημα. Να θέλουν όλα όσα ΔΕΝ έχουν. Ο επιτυχημένος θα στεναχωριέται για τη μοναξιά του και εκείνος που θέλει αγάπη στη ζωή του θα παραπονιέται και θα γκρινιάζει που δεν έχει αρκετά χρήματα για να προσφέρει στον εαυτό του και την οικογένειά του.
Εάν και οι δυο ήταν συνεπείς με τον εαυτό τους και αντιλαμβάνονταν ότι μόνοι τους κάνουν τις επιλογές τους και πράττουν σύμφωνα με όσα πιστεύουν, είναι πιθανόν να αισθάνονταν περισσότερο δικαιωμένοι και χαρούμενοι. Αυτό που τους λείπει δεν είναι η δυνατότητα της επιτυχίας, αλλά η συνείδηση ότι κάνουν πράγματα τα οποία είναι σύμφωνα με την εσωτερική τους ανάγκη να πάρουν από τη ζωή αυτό που θεωρούν ότι αξίζει περισσότερο από άλλα πράγματα.

Η ζωή είναι το μεγαλύτερο και απολαυστικότερο παιχνίδι ακριβώς γιατί σου επιτρέπει να επιλέξεις οτιδήποτε για εσένα είναι σημαντικό. Αρκεί να γνωρίζεις τι είναι για εσένα σημαντικό (και άρα προτεραιότητα).
Πιστεύουν ότι οτιδήποτε κι αν κάνω μια τρύπα στο νερό θα γίνει; Ή μήπως πιστεύουν ότι ο κόσμος όλος ένα βότσαλο στα πόδια τους; Δεν υπάρχουν λάθος και σωστές απαντήσεις. Το σημαντικότερο είναι να ξεκλειδώσεις την αληθινή σου δύναμη και να νιώσεις εκπλήρωση στις επιλογές σου.
Σταμάτα να παραπονιέσαι διαρκώς που δεν πήρες εκείνη τη θέση ή που δεν έχεις τόσα χρήματα όσα άλλοι και δες γιατί κάνεις αυτές τις επιλογές; Ποιος είναι ο αληθινός δικός σου λόγος; Τι είναι στ’ αλήθεια ευτυχία για εσένα;
Σε 5 χρόνια από τώρα θα φτάσεις κάπου. Το θέμα είναι που;
Σε 5 χρόνια από τώρα θα γίνεις κάποιος, το θέμα είναι ποιος;
Αν δεν ξεκινήσεις τώρα να σχεδιάζεις το δικό σου μέλλον, μάντεψε τι θα γίνει. Κάποιος άλλος που στέκεται κοντά σου και σχεδιάζει λεπτομερώς το δικό του μέλλον, θα σε χρησιμοποιήσει για να πετύχει τον δικό του στόχο. Είναι λογικό εάν εσύ δεν ασχολείσαι συνειδητά, καθημερινά με τους στόχους σου. Θα γίνεις βοηθός στην επίτευξη των στόχων των άλλων. Δες τι συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα. Ο πιο αποφασισμένος κερδίζει.
Οι υπόλοιποι, φοβισμένοι, ακινητοποιημένοι, γεμάτοι τρόμο απλά παρακολουθούμε να συμβαίνουν όλα για εμάς χωρίς την πραγματική συμμετοχή μας.
Είναι άσχημο να προσπαθείς, να παλεύεις και να χάνεις, να αποτυγχάνεις σε κάτι. Όμως αν πραγματικά πάλεψες για κάτι και απέτυχες τουλάχιστον ξέρεις ότι έκανε οτιδήποτε μπορούσες και το σημαντικότερο… έκανες κινήσεις και επιλογές που ξέρεις ότι δεν απέδωσαν, άρα πήρες σημαντικότατη εμπειρία για το τι δουλεύει και τι όχι.
Το χειρότερο όμως δεν είναι να αποτύχεις. Είναι να μην προσπαθήσεις ποτέ. Ο λόγος που κάποιοι δεν προσπαθούν καν να αλλάξουν τη ζωή τους είναι από τον τεράστιο φόβο τους μη τυχόν και αποτύχουν και ζουν μια ζωή στην ασφάλεια και στη μυστική θλίψη του τι θα είχε γίνει αν είχαν πάρει εκείνη την απόφαση να αλλάξουν κάτι, να πουν κάτι, να παλέψουν για κάτι. Τι θα είχε άραγε συμβεί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου