ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Αυγά Μπένεντικτ


























Υλικά για 4 μερίδες
  • Για τα Αυγά Μπένεντικτ (4 μερίδες):
  • 8 αυγά ποσέ
  • 4 ίνγκλις μάφιν, κομμένα στη μέση, ψημένα και αλειμμένα με βούτυρο
  • 8 φέτες μπέικον, ψημένο
  • 250 γρ. σάλτσα ολλανδέζα, ζεστή
  • Για τη σάλτσα Ολλανδέζα (για 500 γρ):
  • 15 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 γρ. πιπέρι μαύρο σε κόκκους, σπασμένο
  • 60 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
  • 30 γρ. λευκό κρασί
  • 60 γρ. νερό
  • 6 κρόκους αυγών
  • 480 γρ. βούτυρο κλαριφιέ, ζεστό
  • 10 γρ. χυμό λεμονιού
  • αλάτι
Προετοιμασία
  1. [Για τα Αυγά Μπένεντικτ:]
  2. Αν έχουμε ήδη μαγειρέψει τα αυγά από πιο πριν, για να τα ζεστάνουμε τα τοποθετούμε σε νερό που σιγοβράζει. Τα σκουπίζουμε με πετσέτα και διορθώνουμε το σχήμα τους αν χρειάζεται.
  3. Σε κάθε κομμάτι μάφιν, απλώνουμε μία φέτα μπέικον και ένα αυγό, και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ολλανδέζα.
  4. Σερβίρουμε αμέσως.
  5. [Για τη σάλτσα Ολλανδέζα:]
  6. Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε τα κρεμμύδια, τους κόκκους του πιπεριού, το κρασί και το ξίδι και σιγοβράζουμε έως ότου το ξίδι συμπυκνωθεί στο ¼ του αρχικού του όγκου.
  7. Ρίχνουμε το νερό και σουρώνουμε σε μια μεταλλική μπασίνα.
  8. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με σύρμα, συνεχώς, πάνω σε μπεν μαρί, μέχρι να σφίξει η σάλτσα και το μείγμα να φτάσει στους 73°C.
  9. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε το βούτυρο κλαριφιέ σιγά-σιγά στην αρχή (σχεδόν σταγόνα σταγόνα), και εφόσον αρχίσει να πήζει το μείγμα, με συνεχή ροή.
  10. Αποσύρουμε την μπασίνα από το μπεν μαρί, αλατίζουμε και σουρώνουμε σε ψηλή σήτα.
Ανάλυση του Διαιτολόγου
Αποστολοπούλου Κωνσταντίνα,
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Το συγκεκριμένο πιάτο θεωρείται μια νεοϋορκέζικη εκδοχή του πρωινού με αυγά. Είναι ένα νόστιμο και πρωτότυπο πιάτο, που όμως έχει μεγάλο θερμιδικό φορτίο, αφού δίνει 855 θερμίδες/μερίδα. Το ξεκίνημα της ημέρας με αυγά, μπορεί όμως να προκαλέσει κορεσμό σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα όπως υποδεικνύουν έρευνες. Περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών, λόγω των αυγών, και η πρωτεΐνη των αυγών μπορεί να είναι καλύτερη στο να προκαλέσει σε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι την πείνα και την κατανάλωση φαγητού στα επόμενα γεύματα.
Τα αυγά περιέχουν λιπαρά, τα οποία υπάρχουν αποκλειστικά στους κρόκους των αυγών. Η ύπαρξη της σάλτσας Ολλανδέζας που περιέχει κρόκους αυγών, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (τα λεγόμενα καλά λιπαρά) στο συγκεκριμένο πιάτο. Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία και η αναλογία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς τα κορεσμένα είναι αρκετά υψηλή.
Από τη άλλη, λόγω της περιεκτικότητας της συνταγής σε μπέικον και βούτυρο κλαριφιέ(βούτυρο το οποίο έχει δεχτεί θερμική επεξεργασία και από το οποίο παίρνουμε το καθαρό λίπος) τα κορεσμένα λιπαρά (114% ΣΗΠ) είναι αρκετά υψηλά, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής και της κακής χοληστερόλης του αίματος.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Βκαλύπτονται κατά πολύ στο συγκεκριμένο πιάτο, λόγω των αυγών, και είναι χρήσιμες για τον μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα. Αξίζει να αναφερθεί η σημαντική περιεκτικότητα της συνταγής σε σελήνιο αφού καλύπτει το 82% της συνιστώμενης ημερήσια πρόσληψης, το οποίο είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό στοιχείο κατά των ελεύθερων ριζών και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τέλος, η συνταγή περιέχει αρκετό αλάτι (73% ΣΗΠ Να), αφού απαρτίζεται από μπέικον, αλλά αυτό που μπορείτε να ελέγξετε εσείς είναι το αλάτι κατά το μαγείρεμα. Είναι ένα γευστικό πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε και να το συμπεριλάβετε περιοδικά στη διατροφή σας, αφού ως γνωστόν καθοριστικό ρόλο στην υγεία και στο σωματικό βάρος παίζει το σύνολο της διατροφής σας και όχι μεμονωμένα τρόφιμα ή φαγητά.
Θρεπτική ΣύστασηΜερίδες στη συνταγή: 4
Ποσότητες ανά μερίδαGDA
Θερμίδες: 854,843%
Ολικά λιπαρά: 80,0g114%
Κορεσμένα Λιπαρά: 37,5g188%
Υδατάνθρακες: 15,0g7%
Σάκχαρα: 0,0g0%
Πρωτεΐνες: 22,5g50%
Διαιτητικές ίνες: 1,5g6%
Νάτριο: 1,8g73%
Αλάτι: 4,473%
Τι είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη - GDAs;
Ανάλυση με το Horizon ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ 2006



mednutrition

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου