ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ο χυμός παντζάρι κρατά τον εγκέφαλο νέο!

Ο χυμός παντζάρι κρατά τον εγκέφαλο νέο!
Ο χυμός παντζάρι σε καθημερινή βάση σε συνδυασμό με σωματική άσκηση αυξάνει την «πλαστικότητα» του εγκεφάλου.Αρκετές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση του παντζαριού και του χυμού του στην υγεία και έχουν δείξει μεταξύ άλλων ότι ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις και βοηθά στον έλεγχο της πίεσης....

Τον τελευταίο καιρό ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει τραβήξει ο ρόλος του παντζαριού στην υγεία του εγκεφάλου. Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ των ΗΠΑ έρχεται να δείξει ότι ο χυμός του παντζαριού μπορεί να διατηρήσει τον εγκέφαλο νέο!
Η σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Gerontology: Medical Sciences αναφέρει ότι μια δόση χυμού σε διάστημα μίας ώρας πριν τη σωματική άσκηση οδηγεί σε σημαντικές –και ιδιαίτερα ευεργετικές– μεταβολές τόσο στη λειτουργία όσο και στη δομική οργάνωση του εγκεφάλου.
Η έρευνα είχε σαν στόχο να εξετάσει τα συνδυαστικά οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση χυμού παντζαριού και σωματικής άσκησης. Για τον σκοπό αυτόν, ζητήθηκε από 26 άντρες με μέση ηλικία τα 65 έτη (οι οποίοι έκαναν σε γενικές γραμμές καθιστική ζωή) να ακολουθήσουν για έξι εβδομάδες ένα πρόγραμμα γυμναστικής και να πίνουν καθημερινά είτε χυμό παντζάρι είτε «εικονικό» χυμό (placebo).
Ο χυμός παντζάρι που έπιναν οι συμμετέχοντες περιείχε σε συμπυκνωμένη μορφή 560 mg νιτρικών αλάτων, που είναι από τα βασικά συστατικά του παντζαριού και τα οποία μετατρέπονται στο σώμα σε άλλες ωφέλιμες χημικές ουσίες που επιδρούν κυρίως στα αιμοφόρα αγγεία. Γι’ αυτό άλλωστε έρευνες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι ο χυμός παντζάρι αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνωσης του εγκεφάλου. Ο «εικονικός» χυμός έμοιαζε στην όψη με τον χυμό παντζάρι, όμως δεν περιείχε νιτρικά άλατα.
Η παράμετρος της εγκεφαλικής υγείας στην οποία εστίασαν οι επιστήμονες ήταν η λεγόμενη πλαστικότητα, δηλαδή η ικανότητα του εγκεφάλου να «ανακαλωδιώνεται» και να αναπροσαρμόζεται όταν εκτίθεται σε νέα ερεθίσματα. Επίσης, οι επιστήμονες ήθελαν να εξερευνήσουν τη θεωρία που λέει ότι ορισμένα από τα σωματικά προβλήματα που παρατηρούνται στη γήρανση ενδεχομένως αντανακλούν «αόρατες» δυσλειτουργίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και όχι προφανή προβλήματα όπως η απώλεια μυϊκής μάζας και η επιδείνωση της φυσικής κατάστασης.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI) πριν και μετά την περίοδο των έξι εβδομάδων ώστε να μελετήσουν την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.
Οι διαπιστώσεις ήταν εντυπωσιακές για την ομάδα του (πραγματικού) χυμού παντζαριού. Συγκεκριμένα, χάρη στον συνδυασμό χυμού και σωματικής άσκησης παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση στη συνοχή εντός των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα νευρικά κύτταρα εντός αυτών των περιοχών επικοινωνούν πολύ καλά μεταξύ τους κι έτσι δεν παρουσιάζονται προβλήματα κινητικότητας.
Στην παρακάτω εικόνα, επάνω αριστερά φαίνεται συνοχή στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων πριν καταναλώσουν τον χυμό παντζάρι, ενώ επάνω δεξιά παρουσιάζονται με κίτρινο και κόκκινο χρώμα οι θετικές μεταβολές μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής. Στο κάτω μέρος της εικόνας φαίνονται οι αλλαγές (ή καλύτερα η απουσία σημαντικών αλλαγών) στην ομάδα του «εικονικού» χυμού.
Μένει να διαπιστωθεί σε ποια δόση παρέχει το παντζάρι ή ο χυμός του αξιόλογα οφέλη, ώστε να μπορούμε όλοι εμείς να επωφεληθούμε στην καθημερινότητά μας.



Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου