Ο πειρασμός. Είναι συνυφασμένος με την αμαρτία. Με το προπατορικό αμάρτημα αλλά και με καθημερινές μας εκτροπές. Είναι ένα μικρό γλίστρημα ή μια δυνατή πρόκληση να ενδώσουμε. Σε τι; Σε οτιδήποτε έχουμε ορίσει ως σεβαστό, ιερό, ηθικό, νόμιμο και υγιεινό. Παίρνει χίλιες μορφές: να.......
... εγκαταλείψουμε αυτό που ορίσαμε ως καθήκον μας, να υποκύψουμε στην ερωτική έλξη για κάποιον «απαγορευμένο», να μπουκώσουμε το σοκολατάκι εν καιρώ αποχής από τα γλυκά, να προδώσουμε φίλους και τον κώδικα αξιών μας, να παραιτηθούμε από τα όνειρά μας. Δεν έχουν τελειωμό οι μορφές που μπορεί να πάρει ο πειρασμός αλλά όλες γεννιούνται από μια γραμμή. Αυτήν που τραβάμε ορίζοντας τα επιτρεπτά. Όλα τα υπόλοιπα που αφήνουμε απ’ έξω γίνονται οι μόνιμοι πολιορκητές που μας καλούν να περάσουμε τη γραμμή και να μπούμε στην επικράτειά τους. Να ενδώσουμε. Και το κάνουμε. Από πόθο ή απληστία. Από λαιμαργία ή φιλοδοξία. Και καμιά φορά από παραίτηση. Όμως ό,τι κι αν μας προσφέρει ο πειρασμός πάντα ζητά να πληρωθεί με ένα νόμισμα: ενοχές.
Δεν είμαι αρκετά νέος για να τα ξέρω όλα !
Πώς θα σας φαινόταν όμως μια νέα ερμηνεία του πειρασμού; Αν τον βλέπαμε όχι ως μια πρόκληση για εκτροπή από το θέλημα του Θεού, των εκάστοτε θεσπισμένων νόμων και της ηθικής τάξης, αλλά ως μια εκτροπή από την καθολική αλήθεια. Αυτήν την εκδοχή προτείνουν τα Μαθήματα Θαυμάτων. Πειρασμός λένε είναι να νομίζουμε ότι ξέρουμε την αλήθεια για το τι είναι πραγματικά ορθό και αγαθό ενώ στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε, και προτείνουν: για να μην υποκύψουμε στον μόνο πειρασμό που υπάρχει αρκεί να παραδεχθούμε ότι δεν μπορούμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα.
Μια από τις πιο πετυχημένες επιγραφές που έχω δει έγραφε «Δεν είμαι αρκετά νέος για να ξέρω όλα». Πάρτε για παράδειγμα οποιοδήποτε γεγονός σας ενόχλησε σήμερα, έστω και ελάχιστα. ( Φέρτε το στο νου σας πριν συνεχίσετε την ανάγνωση). Δώσατε μια ερμηνεία και ήταν αρνητική αλλιώς δεν θα το χαρακτηρίζατε ενόχληση. Το πρώτο που έκανε αυτή η ερμηνεία ήταν να διαταράξει την ειρήνη του νου σας. Όμως είστε σίγουρες ότι έχετε δίκιο. Αλλά για καθίστε μια στιγμή! Αυτός ακριβώς είναι ο πειρασμός. Γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τις κρυφές αιτίες, τις καρμικές προεκτάσεις, τις συνέπειες στο παρόν και στο μέλλον, τα πρόσωπα που έμμεσα ή άμεσα θα επηρεαστούν και το νόημα θα αποκτήσει αυτό το γεγονός σε βάθος χρόνου. Όμως με βεβαιότητα σαν να τα ξέρουμε όλα αυτά έχουμε δώσει στο γεγονός αρνητικό πρόσημο.
Η πηγή του πόνου μας είναι πάντα η ερμηνεία μας. Κι αυτή η ερμηνεία είναι χαραγμένη στην πέτρα! Όμως συνήθως η βεβαιότητά μας δεν στηρίζεται πουθενά επειδή η ερμηνεία μας έχει τους περιορισμούς των εμπειριών και των πεποιθήσεών μας, της ιστορικής στιγμής που βρισκόμαστε και των συμφερόντων μας –που συχνά αλλάζουν όπως όλοι ξέρουμε.
Το μάτι του Κύκλωπα Πολύφημου
Δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν, ο Όμηρος μας προειδοποίησε γι αυτό μέσα από τον Κύκλωπα Πολύφημο. Η δύναμή του ήταν τεράστια –όπως των πεποιθήσεών μας- το ίδιο και η αλαζονεία του, όπως η βεβαιότητα ότι ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε δίκιο. Όμως ήταν μονόφθαλμος. Μόνο όταν μέθυσε από το θεϊκό κρασί του Απόλλωνα μπόρεσε ο Οδυσσέας να τον τυφλώσει. Έτσι ο Κύκλωπας έχασε την μονόφθαλμη όρασή του. Το σύμβολο εδώ είναι εύγλωττο: το κρασί από το θεό του φωτός σταματά τον πειρασμό: ο Πολύφημος παύει να είναι μισότυφλος με ένα μάτι, αναγνωρίζει την άγνοιά του, την τυφλότητά του. Τώρα πια δεν ξέρει τίποτα. Σε αυτήν την κατάσταση μας φέρνει συχνά η ζωή όταν με τις ανατροπές της μας αναγκάζει να παραδεχθούμε ότι δεν ξέραμε πού πηγαίναμε. Όταν όλα όσα θεωρούσαμε βέβαια σαρώνονται και μεταβάλλονται, δεν ξέρουμε πια πού να πάμε, τι να κάνουμε και νιώθουμε τυφλωμένοι από το βάθος της άγνοιάς μας και της αδυναμίας μας να ελέγξουμε τα πράγματα.
Μην πας από το δρόμο του πόνου
Δεν είναι ανάγκη να πατήσουμε μια νάρκη αφύπνισης και να τιναχτεί η ζωή μας στον αέρα για να πάψουμε να πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Υπάρχει και πιο χαρούμενος δρόμος. Μπορούμε να διαχειριστούμε αυτόν τον πειρασμό με έξυπνο τρόπο. Κάθε φορά που νιώθουμε πόνο, από απλή δυσαρέσκεια έως βαθιά συντριβή, ας κάνουμε τα ακόλουθα βήματα:
1ον: Ας παραδεχθώ ότι δεν τα ξέρω όλα
2ον: Ας στραφώ στην Πηγή μου , ή στο γαλήνιο και σοφό ανώτερο εαυτό μου και ας του παραδώσω την πονεμένη ή οργισμένη ερμηνεία μου για να την αντικαταστήσει στο νου μου με την ειρήνη του.
3ον: Αν διαπιστώσω ότι υπάρχει αντίσταση και εξακολουθώ να ενδίδω στον πειρασμό δηλαδή αν διαπιστώσω ότι το «εγώ» επιμένει στην άποψή του και φρενιασμένα μου λέει ότι έχω δίκιο ας μην συγκρουστώ μαζί του γιατί αυτό θα αυξήσει την ένταση και το φόβο. Απλώς ας στραφώ στην Πηγή μου ή στον Ανώτερο Εαυτό μου κι ας του παραδώσω την ακαμψία της άποψής μου ότι έχω δίκιο, ζητώντας η ειρήνη να πάρει τη θέση της ακαμψίας μου. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχω εγκαταλείψει τελείως την πεποίθηση ότι έχω δίκιο, αλλά τουλάχιστον έχω παραδώσει την πεισματική και άκαμπτη πεποίθησή μου ότι ξέρω. Το φως επανέρχεται στο νου μας όταν οι οφθαλμοί του εγώ κλείνονται. Αυτό συχνά αρκεί για να μεθύσουμε από το θεϊκό κρασί.
Τα 12 τσεκούρια του Οδυσσέα
Και πάλι στην Οδύσσεια, ο Όμηρος αναφέρει ότι για να αναμετρηθεί ο Οδυσσέας με τους μνηστήρες έπρεπε πρώτα να πάρει το τόξο του στα χέρια του και να διαπεράσει με ένα μόνο βέλος 12 πελέκια. Τι σημαίνει αυτό για μας; Σημαίνει πως αυτά τα 12 τσεκούρια είναι ισάριθμα κορυφαία θέματα στη ζωή μας που χρειάζονται διευθέτηση. Αν καταφέρουμε να τα απαλλάξουμε από τον πειρασμό να νομίζουμε ότι ξέρουμε τι χρειάζεται να γίνει (ενώ δεν ξέρουμε) θα δούμε τη θαυμαστή αυτορύθμισή τους. Αρκεί να φύγουμε από τη μέση.
Το πώς με μια σαΐτα του νου διαπερνώνται και τα 12 τσεκούρια της ζωής μας εξηγείται στο αντίστοιχο κεφάλαιο της «Μυστική Οδύσσειας» και παρουσιάζεται βιωματικά στο 4ήμερο Σεμινάριο «Μυστική Οδύσσεια και Επιστροφή στην Ιθάκη της Ψυχής μας» που θα πραγματοποιηθεί στο ατμοσφαιρικό Κτήμα Νοόσφαιρα 13 έως 16 Μαρτίου και στο οποίο κληρώθηκε για δωρεάν συμμετοχή η κα Δήμητρα Ορφανού στο διαγωνισμό των εκδόσεων Διόπτρα.
Το σεμινάριο όπως και το βιβλίο είναι ένα θριαμβευτικό ταξίδι επιστροφής στην Ιθάκη της ψυχής μας με οδηγό το μυστικό χάρτη του Ομηρικού έπους.
Οι Κύκλωπες, η ξελογιάστρα Κίρκη, η Σκύλλα και η Χάρυβδη, η επίσκεψη στον Άδη, η πιστή Πηνελόπη, το κατάρτι στήριξης της ζωής μας, η Μεγάλη Επιστροφή: ανακαλύψτε τις αντιστοιχίες τους στη δική σας ζωή και μάθετε να ταξιδεύετε στα πέλαγα της ύπαρξης χωρίς να χάνετε το δρόμο σας.
Της Ιουλίας Πιτσούλη
Το βιβλίο της Ιουλίας Πιτσούλη «Η Μυστική Οδύσσεια» επανακυκλοφορεί και γίνεται σεμινάριο. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση enallaktikiagenda.gr
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου