Υλικά
Κιμάς μοσχαρίσιος - 600 γρ
Κρεμμύδια - 2 μεγάλα (ψιλοκομμένα)
Ελαιόλαδο - 1/2 ποτήρι κρασιού
Ντοματοπολτό - 1 κουτί με ψιλοκομμένο ντοματάκι
Αλάτι-πιπέρι
Κανέλα - 1/2 κουταλάκι γλυκού
Νερό - 2 ποτήρια
Για τον πουρέ
Πατάτες - 1 κιλό βρασμένες
Γάλα - 1 ποτήρι νερού
Βούτυρο - 100 γρ
Αλάτι
Για την μπεσαμέλ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Γιώτης - 3 κουταλιές σούπας
Αυγά - 3
Βούτυρο - 125 γρ
Γάλα - 400 γρ
Κασσέρι - 250 γρ τριμμένο
Αλάτι-πιπέρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο - 1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
Οδηγίες
Ξεκινάμε με τον κιμά βάζοντας σε μια κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμύδια, τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν και συμπληρώνουμε τον κιμά να τσιγαριστεί καλά. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, τον ντοματοπολτό και το νεράκι του και αφήνουμε να ψηθεί.
Για τον πουρέ βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και μόλις μαλακώσουν τις τοποθετούμε στο μπλέντερ βάζοντας μέσα το βούτυρο, το γάλα και το αλάτι. Τα δουλεύουμε με το μπλέντερ να γίνει πουρές.
Για την μπεσαμέλ βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει, συμπληρώνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά σε χαμηλή φωτιά και μετά προσθέτουμε το γάλα να το απορροφήσει όλο. Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο και όταν κρυώσει λίγο βάζουμε και τα αυγά ανακατεύοντας πάντα καλά.
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τον κιμά προσπαθώντας να είναι χωρίς τα υγρά του και από πάνω του στρώνουμε τον πουρέ πατάτας. Τέλος περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στο πάνω & κάτω για 30 λεπτά. (Μπορεί να γίνει και χωρίς την μπεσαμέλ, με την διαφορά ότι πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί από πάνω ή το βάζουμε μέσα στον πουρέ και ο χρόνος ψησίματος είναι μέχρι να ροδίσει ο πουρές).
Πηγή: chefoulis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου