ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Κορμός με ganache σοκολάτας

Νομίζω ότι το αφράτο κέικ, η βελούδινη κρέμα και η λαχταριστή σοκολάτα από πάνω είναι αρκετοί λόγοι για να το φτιάξετε… Κορμός με ganache σοκολάτας
Ένα απολαυστικότατο γλυκάκι που μόνο η εικόνα σε τραβάει σαν μαγνήτης να πας να κόψεις ένα κομμάτι (το λιγότερο). Αυτό το γλυκό το έχω συνδέσει με Χριστούγεννα ή με κάτι γιορτινό.
Νομίζω ότι το αφράτο κέικ, η βελούδινη κρέμα και η λαχταριστή σοκολάτα από πάνω είναι αρκετοί λόγοι για να το φτιάξετε…

Υλικά:
Για το κέικ ρολό:
  • 1/4 φλιτζανιού κοσκινισμένη άγλυκη σκόνη κακάο
  • 1/3 φλιτζανιού συν 2 κουταλιές της σούπας κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 2 μεγάλους κρόκους αυγών
  • 1/2 φλιτζάνι συν 1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • ½ μπάρα ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρύο
  • 1 1/4 φλιτζάνι χτυπημένη κρέμα γάλακτος
Για την ganache σοκολάτας:
  • 200γρ. μαύρη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 2/3 φλιτζανιού χτυπημένη κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Εκτέλεση:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα 30×45 εκατοστών ταψί με λαδόκολλα. Το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε ελαφρώς με σκόνη κακάο.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά την σκόνη κακάο, το αλεύρι και το αλάτι.
  3. Ρίχνουμε τα αυγά, τους κρόκους αυγών και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη σε ένα μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός χτυπάμε συνεχώς μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς και το μείγμα να γίνει πολύ ζεστό για να το πιάσουμε. Το βγάζουμε από την φωτιά.
  4. Σε ένα μίξερ συνεχίζουμε να χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα το μείγμα μέχρι να αφρατέψει, περίπου 4 λεπτά.
  5. Κοσκινίζουμε το μείγμα κακάο πάνω από το μείγμα των αυγών και το ανακατεύουμε απαλά. Όταν σχεδόν ενσωματωθεί, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο από την πλευρά του μπολ και το ανακατεύουμε απαλά.
  6. Χύνουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να είναι ελαστικό στην αφή.
  7. Ενώ το κέικ ψήνεται, τοποθετούμε μια καθαρή πετσέτα πιάτων στην επιφάνεια του πάγκου μας. Την πασπαλίζουμε με σκόνη κακάο.
  8. Αμέσως μετά την αφαίρεση του κέικ από τον φούρνο, το αναποδογυρίζουμε επάνω στην πετσέτα. Αφαιρούμε την λαδόκολλα που είναι από πάνω προσεκτικά. Στη συνέχεια κάνουμε το κέικ ρολό, ενώ είναι ακόμα ζεστό. Το αφήνουμε να κρυώσει (τυλιγμένο) εντελώς.
  9. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές, στη συνέχεια, προσθέτουμε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει.
  10. Όταν το κέικ κρυώσει εντελώς, ξεδιπλώνουμε το κέικ και απλώνουμε από πάνω κρέμα.
  11. Κυλάμε σε ρολό πάλι το κέικ χωρίς πετσέτα. Τυλίγουμε την πετσέτα γύρω από το κέικ και σφίγγουμε ελαφρά. Το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  12. Για την προετοιμασία της ganache, τοποθετούμε τα κομμάτια σοκολάτας σε ένα πυρίμαχο μπολ. Το αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει. Αμέσως χύνουμε την κρέμα στη σοκολάτα και αφήνουμε το μείγμα να κάτσει για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μέιλ  και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει λείο.
  13. Πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε με τη ganache το κέντρο του ρολού κέικ. Εργαζόμαστε γρήγορα, απλώνουμε την ganache με μια μεγάλη μεταλλική σπάτουλα ή μαχαίρι στις πλευρές του κέικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου