Πόσο υγιεινό είναι το τρόφιμο που μόλις αγόρασες; Διαβάζεις τη λίστα με τα συστατικά, αλλά αυτά συνήθως στις διατροφικές ετικέτες είναι κατανοητά μόνο σε όσους έχουν πτυχίο Διαιτολογίας.Για να βγεις από το κατάστημα και .......
..... να ξέρεις τι ακριβώς έχεις επιλέξει, χρειάζεσαι ένα σκονάκι για να «σκανάρεις» τις πιο σημαντικές πληροφορίες των ετικετών.
Να τι χρειάζεται να ξέρεις…
1 Το μέγεθος της μερίδας
Αυτό σου δείχνει την ποσότητα της τροφής ή του ποτού επάνω στην οποία έχουν υπολογιστεί οι διατροφικές πληροφορίες. Σε ορισμένους διατροφικούς πίνακες θα διαπιστώσεις, επίσης, πόσες μερίδες περιέχει το πακέτο ή η συσκευασία.
Διάβασε προσεκτικά το μέγεθος της μερίδας. Μπορεί στο πακέτο να περιέχονται 2, 3 ή περισσότερες μερίδες, κάτι που προφανώς διπλασιάζει ή τριπλασιάζει τον αριθμό των θερμίδων και τις ποσότητες των συστατικών στο φαγητό σου, αν το καταναλώσεις ολόκληρο.
Απόφυγε τις επεξεργασμένες τροφές
2 Θερμίδες (ή, αλλιώς, ενέργεια)
Ως γενικό κανόνα να θυμάσαι πως κάθε γεύμα δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 300- 500 θερμίδες (kcal), αν προσπαθείς να χάσεις βάρος. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των θερμίδων σε μία μερίδα δεν είναι τόσο σημαντικός όσο η ποσότητα των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων, των λιπαρών και των υπόλοιπων συστατικών.
Προτίμησε τροφές που σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου, οπότε το θέμα δε θα πρέπει να είναι τόσο πολύ οι θερμίδες όσο το πώς εξισορροπείς τους υδατάνθρακες με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά.
Παράδειγμα: Αν το συγκεκριμένο τρόφιμο έχει 70 γραμμ. υδατάνθρακες αλλά μόλις 4 γραμμ. πρωτεΐνη, σίγουρα θα ανεβάσει απότομα το σάκχαρο στο αίμα σου, γι’ αυτό απόφυγέ το.
Μην έχεις ανθυγιεινές τροφές στο ντουλάπι σου
3 Ολικά λιπαρά
Σε αυτή την ένδειξη διαπιστώνεις πόσα λιπαρά αναλογούν σε μία μερίδα.
Ενώ στην Αμερική υπάρχει διάκριση μεταξύ κορεσμένων, ακόρεστων και τρανς, στην Ευρώπη δεν μπορείς να ξέρεις τι είδους λιπαρά περιέχονται στο προϊόν.
Σύμφωνα και με την πιο πρόσφατη Κοινοτική Οδηγία που ενσωματώθηκε το Δεκέμβριο 2014 στο Ελληνικό Δίκαιο, οι εταιρείες υποχρεούνται να αναγράφουν το συνολικό αριθμό λιπαρών, προαιρετικά μπορούν να αναφέρουν τα ποσά των ακόρεστων και κορεσμένων, αλλά δεν επιτρέπεται η αναγραφή των τρανς λιπαρών, αφού «η διατροφική δήλωση δεν μπορεί να συμπληρώνεται με οποιεσδήποτε περαιτέρω διατροφικές πληροφορίες», σύμφωνα με το ερμηνευτικό κείμενο της Επιτροπής.
Απόφυγε τροφές με περισσότερα από 15 γραμμ. λιπαρά ανά μερίδα – εκτός αν ξέρεις πως είναι «καλά» λιπαρά.
Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα, BSc, ΜSc, PgD
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου