Υποχρεωτική θα είναι από το 2018 η υπαγωγή όλων των πολιτών στον οικογενειακό γιατρό της περιοχής τους, όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ. ή αλλιώς "ιατρεία της γειτονιάς”).....
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του Ανδρέα Ξανθού όπου καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των μονάδων, η εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό θα γίνεται μέσω αίτησης με προσέλευση στις τοπικές μονάδες ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής. Για την ολοκλήρωση της εγγραφής απαιτείται ταυτοποίηση με δημόσια έγγραφα των προσωπικών στοιχείων (ταυτότητα ή διαβατήριο, ΑΜΚΑ και αποδεικτικό έγγραφο για τη διεύθυνση κατοικίας). Πρόσβαση στα ιατρεία της γειτονιάς θα έχουν και οι ανασφάλιστοι πολίτες.
Οικογενειακός γιατρός μπορεί να είναι ένας παθολόγος, γενικός γιατρός ή παιδίατρος υπάλληλος του σημερινού ΠΕΔΥ ή ιδιώτης συμβεβλημένος που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει υπό την ευθύνη του μέχρι και 2 χιλ. εγγεγραμμένους πολίτες.
Επιπλέον, όλοι οι πολίτες θα έχουν Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβάνει συνοπτικό ιατρικό ιστορικό, τις εξετάσεις που έχει κάνει, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, καθώς και προηγούμενες νοσηλείες.
Ο φάκελος θα καταρτίζεται από τον οικογενειακό γιατρό που θα έχει και την ευθύνη ενημέρωσής του. Τα προσωπικά δεδομένα θα τηρούνται με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, ενώ πρόσβαση στο φάκελο θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, ο ίδιος ο πολίτης και ο γιατρός που τον θεραπεύει σε οποιοδήποτε μονάδα του ΕΣΥ.
Όπως αναφέρεται επίσης στην εν λόγω απόφαση, τα ιατρεία της γειτονιάς θα είναι υπεύθυνα μεταξύ άλλων για τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους, την αντιμετώπιση οξέων και επειγόντων προβλημάτων υγείας και την παραπομπή αυτών στα Κέντρα Υγείας ή στα δημόσια νοσοκομεία, την προγραμματισμένη φροντίδα υγείας ενηλίκων και παιδιών, την κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον αιμοληψία σε μη δυνάμενους να μεταβούν στις οικείες μονάδες, την υγειονομική φροντίδα της τρίτης ηλικίας και την παρακολούθηση της πολυνοσηρότητας και των χρόνιων νοσημάτων.
Συνολικά προβλέπονται 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας. Εντούτοις σε πρώτη φάση θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν περίπου 70, καθώς ούτε όλοι οι χώροι που θα στεγάσουν τις μονάδες έχουν βρεθεί, ούτε όμως και το ιατρικό προσωπικό. Στις αρχές του χρόνου μάλιστα το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επαναληπτική προκήρυξη για τη στελέχωση των ιατρείων.
Το κόστος του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ σε πλήρη ανάπτυξη υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Η χρηματοδότηση θα γίνει με ευρωπαϊκούς πόρους για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, όμως όπως υποστηρίζουν στελέχη από το χώρο της περίθαλψης, η λειτουργία του συστήματος θα είναι δύσκολη μετά το πέρας της τετραετίας, με το υπουργείο Υγείας να αναζητά ήδη τον τρόπο για τη μετέπειτα στήριξη και χρηματοδότησή του.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
vicky.kourlibini@capital.gr
Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες; Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook https://www.facebook.com/NeaKalaMantata/ ή ακολουθήστε μας στο Twitter https://twitter.com/NeaKalaMantata. Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου