Οι κυνηγοί αποφεύγουν το κυνήγι της αλεπούς με σκυλιά για να προλάβουν τις κακές συνήθειες. Το σκυλί που θα μάθει να κυνηγά αλεπού ενδέχεται να μη στραφεί προς άλλο θήραμα ξανά και αυτό για τον λαγοκυνηγό είναι καταστροφή.....
Τα σκυλιά φέρμας κάποτε φερμάρουν αλεπού, όταν αυτή παραμείνει σε κάποιο σημείο αποκομμένη, γενικά όμως δεν είναι αποτελεσματικά στην αλεπού.
Αν λοιπόν δεν υπάρχει διάθεση εκτροφής ινχηλατών ειδικά για το κυνήγι της αλεπούς, η άλλη επιλογή για συστηματικό κυνήγι είναι το καρτέρι.
Η αλεπού έχει εξαιρετικά αναπτυγμένες τις αισθήσεις της ακοής και της όσφρησης. Επιστήμονες λένε ότι η αλεπού μπορεί να εντοπίσει το θήραμά της από τον θόρυβο που κάνει, ακόμη και από εκατοντάδες μέτρα μακριά. Επίσης μπορεί να μυρίσει και να εντοπίσει μυρωδιές όπως το καλύτερο Πόιντερ, και μάλιστα χρησιμοποιεί τόσο τον ντορό εδάφους όσο και τις μυρωδιές στον αέρα.
Οταν λοιπόν στήνεσαι καρτέρι για ένα τόσο ικανό θήραμα, χρειάζεται σκέψη και προσοχή.
Οπως όλα τα αρπακτικά, η αλεπού χρειάζεται θερμιδικό «κέρδος» από την κυνηγετική της προσπάθεια (πρέπει δηλαδή να πάρει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει).
Το θερμιδικό κέρδος είναι δύσκολο για την αλεπού στο κυνήγι άγριων ζώων, ευκολότερο να εξασφαλιστεί από νεκρά ζώα. Αυτό είναι το καλύτερο δόλωμα για την προσέλκυση της αλεπούς.
Καλά δολώματα είναι ψόφια ζώα που βρίσκονται στην ύπαιθρο έτσι ώστε να είναι μεν ορατά από πουλιά όπως καρακάξες και κοράκια που θα δώσουν σήμα για την ύπαρξή τους, αλλά όχι τόσο προσιτά ώστε να φαγωθούν πριν φτάσει η αλεπού στο σημείο.
Η επιλογή του καρτεριού σε σχέση με την τροφή είναι ζωτικής σημασίας. Ο αέρας μεταφέρει μυρωδιές προς την αλεπού. Ομως ο αέρας μεταφέρει και τη μυρωδιά του κυνηγού και αυτό δεν το θέλουμε.
Επιλέγεται λοιπόν ένα σημείο προς τα πλάγια, σε μια απόσταση 30 με 40 μέτρα από το νεκρό ζώο που δρα σαν δόλωμα, έτσι ώστε ο αέρας να μεταφέρει τη μυρωδιά της τροφής, αλλά όχι τη μυρωδιά του κυνηγού προς το μέρος της αλεπούς.
Είναι ευνόητο ότι η περιοχή πρέπει να έχει αλεπού, κάτι καθόλου δύσκολο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα που βρίθει από αλεπούδες.
Στις φωλιές...
Μια κατόπτευση του χώρου και πληροφορίες από τοπικούς κτηνοτρόφους θα μας επιβεβαιώσουν την ύπαρξή της. Οι φωλιές της είναι σε πυκνές συστάδες θάμνων όπου βρίσκει καταφύγιο από εχθρούς, ειδικά από αγέλες αδέσποτων σκύλων.
Γύρω από τις φωλιές της και σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων, είναι τα καλύτερα σημεία για καρτέρι.
Είναι επίσης καλή ιδέα να αφήνεται κάποια τροφή στο επιλεγμένο σημείο κάθε μέρα για μερικές μέρες, ώστε να δημιουργηθεί μια συνήθεια, αλλά και για να μάθετε τη διαδρομή που ακολουθούν οι αλεπούδες από και προς το δόλωμα.
Στο καρτέρι προετοιμαστείτε για ένα μεγάλο διάστημα ακινησίας και απόλυτης σιγής. Η αλεπού μπορεί να ακούσει τον παραμικρό ήχο από δεκάδες μέτρα μακριά, άρα δεν μασάμε τσίχλα, δεν καπνίζουμε, δεν τρώμε και δεν μιλάμε στο κινητό. Ούτε καφέ πίνουμε διότι η μυρωδιά του πιάνεται από την αλεπού εκατοντάδες μέτρα μακριά.
Το καρτέρι της αλεπούς θέλει απόλυτη ησυχία, κάτι που προφανώς δεν είναι οικείο σε όσους ασχολούνται με το κυνήγι πουλιών στο καρτέρι (προσωπική παρατήρηση!).
Το καμουφλάζ παίζει ρόλο στο καρτέρι, αλλά το κύριο πράγμα είναι η ακινησία. Ο ακίνητος κυνηγός είναι πιο δυσδιάκριτος από τον τέλεια καμουφλαρισμένο κυνηγό που κινείται, ξύνεται και γενικά έχει τον «απαλούκωτο».
Κιάλια δύναμης 7x ή 8Χ θα βοηθήσουν στην παρατήρηση των γύρω θάμνων για να δείτε πότε θα ξεπροβάλει η αλεπού.
Συνήθως εμφανίζεται σαν φάντασμα από τους θάμνους, συχνά από ανύποπτα σημεία, χωρίς προηγούμενη ένδειξη ότι χωρούν ένα τόσο μεγάλο ζώο.
Θα μυρίσει προς το δόλωμα και τον αέρα πριν αρχίσει την πορεία της.
Αφήστε την να μπει στο βεληνεκές του όπλου, μη βιαστείτε να ρίξετε. Εφόσον αρχίσει την πορεία προς το δόλωμα θα συνεχίσει μέχρι να φτάσει εκεί, εκτός και αν εσείς κάνετε κάποια κίνηση ή ήχο που θα τη διώξει.
Επιλογή όπλου...
Το όπλο για την αλεπού είναι αυτό που θα την καταβάλει άμεσα χωρίς να κάνει τόσο μεγάλο θόρυβο, που να καταστρέψει το καρτέρι για την υπόλοιπη ημέρα.
Τα μικρά διαμετρήματα (20, 28 και 36) έχουν ρόλο εδώ. Ενα 20άρι με 25άβολα είναι ικανό να την καταβάλει ακαριαία.
Ενα 36άρι με μονόβολα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό αλλά πρέπει να έχει ρυθμιζόμενα σκοπευτικά (και να έχει ρυθμιστεί σωστά για να στέλνει το βλήμα στο σημείο σκόπευσης στα 40 με 50 μέτρα).
Το 36άρι μονόβολο έχει αρκετή κινητική ενέργεια για να καταβάλει την αλεπού σε μεγαλύτερες αποστάσεις, όμως τα λειόκαννα όπλα δεν έχουν την απαιτούμενη ακρίβεια για να το κάνουν αυτό.
Αρα το ωφέλιμο βεληνεκές πρέπει να θεωρείται ότι δεν ξεπερνά τα 50 μέτρα. Η επιτυχία με το μονόβολο απαιτεί βέβαια κάποια εξάσκηση.
Ευτυχώς το 36άρι μονόβολο, αν και ακριβό, δεν είναι απαγορευτικό για εξάσκηση σε στόχους. Το κλώτσημά του είναι ανεκτό ακόμη και για άτομα με μεγάλη ευαισθησία, οπότε επιτρέπει την άνετη εξάσκηση.
Ουσιαστικά το 36άρι με μονόβολο είναι το πλησιέστερο κυνήγι προς το ραβδωτό όπλο, αν ο κυνηγός το αντιμετωπίσει σωστά.
Σε άλλες χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται η χρήση κράχτη για την αλεπού. Ο κράχτης βγάζει την κραυγή του πληγωμένου κουνελιού και η χρήση του χρειάζεται τέχνη και τεχνική.
Στην Ελλάδα απαγορεύεται η χρήση κράχτη. Ομως τι γίνεται όταν ο κυνηγός μπορεί να μιμηθεί την κατάλληλη φωνή χωρίς κράχτη;
Ο νόμος μιλά για μηχανικά βοηθήματα, άρα λογικά επιτρέπεται να μιμείται ο κυνηγός την όποια κραυγή χωρίς βοηθήματα.
Ολες οι εποχές είναι καλές για αλεπού, όμως οι καλύτερες εποχές για όσους θέλουν και τη γούνα είναι οι ψυχροί μήνες, όταν η αλεπού είναι «στολισμένη» με πυκνό τρίχωμα.
Το γδάρσιμο θέλει προσοχή για να μη γεμίσετε ψύλλους και ψείρες. Ομως αξίζει τον κόπο αν το τρίχωμα είναι πλούσιο και πυκνό.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook πατώντας εδώ: //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitter πατώντας εδώ: https://twitter.com/NeaKalaMantata Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου