Οι γιορτινές μέρες επιτρέπουν λίγο παραπάνω αλκοόλ. Τα οικογενειακά γεύματα, οι επισκέψεις και οι χριστουγεννιάτικες βόλτες συνήθως… μυρίζουν κάτι από ποτό.
Εκτός από το γεγονός ότι πρέπει όλοι να καταναλώνουμε με μέτρο το αλκοόλ, ανεξάρτητα αν είναι γιορτινές μέρες ή όχι, η προσοχή σας πρέπει να είναι πιο τεταμένη ειδικά στην περίπτωση που καταναλώνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Το αλκοόλ δρα πολλές φορές μυστήρια όταν συνδυάζεται με φαρμακευτική αγωγή και καλό θα ήταν να γνωρίζετε εκ των προτέρων τις πιθανές συνέπειες αυτού του συνδυασμού.
Αντικαταθλιπτικά
Ο συνδυασμός αλκοόλ και αντικαταθλιπτικών μπορεί ακόμα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η βασική ανησυχία με τον συγκεκριμένο συνδυασμό είναι ότι και οι δύο παράγοντες επιβραδύνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επηρεάζουν τον εγκέφαλο και αλλοιώνουν τις δεξιότητες σκέψης και την εγρήγορση.
Αυτός ο συνδυασμός μπορεί επίσης να προκαλέσει υπνηλία, να περιορίσει τις ικανότητες κρίσης, τον συντονισμό και το χρόνο αντίδρασης.
Αντισυλληπτικά
Το αλκοόλ έχει την τάση να προκαλεί βραδύτερο ρυθμό στο σώμα των γυναικών, που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια. Ως αποτέλεσμα, όταν μια γυναίκα συνδυάζει χάπια και αλκοόλ ενδεχομένως να αισθανθεί μεθυσμένη πολύ νωρίτερα από ότι σε κανονικές συνθήκες.
Αν και το αλκοόλ δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει άλλες αρνητικές συνέπειες για τις γυναίκες. Επειδή η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά και κακή κρίση, πρέπει να θυμάστε ότι το χάπι δεν εμποδίζει τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
Για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση
Το αλκοόλ πιστεύεται ότι μειώνει την επίδραση των β-αναστολέων, των φαρμάκων που λαμβάνονται από άτομα, τα οποία έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή υποβάλλονται σε θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακά νοσήματα ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.
Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συστήνουν στους ανθρώπους που λαμβάνουν β- αναστολείς να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ. Όταν η αρτηριακή πίεση πέφτει πολύ χαμηλά, ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί ζάλη ή λιποθυμία και επειδή το αλκοόλ επιδεινώνει τις επιπτώσεις της μείωση της αρτηριακής πίεσης, καλό θα ήταν να αποφεύγετε τον συνδυασμό αυτών των δύο.
Για τη μείωση της χοληστερίνης
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ημερησίως για τους άνδρες), συνήθως δεν είναι επιζήμια για τον οργανισμό. Σε άτομα όμως που λαμβάνουν χάπια για τη μείωση της χοληστερίνης, αντενδείκνυται το αλκοόλ καθώς οι άνθρωποι που παίρνουν αυτά τα φάρμακα συνήθως έχουν προϊστορία στην κατανάλωση αλκοόλ.
Αυτό συμβαίνει γιατί η ηπατική βλάβη είναι μια πιθανή παρενέργεια της θεραπείας με στατίνη και η τακτική χρήση στατινών σε συνδυασμό με κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στο συκώτι.
Για τον διαβήτη
Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όχι μόνο αμέσως μετά την κατανάλωση, αλλά και μέχρι 24 ώρες μετά. Εξαιτίας αυτού, καλό είναι μαζί με το αλκοόλ να καταναλώνετε και ένα σνακ, για να διατηρείτε τα επίπεδα του σακχάρου σας σε φυσιολογικά πλαίσια.
Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη δε μπορούν να αναμιχθούν καλά με το αλκοόλ, επειδή μειώνουν το σάκχαρο του αίματος και μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες παρενέργειες.
Για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και έλκος
Μπορεί σε γενικές γραμμές τα αντιόξινα φάρμακα ή όσα σας χορηγούνται για τις περιπτώσεις του έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης να μην προκαλούν κινδύνους αν τα συνδυάσετε με αλκοόλ. Αλλά, αν έχετε πιεί λίγο παραπάνω μπορεί να χαλαρώσουν οι μύες μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου και να αυξηθεί η παλινδρόμηση του στομαχικού οξέος.
Αυτό θα μπορούσε να παράγει μια αίσθηση καψίματος στο ανώτερο μέρος του στήθους και μια πικρή γεύση στο πίσω μέρος του στόματος.
Ωστόσο, δεν υπάρχει πραγματικά καμία άμεση αντίδραση μεταξύ αλκοόλ και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της ΓΟΠ.
Παυσίπονα
Ο συνδυασμός αλκοόλ και αναλγητικών μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς το αλκοόλ εντείνει την επίδραση ορισμένων από αυτά τα φάρμακα.
Φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη, είναι συνήθως ασφαλή με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αλλά επειδή και τα δύο αυτά χάπια μπορούν να αυξήσουν τον ερεθισμό του στομάχου, όπως και το αλκοόλ εξάλλου, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το συνδυασμό τους.
Υπνωτικά
Γενικά, όσοι παίρνουν υπνωτικά χάπια συνίσταται να απέχουν από το αλκοόλ. Συνδυάζοντας αυτούς τους δύο παράγοντες, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τις κατασταλτικές επιδράσεις των υπνωτικών, προκαλώντας σοβαρή υπνηλία και ζάλη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των πτώσεων, των τραυματισμών και των ατυχημάτων με το αυτοκίνητο.
Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε υπνωτικά χάπια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και να προκαλέσει δύσπνοια.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για εάν και πόσα είναι τα επιτρεπτά όρια κατανάλωσης αλκοόλ για τη δική σας περίπτωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου