ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Κερδίστε τη μάχη του ύπνου (τους) με 10 βήματα



Οι ιστορίες που ακούγονται κατά καιρούς για γονείς και τις μάχες που δίνουν για να βάλουν τα μικρά τους για ύπνο είναι εντυπωσιακές. Η Κλαίρη κάθεται έξω από την πόρτα της κόρης της κάθε βράδυ μέχρι να την πάρει ο ύπνος. Και αυτό, το κάνει πέντε χρόνια τώρα. «Βεβαίως και δεν μου αρέσει. Και το χειρότερο είναι πως ξέρω ότι εγώ δημιούργησα αυτή τη συνήθεια» παραδέχεται.
Δεν υπάρχει γονέας που να μην έχει δώσει αυτή τη μάχη. Πολλοί, όμως, αποτυγχάνουν επειδή δεν μπορούν να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα. Το κλειδί για να κερδίσει κανείς, είναι να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που θέλει το παιδί διαφέρει από αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Τελικά, η μάχη είναι εσωτερική και αφορά μόνο στον γονέα. Είναι η μάχη ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, που δεν αφήνει τον γονιό να κάνει αυτό που χρειάζεται να γίνει.
Αν αμφιβάλλετε ακόμη για το τι χρειάζεται το παιδί, δείτε τα στοιχεία. Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του παιδιού, τη συμπεριφορά του και την συναισθηματική του κατάσταση. Συνδέεται ακόμη και με την παιδική παχυσαρκία.
Δείτε, λοιπόν, μερικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να νικήσετε στη μάχη του ύπνου:

Βεβαιωθείτε ότι βάζετε το παιδί για ύπνο νωρίς

Φτάνει η ώρα του ύπνου και το παιδί δείχνει ακούραστο και ενεργητικότατο. Κι εσείς σκέφτεστε ότι ίσως να είναι καλύτερα να περιμένετε λίγο ακόμη, μέχρι να κουραστεί περισσότερο. Μεγάλο λάθος. Εάν το παιδί κουραστεί υπερβολικά, τότε ο οργανισμός του εκλύει μία ορμόνη, την κορτιζόλη – γνωστή και ως ορμόνη του στρες – η οποία το κάνει ακόμη πιο ενεργητικό και ανήσυχο. «Εάν λοιπόν το παιδί το παιδί είναι υπερβολικά κουρασμένο, τότε μπορεί να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να μπορέσει τελικά να κοιμηθεί», εξηγεί και ο Νίκολας Λονγκ, διδάκτωρ παιδικής ψυχολογογίας στο University of Arkansas for Medical Sciences. Ίσως λοιπόν, να πρέπει να μετακινήσετε την ώρα ύπνου 30 λεπτά νωρίτερα.

Μείνετε σταθεροί στην ώρα του ύπνου

Η συνέπεια είναι κρίσιμη. Αυτό σημαίνει ότι η ώρα ύπνου μένει η ίδια τα Σαββατοκύριακα, ακόμη και στις καλοκαιρινές διακοπές όταν η μέρα διαρκεί περισσότερο. Τις φορές που θα παραστρατήσετε και το παιδί αργήσει να κοιμηθεί, θα πρέπει τουλάχιστον να το ξυπνήσετε τη συνηθισμένη του ώρα το επόμενο πρωί. Είναι σημαντικό να μην αλλάζει το ωράριο του ύπνου.

Κατεβάστε τους τόνους

Εσείς, μπορείτε να πάτε για τρέξιμο και αμέσως μετά να κοιμηθείτε; Μάλλον όχι. Το ίδιο ισχύει και με τα παιδιά. Χρειάζονται μία μεταβατική περίοδο ησυχίας και ηρεμίας, χωρίς έντονες φυσικές δραστηριότητες, για να μπορέσουν να κοιμηθούν.

Καθιερώστε τη νυχτερινή σας ιεροτελεστία

Για τους περισσότερους, η νυχτερινή ρουτίνα περιλαμβάνει μπάνιο, βούρτσισμα δοντιών, βιβλίο και μετά.. νάνι. Η ιεροτελεστία αυτή θα πρέπει να διαρκεί περίπου 30 λεπτά με μία ώρα, πριν την επιθυμητή ώρα ύπνου. Είναι σημαντικό η ρουτίνα να είναι προβλέψιμη. Να κάνετε δηλαδή κάθε βράδυ τα ίδια πράγματα την ίδια ώρα. Με τον καιρό, με το που θα ξεκινά το πρώτο βήμα της ιεροτελεστίας (π.χ. το μπάνιο), το παιδί θα αρχίζει να νυστάζει. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε πάντα να παίξετε το παιχνίδι του χρόνου: ποιος θα νικήσει, το ρολόι ή εσύ; Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο και να έχετε προκαθορίσει το έπαθλο του νικητή, π,χ. ένα ακόμη παραμύθι.

Δώστε στο παιδί πολλές επιλογές

Αλλά ασφαλείς για εσάς επιλογές. Για παράδειγμα… θέλεις να τρέξεις μέχρι το μπάνιο ή να πάμε κουτσό; Θέλεις να φορέσεις τις πράσινες ή τις μπλε πιτζάμες; Θέλεις να διαβάσουμε δύο ή τρία παραμύθια; Θέλεις να σου δώσω τρία ή πέντε φιλάκια;

Αναλάβετε τα ηνία και θέστε όρια

Είναι φυσικό για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να μας τεστάρουν και να αμφισβητούν κάθε φορά τα όρια και τους κανόνες. Ρόλος των γονέως όμως, είναι να θέτουν σωστά όρια. Και αυτό, τελικά χαροποιεί τα παιδιά. Η ύπαρξη κανόνων τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά. Πολλοί γονείς, βλέποντας τα παιδιά να γκρινιάζουν, να κλαίνε και να διαμαρτύρονται, υποκύπτουν. Αναθεωρούν τα όρια, πιστεύοντας ότι έτσι κάνουν τα παιδιά τους χαρούμενα. Δεν είναι έτσι όμως. Τα παιδιά που ζουν σε περιβάλλον χωρίς σταθερούς κανόνες, τελικά νιώθουν ανασφάλεια.

Υποκατάστατο

Για τα παιδιά, το πιο δύσκολο σημείο στην ώρα του ύπνου είναι ο αποχωρισμός από τους γονείς. Το παιδί πάει στο δικό του δωμάτιο και οι γονείς στο δικό τους. Πολλά παιδιά, βρίσκουν «παρηγοριά» στο περιβόητο «νάνι» τους. Αποκτούν ένα ακατανόητο συναισθηματικό δέσιμο με κάποιο αντικείμενο την ώρα του ύπνου, από ένα αρκουδάκι, μέχρι ένα συγκεκριμένο κουβερτάκι.
Εσείς, όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να την ενθαρρύνετε. Κι αν το παιδί δεν έχει βρει ακόμη το δικό του «νάνι», βοηθήστε το να το βρει. Διαλέξτε μαζί ένα αρκουδάκι και πείτε του ότι όταν η μαμά κοιμάται στο δικό της κρεβάτι, θα το προσέχει εκείνο το αρκουδάκι.

Δημιουργήστε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου

Το κυριότερο είναι να μην υπάρχουν περισπασμοί, ειδικότερα για τα μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό σημαίνει πως στο υπνοδωμάτιο δεν υπάρχει χώρος για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση και βιντεοπαιχνίδια.

Μάθετε στο παιδί να κοιμάται μόνο του

Όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι αυτή είναι η δυσκολότερη δουλειά από όλες. Τα περισσότερα προβλήματα ύπνου όμως, προκύπτουν από αυτή την ανικανότητα. Κατά τα πρώτα στάδια ελαφρύ ύπνου, τα παιδιά υποσυνείδητα θα ελέγχουν το περιβάλλον να δουν εάν οι συνθήκες είναι οι ίδιες με την στιγμή που έπεσαν να κοιμηθούν. Εάν λοιπόν, κοιμήθηκαν με εσάς δίπλα σας, τότε θα κοιτούν εάν είστε ακόμη εκεί. Είναι αναπόφευκτο ότι τα παιδιά θα ξυπνούν. Το θέμα είναι να μάθουν να ξανακοιμούνται χωρίς να χρειάζεται να σας φωνάξουν.

Να είστε συνεπείς

Οι περισσότεροι γονείς ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα, για αρκετά βράδια, αλλά μετά παραστρατούν. Πάντα κάτι γίνεται, κάτι προκύπτει. Το παιδί μπορεί να έκλαψε λίγο παραπάνω ή ο γονέας να ήταν πολύ κουρασμένος για να το παλέψει. Η συνέπεια όμως, είναι το κλειδί της επιτυχίας. Και χρειάζεται κάποιος καιρός προσπάθειας για να τα καταφέρετε. Δεν θα γίνουν όλα εν μία νυκτί. Εάν όμως, διατηρήσετε τη συνέπεια, τότε είναι πιθανότερο να έχετε γρηγορότερα αποτελέσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου