ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Το χταποδάκι του ψαρά!


Χταποδάκι κρασάτο


Μια απλή συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο. Πεντανόστιμο χταποδάκι κρασάτο για το οικογενειακό και επίσημο τραπέζι. Συνοδέψτε το με ζυμαρικό αρεσκείας σας ή ένα νόστιμο άσπρο πιλάφι και απολαύστε ένα υπέροχο θαλασσινό....



Υλικά συνταγής

1 χταπόδι [1 κιλό περίπου]
3 κ.σ. ξύδι
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
1 3/4 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ + 1/2 κ.σ. ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
1 στικ κανέλας
5 κόκκοι μπαχάρι
130 ml ελαιόλαδο
αλάτι -λίγο μπούκοβο ή πιπέρι 

Εκτέλεση συνταγής

Πλένετε πολύ καλά το χταπόδι και καθαρίζετε καλά το κεφάλι και τη “κουκούλα” του. Το βάζετε σε μια ρηχή, πλατιά κατσαρόλα μαζί με 2 φλ. νερό και 3 τις κ.σ. ξύδι και το βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά. Το βγάζετε και το κόβετε σε χοντρά κομμάτια.
Κρατάτε σε μπολ το ζωμό του χταποδιού και στεγνώνετε τη κατσαρόλα με χαρτί κουζίνας. Ρίχνετε το ελαιόλαδο στη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και “γυαλίσουν”. Προσθέτετε και τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 1/2 λ ακόμα.
Προσθέτετε τα κομμάτια χταποδιού, ανακατεύετε μέχρι να ζεσταθούν και σβήνετε με το κρασί. Μόλις πάρει βράση και εξατμισθεί ελαφρώς το αλκοόλ βάζετε το πελτέ, τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τη δάφνη, τη κανέλα, το μπαχάρι, μπούκοβο ή πιπέρι και το ζωμό χταποδιού που κρατήσατε. 
Σκεπάζετε τη κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και πήξει και μελώσει η σάλτσα. Ελέγχετε ανά διαστήματα αν έχει αρκετό υγρό και προσθέτετε λίγο ζεστό νερό αν απαιτείται. 15 λ περίπου πριν το βγάλετε από τη φωτιά αλατίζετε μετά από δοκιμή. Το συνοδεύετε με ζυμαρικό της αρεσκείας σας ή πιλάφι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου