ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Βρέθηκε το Άγιο Πνεύμα!


Βρέθηκε το Αγιο Πνεύμα

Εντοπίστηκε μέσα σε λάσπες το θρυλικό πολεμικό πλοίο «Αγιο Πνεύμα» του βρετανού βασιλιά Ερρίκου Ε’ το οποίο πήρε μέρος σε ναυμαχίες κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο.

Ο βασιλιάς και το πλοίο
Ο Ερρίκος Ε΄ της Αγγλίας (Henry V, 9 Αυγούστου 1387 - 31 Αυγούστου 1422) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας (1413-1422), και θεωρείται ένας από τους πλέον πολεμοχαρείς βασιλείς του Μεσαίωνα. Η μαχητικότητά του και το θάρρος του στην μάχη του Αζενκούρ απαθανατίστηκε από τον Σαίξπηρ. Ο Ερρίκος Ε’ έμεινε στην ιστορία για τις πολλές μάχες που έδωσε σε στεριά και θάλασσα εναντίον των Γάλλων στη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.
Ο Ερρίκος κατασκεύασε πέντε πολεμικά πλοία με τα οποία κατόρθωσε να επικρατήσει της ισχυρότερης εκείνη την εποχή ναυτικής δύναμης της Γαλλίας. Ενα από αυτά τα πλοία είχε ονομαστεί Holigost – Holy Ghost – δηλαδή Αγιο Πνεύμα. Ηταν ένα πλοίο με πλήρωμα 200 ναυτών και μπορούσε να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών. Το Αγιο Πνεύμα έλαβε μέρος σε πολλές μάχες από το 1416 ως το 1420 και η τύχη του στη συνέχεια δεν έγινε γνωστή. Τελικά η έρευνα του καθηγητή ιστορίας Ιαν Φριλ τον οδήγησε στον ποταμό Χάμπλ στο Χάμπσαιρ όπου αεροφωτογραφίες και άλλα ευρήματα επέτρεψαν τον εντοπισμό του θρυλικού πλοίου θαμμένο κάτω από ένα μεγάλο στρώμα λάσπης. Οι βρετανικές Αρχές έχουν ήδη σπεύσει να αποκλείσουν την περιοχή για να προστατέψουν το πλοίο και να ξεκινήσουν την διαδικασία ανάσυρσης του.
Σκίτσο του Holigost


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου