Φτάνει η ευλογημένη ώρα που ο έφηβος «κλείνει τα 18» και βγάζει την πρώτη άδεια κυνηγίου. Και το αναπόφευκτο ερώτημα που προκύπτει είναι «ποιο όπλο;»
Ευτυχώς η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει ξεφύγει ....
..... από την εποχή που τα παλιά, άχρηστα και επικίνδυνα όπλα περνούσαν όπως τα παλιά ρούχα από τη μια γενιά στην άλλη.
Ο σημερινός 18άρης μπορεί να ψάξει για ένα καινούργιο ή ένα σωστά μεταχειρισμένο όπλο και μπορεί να το πληρώσει. Και επειδή το όπλο, ακόμη και το πιο φτηνό, είναι αγαθό διαρκείας που θα επιβιώσει για δεκαετίες, αξίζει η επιλογή να γίνει με κριτήρια που θα το καθιστούν χρήσιμο στο μέλλον και όχι μόνο για τα πρώτα χρόνια της «μαθητείας» του νέου.
Αλλωστε, το πρώτο όπλο τείνει να μένει και σαν ενθύμιο μιας ανεπανάληπτης εποχής. Δεν ξέρω κανέναν μεσήλικα κυνηγό που να μη νοσταλγεί να ξαναβρεί το πρώτο του όπλο, αν έτυχε να το πουλήσει.
Ας αρχίσουμε λοιπόν με το ποια όπλα απορρίπτονται αμέσως, χωρίς καμία ανάλυση: Μεταχειρισμένα όπλα που δεν είναι ασφαλή λόγω φθοράς ή λανθασμένων επεμβάσεων οπλουργών, είναι σαφώς απορριπτέα. Το ίδιο ισχύει και για όπλα με οδυνηρό κλώτσημα. Κανένας δεν μπορεί να κυνηγήσει σωστά με ένα όπλο που φοβάται.
Επίσης, στην επιλογή του πρώτου όπλου καλό είναι να απορρίπτεται η σκέψη για ένα υποδεέστερο όπλο που θα λειτουργήσει μόνο σαν εργαλείο μάθησης πριν ο μαθητευόμενος περάσει σε κάποιο καλύτερο.
Οπλα μικρών διαμετρημάτων ή μονόκαννα που δήθεν βοηθούν τον νέο κυνηγό είναι αμφίβολης αξίας επιλογές. Το 12άρι με μαλακά φυσίγγια συχνά κλωτσά λιγότερο από ένα υπερελαφρύ 20άρι. Και όσο αφορά τη μάθηση της χρήσης, ένα μονόκαννο δεν θα βοηθήσει τον χρήστη να εξοικειωθεί με την καραμπίνα που σκέφτεται να αγοράσει στο μέλλον.
Δίκαννο ή καραμπίνα;
Αυτή η επιλογή επιβάλλεται στον καθένα αργά ή γρήγορα. Πολλά έχουν γραφτεί για την επιλογή, δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε εδώ. Ενα στοιχείο όμως ισχύει, και αυτό δεν αναφέρεται όσο θα έπρεπε: το δίκαννο είναι πιο εύχρηστο από την άποψη της ασφαλούς χρήσης.
Ανοίγοντας το δίκαννο, το καθιστούμε άμεσα ασφαλές, κάτι που δύσκολα γίνεται με μια καραμπίνα που θέλει άνοιγμα του κλείστρου, πιάσιμο του φυσιγγίου, ξανά κλείσιμο του κλείστρου κ.λπ.
Στην εποχή που ζούμε, δίκαννο ουσιαστικά σημαίνει σουπερποζέ λόγω του κόστους και της ποικιλίας μοντέλων στην αγορά.Αυτό δεν είναι κακό. Το σύγχρονο σουπερποζέ με τα τσοκάκια και με κοντάκι με τζαβέτα είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο κυνηγετικό όπλο που προσφέρει προσαρμοστικότητα σε όλα τα κυνήγια στην περιστασιακή σκοπευτική χρήση, αλλά και προσαρμοστικότητα στο σώμα του κυνηγού.
Η προσαρμοστικότητα στη χρήση και στο σώμα του κυνηγού είναι σημαντικά στοιχεία, ειδικά για τον αρχάριο, του οποίου οι απαιτήσεις αλλάζουν όσο μαθαίνει.
Το προσαρμοστικό όπλο τού επιτρέπει να αλλάξει τα τσοκ του, καθώς μαθαίνει στην πράξη ότι το φουλ τσοκ ναι μεν χτυπά μακριά (όπως του τόνιζε ο θείος ο Μίμης), αλλά το ανοικτό τσοκ είναι που κατεβάζει τα πουλιά στην πράξη.
Οσο πειραματίζεται και μαθαίνει, ο νέος κυνηγός θα δει ότι το κοντάκι είναι σημαντικό τμήμα του όπλου κι αργά ή γρήγορα θα θελήσει να το φέρει στα μέτρα του.
Το κοντάκι με τζαβέτα αλλάζει εύκολα, έστω και αν αυτό σημαίνει κάποιο πρόσθετο έξοδο. Στα κυνηγετικά όπλα η προσαρμογή στα μέτρα είναι η καλύτερη επένδυση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα ακριβά χειροποίητα όπλα είναι πάντα φτιαγμένα στα μέτρα του κατόχου τους.
Η μονή σκανδάλη και οι αυτόματοι εξολκείς είναι δύο πράγματα που δεν χρειάζεται ο αρχάριος και δεν θα του λείψουν ούτε στο μέλλον.
Βέβαια, ασκείται μια πίεση από τον κυνηγετικό περίγυρο για προτίμηση μονοσκάνδαλων όπλων με αυτόματους εξολκείς, και αυτή η πίεση ενισχύεται από τις διαφημίσεις.
Αν ο νέος δείξει χαρακτήρα και αντισταθεί στις πιέσεις, το σουπερποζέ με δύο σκανδάλες και απλούς εξολκείς θα είναι σημαντικά πιο φτηνό και πιο αξιόπιστο.
Μην ξεχνάτε ότι το «απλό» μοντέλο είναι ακριβώς ίδιο με το πιο ακριβό σε ό,τι αφορά την κατασκευή και την ποιότητα των βασικών τμημάτων.
Η καραμπίνα έχει μία κάννη, και αυτό αμέσως μειώνει τις επιλογές τσοκαρισμάτων στο κυνήγι.
Η σύγχρονη καραμπίνα όμως έχει ένα πλεονέκτημα που δεν έχει το σουπερποζέ: το κολάρο ρύθμισης τουκοντακιού. Με αυτά τα μικρά και φτηνά εξαρτήματα το κοντάκι μπορεί να αλλάξει κάθετη και οριζόντια κλίση, ώστε η καραμπίνα να έλθει στα μέτρα του κατόχου χωρίς άλλο έξοδο.
Επίσης, η σύγχρονη καραμπίνα, από σοβαρούς κατασκευαστές, είναι ένα καλοφτιαγμένο όπλο το οποίο πραγματικά προσφέρει ποιότητα και αξιοπιστία για πολλά χρόνια. Στα ίδια λεφτά η καραμπίνα είναι μια καλύτερη αγορά από ένα αντίστοιχο δίκαννο. Αλλά, όπως είπαμε, έχει περίπλοκες διαδικασίες χρήσης και μόνο μία κάννη, ενώ το λύσιμο και το δέσιμο είναι πιο δύσκολα από το δίκαννο.
Η χράπα-χρούπα
Η επαναληπτική καραμπίνα χράπα-χρούπα, αν ο κάτοχός της μπει στον κόπο να μάθει τη σωστή χρήση της προσφέρει τα πλεονεκτήματα της αυτόματης, αλλά σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ελάχιστοι κυνηγοί έχουν μάθει τη σωστή χρήση της χράπα-χρούπα, που δεν είναι τίποτε παραπάνω από την εκμετάλλευση της αδράνειας της πάπιας.
Οταν ο κυνηγός μάθει αυτό το απλό κόλπο, η χράπα-χρούπα γίνεται γρήγορη σαν αυτόματη. Ο μεγάλος σκοπευτής της Winchester, ο Frank Parsons, πετύχαινε πέντε πιάτα στον αέρα με μια χράπα-χρούπα. Επιπλέον, η χράπα-χρούπα είναι πιο ασφαλής, διότι από τη φύση της δεν μπορεί να πολυβολήσει ή να πάθει εμπλοκή.
Η πιο φτηνή αγορά δεν είναι αναγκαστικά η πιο καλή. Ούτε και ισχύει απόλυτα η ρήση «ό,τι πληρώσεις παίρνεις». Το μονόκαννο των 150 ευρώ δεν είναι η καλύτερη επιλογή για τον αρχάριο, διότι γρήγορα θα θελήσει να αγοράσει άλλο όπλο. Αντιθέτως, το μονόκαννο και τα μικρά διαμετρήματα είναι συνειδητές επιλογές που θα κάνει ο έμπειρος κυνηγός!
Ομως, ούτε τα ακριβά μοντέλα με όλα τα εξτρά αποτελούν τις εξυπνότερες αγορές. Στη σύγχρονη παραγωγή, όπου ένα βασικό όπλο στηρίζει μια σειρά μοντέλων, η διαφορά τιμών συνήθως οφείλεται σε επιδερμικές διαφορές (στα σκαλίσματα, στην ποιότητα των ξύλων, στους εξολκείς, στις μονές σκανδάλες).
Για παράδειγμα, το ρωσικό IJ27 ένα πολύ δημοφιλές σουπερποζέ, πωλείται γύρω στα 550 ευρώ στην απλή του μορφή, ενώ φτάνει τα 800 ευρώ με μονή σκανδάλη, εξολκείς και σκαλίσματα. Και στις δυο αυτές εκδόσεις, βέβαια, η βάση και οι κάννες είναι όμοιες.
Η καραμπίνα Beretta Xplor 400 αρχίζει από τα 1.495 ευρώ. Ο μηχανισμός, η κάννη και τα βασικά τμήματα είναι όμοια, και η διαφορά οφείλεται στο φινίρισμα, στα ξύλα και στο σκάλισμα.
Επίσης, οι καραμπίνες χράπα-χρούπα έχουν κοινά μέρη με τις αυτόματες του ίδιου κατασκευαστή (ίδια βάση, κάννη και κοντάκι). Για παράδειγμα, η επαναληπτική Benelli Nova με περιστροφικό κλείστρο κοστίζει κάτω από 400 ευρώ, ενώ η αυτόματη Montefeltro με σύστημα αδρανείας και παρόμοιο κλείστρο αρχίζει από τα 1.100 ευρώ.
Η αγορά βρίθει από ευκαιρίες για μία έξυπνη επιλογή από όλους, ειδικά για τους νεαρούς που αρχίζουν φέτος το κυνήγι. Οσο περισσότερη προσοχή δώσει ο νέος κυνηγός, τόσο περισσότερη ικανοποίηση θα πάρει από την επιλογή του... Και αν όλα πάνε καλά, το πρώτο όπλο μπορεί να είναι και το μοναδικό που θα χρειαστεί ο κυνηγός σε όλη την κυνηγετική του σταδιοδρομία.
Νικήτας Κυπρίδημος
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitterhttps://twitter.com/NeaKalaMantata . Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου