ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Λέξεις που χρησιμοποιεί μόνο ένας φαντάρος!


Αποτέλεσμα εικόνας για κράνος στρατού


Αν έπρεπε να βρω κάποια ελάχιστα θετικά στην όλη χακί εμπειρία, ένα απ’ αυτά θα ήταν οι νέες λέξεις και φράσεις που προσθέτει στο λεξιλόγιό σου.....

Έτσι κι αλλιώς, για όσους μήνες υπηρετείς την μαμά-πατρίδα, είσαι ένας άλλος άνθρωπος. Ξυπνάς πιο άγριες ώρες, αποκτάς εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες, βρίζεις περισσότερο και κυρίως, χρησιμοποιείς την στρατιωτική αργκό, την οποία καταλαβαίνουν μόνο όσοι έχουν πάει φαντάροι.

Πίστεψέ με, δεν υπάρχει τίποτα πιο άβολο σε μια παρέα, απ’ τη στιγμή που το πρώτο μέλος της αποφασίζει να παρουσιαστεί. Ξαφνικά, μιλάει στους κολλητούς του ΣΥΝΕΧΕΙΑ για τον στρατό, χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις που καταλαβαίνει μόνο ο ίδιος.

Το καλό είναι ότι όσο απομακρύνεσαι απ΄ την ημερομηνία απόλυσης, οι λέξεις αυτές σιγά-σιγά ξεθωριάζουν και καταλήγεις να χρησιμοποιείς μόνο τις καλές.

*Σημαντική σημείωση: Η λίστα περιλαμβάνει και φράσεις/λέξεις που υπάρχουν κι εκτός στρατού, όμως μέσα απ’ τις πύλες του στρατοπέδου αποκτούν εντελώς διαφορετικό νόημα.


Ψαράς, ο


Ερμηνεία: Ο νεοσύλλεκτος φαντάρος, τον οποίο υποδέχονται οι “παλιοσειρές” με ανοιχτές αγκάλες για να αναλάβει τα δύσκολα νούμερα της σκοπιάς, τον καθαρισμό της τουαλέτας και γενικά κάθε αγγαρεία και βρωμοδουλειά που δεν αρμόζει σε έφεδρο που έχει βάλει τουλάχιστον μία σειρά. Αντίστοιχες λέξεις με το ίδιο νόημα είναι κι οι νιούφις, νέοπας.

Πόσο συχνά την χρησιμοποιείς: Τους πρώτους μήνες της θητείας σου, ποτέ. Μόλις βάλεις σειρά, συνέχεια.

Παράδειγμα χρήσης: “Κοίτα ρε τον ψαρά που θέλει κι έξοδο ακόμη δεν ήρθε”.


Χημείο, το

Ερμηνεία: Το πολύ χαλαρό στρατόπεδο, στο οποίο οι αξιωματικοί δεν είναι καθόλου αυστηροί με τους φαντάρους. Ούτε τακτικές επιθεωρήσεις, ούτε αυστηρές έφοδοι στις σκοπιές, ανοχή σε παραγγελίες και λάπτοπ, γενικά ατμόσφαιρα διακοπών και καλοπέρασης. Ένα καλό σενάριο για τη θητεία σου, αρκεί να μην είναι στην άλλη άκρη της χώρας. Όπως μας ενημέρωσαν στα σχόλια, γράφεται και "Χυμείο" εκ του χύμα. Αυτό θα πει ιντεράκτιβ άρθρο.

Πόσο συχνά την χρησιμοποιείς: Κάθε μέρα, είτε επειδή υπηρετείς μέσα σε “χημείο” είτε απλά επειδή ζηλεύεις όσους βρίσκονται σε τέτοιο.

Παράδειγμα χρήσης: “Καλά εκεί ρε είναι σκέτο χημείο, σκέψου κυκλοφορούν αξύριστοι με παντόφλες”.


Γιωτόμπαλο, το

Ερμηνεία: Ο άοπλος φαντάρος, αυτός που για τον οποιοδήποτε λόγο έχει χαρακτηριστεί είτε Ι3 άοπλο, είτε Ι4. Καθώς δεν συμμετέχει στις περισσότερες αγγαρείες και δεν κάνει σκοπιές, αποτελεί μαύρο πανί για τα στρατόπεδα που έχουν μικρή δύναμη και διψάνε για μάχιμους, μπας και δουν ποτέ καμιά έξοδο.

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Καλό θα είναι να μην την χρησιμοποιείς συχνά, αν και δύσκολα αντιστέκεσαι.

Παράδειγμα χρήσης: “Η σειρά που μπαίνει έχει μόνο γιωτόμπαλα, θα πήξουμε στα σκοπέτα”.


Εμπλοκή, η

Ερμηνεία: Μια λέξη που δεν έχει ποτέ ευχάριστο νόημα. Αρχικά, στο κέντρο εκπαίδευσης, την συνδέεις με την βαρεμάρα της παρέλασης, για να αποκτήσει ωστόσο 100 φορές χειρότερο νόημα στη μονάδα, όπου το άκουσμά της ισοδυναμεί με την έλλειψη φαντάρων για την εκπλήρωση των απαιτούμενων υπηρεσιών. Ή πιο απλά, σκοπιές κάθε μέρα κι έξοδος μια φορά το μήνα, ή για δύο ώρες με υπηρεσιακό.

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Αν πάρεις κακή μετάθεση, κάθε μέρα της θητείας σου.

Παράδειγμα χρήσης: “Τι εμπλοκή είναι αυτή, μας παίζει 25 μέσα και 1 έξω”.


Τέντα, η
Ερμηνεία: Το ακριβώς αντίθετο απ’ το χημείο. Το στρατόπεδο το οποίο λειτουργεί όσο πιο τυπικά γίνεται. Με επιθεωρήσεις, χαιρετισμούς στους ανώτερους, επ’ ώμου και κράνη στις επιθεωρήσεις και κρατήσεις για χνούδι τριών ωρών στο πρόσωπο. Το στρατόπεδο στο οποίο κανένας δεν θέλει να υπηρετήσει, εκτός κι αν είναι ΔΙΠΛΑ στο σπίτι του.

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Αν είσαι απ’ τους άτυχους που βρέθηκαν σε “τέντα” στρατόπεδο, κάθε μέρα.

Παράδειγμα χρήσης: “Δεν την παλεύω άλλο εδώ μέσα, πιο τέντα δεν πάει”.


Τρώω/δίνω μπιφτέκι

Ερμηνεία: Όταν κάποιος σε αναγκάζει, ή αναγκάζεις εσύ κάποιον άλλο φαντάρο να κάνει την υπηρεσία σου στη θέση σου, συνήθως για λόγους ασθένειας, είτε για κάποια εξυπηρέτηση. Αν δεν είσαι εκμεταλλευτής και σε νοιάζει να σου μιλάει το υπόλοιπο στρατόπεδο, όταν δίνεις μπιφτέκι σε κάποιον προσφέρεσαι να του το ξεπληρώσεις στο μέλλον.

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Μία φορά την εβδομάδα, εκτός κι αν στο λόχο υπάρχει κάποιος που βγαίνει κάθε δεύτερη μέρα ελεύθερος υπηρεσίας.

Παράδειγμα χρήσης: “Θα χάσω τον αγώνα το βράδυ γιατί έφαγα μπιφτέκι απ’ τον Παρασκευόπουλο και θα κάνω το νούμερό του”.


Φιδιάζω


Ερμηνεία: Όταν αράζεις κάπου στα μουλωχτά για να αποφύγεις μια αγγαρεία. Το φίδιασμα είναι μια τέχνη την οποία κατέχουν λίγοι κι εκλεκτοί, αφού απαιτεί τη χρήση καλών δικαιολογιών, το χαμηλό προφίλ και την αίσθηση πως πάντα, κάτι κάνεις. Όπως τα φίδια κρύβονται μέσα στα φυτά, έτσι κι ο σωστός φαντάρος-φίδι κρύβεται σε κάποιο απόμερος σημείο του στρατοπέδου, μέχρι να περάσει ο κίνδυνος της εργασίας.

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Εδώ, η μαγκιά είναι στο πόσο συχνά την εφαρμόζεις.

Παράδειγμα χρήσης: “Πού είναι ο Αργυρίου; Πάλι κάπου θα φιδιάζει”.


Λελεδόνια, τα

Ερμηνεία: Τα πουλιά τα οποία τα ακούν μόνο οι στρατιώτες που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία απόλυσης. Προέρχεται απ’ το “λελέ”, εκ του “απολελέ και τρελελέ”, εξ ου και το απολυόχαρτο αποκαλείται και λελεδόχαρτο. Ακόμη ένα δείγμα της παλαιότητας ενός φαντάρου, μαζί με το ξεσκισμένο χιτώνιο, το ξεβαμμένο καπέλο και το κενό βλέμμα απελπισίας και βαρεμάρας.

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Κάθε μέρα, τους τελευταίους δύο μήνες της θητείας σου.

Παράδειγμα χρήσης: “Δεν σε ακούω ψαρά, τώρα ακούω τα λελεδόνια”.

Fun fact: Στη μονάδα μου είχαμε υπαξιωματικό με το όνομα Λελετζής, ο οποίος μάλιστα έκανε και το σχολείο απόλυσης. Όταν η ζωή ξεπερνάει τη φαντασία ένα πράγμα.


Χωσέ Κουέρβο


Ερμηνεία: Συγγνώμη για τη δωρεάν διαφήμιση, αλλά δεν είναι αυτό που νομίζεις. Το Χωσέ Κουέρβο είναι ένας λίγο πιο φαν τρόπος για να χαρακτηρίσεις το παραδοσιακό χώσιμο, δηλαδή μια αγγαρεία την οποία δεν είχες προγραμματίσει και σου ήρθε ξαφνικά. Κάτι σαν μπιφτέκι αλλά για αγγαρείες. Και πίστεψέ με, ο συνδυασμός μπιφτέκι-Χωσέ Κουέρβο δεν πάει καθόλου.

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Δυστυχώς, πολύ συχνά κι έχει και αντίστοιχες επιδράσεις με το κανονικό Χοσέ Κουέρβο.

Παράδειγμα χρήσης: “Έφαγα τρελό Χωσέ Κουέρβο και πρέπει να καθαρίσω τις τουαλέτες”.


Τσιμπουκώνομαι

Ερμηνεία: Όταν βάζεις βύσμα για να πετύχεις μια καλή μετάθεση ή για να αποφύγεις μια ποινή/αγγαρεία. Με λίγα λόγια επιστρατεύεις τις γνωριμίες σου για να μην φας φυλακή, για να πάρεις έξτρα άδεια ή για να κάνεις θητεία δίπλα στο σπίτι σου. Αν αναρωτιέσαι γιατί λέγεται έτσι, ε βάλε λίγο τη φαντασία σου να δουλέψει.

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Κάθε φορά που κάποιος παίρνει μυστηριωδώς μια τιμητική άδεια 15 ημερών.

Παράδειγμα χρήσης: “Πάλι τσιμπουκώθηκε ο Γεωργίου, έχει να κάνει σκοπιά τρεις μήνες”.
Φάντασμα, το



Ερμηνεία: Ο φαντάρος που τον συναντάς μόνο στην κατάσταση του λόχου στην πρωινή αναφορά και δεν έχεις ιδέα πως είναι, γιατί πολύ απλά δεν εμφανίζεται ποτέ. Τεράστιο βύσμα (πολύπριζο για κάποιους), ακούγονται γι’ αυτόν και το μέσον του δεκάδες ιστορίες και δικαίως αποκαλείται το φάντασμα του στρατοπέδου. Ναι, καλά κατάλαβες, τσιμπουκώθηκε.

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Σε κάθε αναφορά.

Παράδειγμα χρήσης: “Ποιος να έρθει μωρέ, ο Δημητρίου; Αυτός είναι φάντασμα”.

Αντικούκου



Ερμηνεία: Ο κορυφαίος ίσως αστικός μύθος του στρατού. Το “φάρμακο” που βάζουν στο πρωινό των φαντάρων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ώστε να μην έχουν πρωινές κι όχι μόνο “σηκωμάρες” (μα τω Θεώ, πρώτη φορά χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη, δεν ξέρω καν γιατί). Κανείς δεν ξέρει αν το χάπι γράφει πάνω όντως “αντικούκου”.

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Παράδειγμα χρήσης: “Πού να σου σηκωθεί μωρέ, αφού μας ταίζουν αντικούκου”.


Γόπινγκ, το

Ερμηνεία: Η διαδικασία μαζέματος των γοπών από τσιγάρα στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου. Της ίδιας φιλοσοφίας είναι κι η λέξη πύλινγκ (σκοπιά στην πύλη) και φίλινγκ (μάζεμα φύλλων).

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Όσο πιο νέος είσαι, τόσο πιο συχνά.

Παράδειγμα χρήσης: “Μαζευτείτε και πάτε για γόπινγκ μπροστά απ’ τη Λέσχη”.
Προβλεπέ

Ερμηνεία: Ο φαντάρος που τηρεί την προβλεπόμενη εμφάνιση, δηλαδή γυαλισμένη αρβύλα, ξυρισμένο πρόσωπο, κουρεμένο μαλλί και καθαρά ρούχα. Όσο πιο φρέσκος είναι ο φαντάρος, τόσο πιο πολλές είναι κι οι πιθανότητες να είναι “προβλεπέ”.

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Τον πρώτο μήνα, συνεχώς. Τον τελευταίο μήνα, έχεις ξεχάσει και τι σημαίνει.

Παράδειγμα χρήσης: “Αύριο θα έρθει για επιθεώρηση ο Συνταγματάρχης, να είστε όλοι προβλεπέ”.


Τον πούλο, αρμ




Ερμηνεία: Παρωδία παραγγέλματος για να δείξει την απελπισία μιας κατάστασης, συνήθως σε κατάσταση εμπλοκής ή απειλή τιμωρίας.

Πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς: Λίγες και κακές.

Παράδειγμα χρήσης: “Μάγκες μας κατάλαβαν που πήραμε σουβλάκια, τον πούλο αρμ”.

Εύφημος μνεία στις φράσεις: “Πε και Παι” (πέσε και παίρνε πους απς) και “θαλαμοdog” (ο θαλαμοφύλακας).

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας! Γίνετε φίλοι μας στο facebook //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitterhttps://twitter.com/NeaKalaMantata . Σας ευχαριστούμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου