Tα κυνηγόσκυλα μπορεί να εμφανίσουν υπογλυκαιμία χωρίς να συντρέχει καμία από τις παραπάνω αιτίες, αλλά να οφείλεται στην έντονη σωματική δραστηριότητα.Την πάθηση αυτή (για την ακρίβεια πρόκειται για μεταβολικό νόσημα) την συναντάμε .....
Επίσης, οι σκύλοι που κατά τη διάρκεια της εργασίας τους αναπτύσσουν μεγάλες σχετικά ταχύτητες είναι πιο επιρρεπείς.
Η κακή διατροφή και η μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τελευταίου γεύματος και εργασίας παίζει καθοριστικό ρόλο. Αρα, λοιπόν, η διάρκεια και η ένταση της εργασίας σε συνδυασμό με τη διατροφή είναι οι κύριες αιτίες.
Ωστόσο, οι κακές συνθήκες διαβίωσης, το ψύχος και η υγρασία συμβάλλουν έστω έμμεσα στην εμφάνιση της υπογλυκαιμίας.
Οπως λέει και το όνομά της, η υπογλυκαιμία είναι η μείωση της γλυκόζης στο αίμα κάτω από τα φυσιολογικά όρια (260mg/100ml). Η γλυκόζη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας. Για μερικούς ιστούς ή όργανα όπως νεύρα-εγκέφαλος αποτελεί τη μοναδική πηγή ενέργειας, και έτσι η λειτουργία τους εξαρτάται απόλυτα από αυτήν.
Σε περιόδους ανάπαυσης η γλυκόζη της τροφής που απορροφάται από το έντερο υποθηκεύεται στο ήπαρ υπό μορφής γλυκογόνου (γλυκογένεση). Κατά τη σωματική δραστηριότητα, το γλυκογόνο μετατρέπεται σε γλυκόζη (γλυκογονόλυση) για να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό ως καύσιμο.
Επίσης, όταν υπάρχει ανάγκη παράγεται στον οργανισμό γλυκόζη και από άλλες ουσίες που δεν είναι υδατάνθρακες, όπως ορισμένες πρωτεΐνες και τριγλυκερίδια.
Ο σωστός συντονισμός αυτών των τριών μηχανισμών (γλυκογένεση, γλυκογονόλυση, γλυκονεογένεση) είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της στάθμης της γλυκόζης στο αίμα εντός φυσιολογικών ορίων (60-120 mgr/100ml).
Και οι τρεις αυτοί βασικοί μηχανισμοί ελέγχονται νευροορμονικά, και έτσι μέσω διαφόρων ορμονών (ινσουλίνη, γλυκαγόνη, κορτιζόλη κ.ά.) δραστηριοποιούνται, αδρανοποιούνται, επιταχύνονται ή επιβραδύνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φορά του οργανισμού.
Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι όσο «καλύτερα» λειτουργεί το νευροορμονικό σύστημα, τόσο οι πιθανότητες για υπογλυκαιμία μειώνονται.
Αυτό εξηγεί και το γιατί κάτω από τις ίδιες συνθήκες διατροφής, φυσικής κατάστασης, καιρικών συνθηκών, άθλησης κ.λπ., ορισμένα κυνηγόσκυλα είναι ευάλωτα στο νόσημα αυτό, ενώ άλλα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά.
Μυϊκή αδυναμία
Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται συνήθως μετά την 1η ώρα του κυνηγίου και τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ελαφρά (όπως μυική αδυναμία και απροθυμία για συνέχιση της εργασίας) ή βαριά (όπως επιληπτικές κρίσεις με σπασμούς, διανοητική σύγχυση ή ακόμα και οξύ πνευμονικό οίδημα).
Είναι αλήθεια ότι η λήψη μεγάλου γεύματος λίγο πριν από την εργασία, δυσκολεύει πολύ το κυνηγόσκυλο και μειώνει σημαντικά τις επιδόσεις του.
Εάν μάλιστα το γεύμα αποτελείται από δύσπεπτες τροφές (κόκαλα, βραστές πατάτες κ.λπ.), τότε ο σκύλος μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, έστω και αν το έλαβε 12 ή και παραπάνω ώρες πριν από την εργασία του.
Από την άλλη, όμως, μεριά πρέπει να τονιστεί ότι οι εύπεπτες υψηλής βιολογικής αξίας τροφές, σε σωστή ποσότητα, ουδεμία αρνητική επίδραση έχουν στο κυνηγόσκυλο, ακόμα και αν χορηγηθούν λίγες ώρες (3-4) πριν από την εργασία του.
Δεν δικαιολογείται λοιπόν η άποψη ότι ο σκύλος δεν πρέπει να ταΐζεται την παραμονή της εργασίας του ή ότι πρέπει να ταΐζεται λίγο.
Πράγματι, σκύλοι μεγάλων επιδόσεων που δεν διετράφησαν την παραμονή της εργασίας τους διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο υπογλυκαιμίας. Αν μάλιστα είναι και σε κάποιο βαθμό «επιρρεπείς», τότε η εμφάνιση υπογλυκαιμίας πρέπει να θεωρείται μάλλον σίγουρη.
Εχει διαπιστωθεί ότι μ’ αυτόν τον τρόπο διατροφής τα αποθέματα γλυκογόνου στο ήπαρ αυξάνονται σημαντικά, και κατά συνέπεια ο οργανισμός μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες απαιτήσεις γλυκόζης κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.
Δυστυχώς, όμως, δεν λείπουν κυνηγόσκυλα που παρά τη σωστή διατροφή εμφανίζουν υπογλυκαιμία. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να χορηγούνται επιπλέον, μικρές ποσότητες ζάχαρης ή γλυκού, κάθε μία ώρα περίπου κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Ο σκύλος πρέπει να ταΐζεται 2-3 φορές την παραμονή (ή τις παραμονές) του κυνηγίου με τροφές εύπεπτες και υψηλής βιολογικής αξίας. Η ποσότητα του κάθε γεύματος θα είναι φυσικά μικρότερη από εκείνη που θα έπαιρνε αν ταϊζόταν μία φορά.
Η συνολική ποσότητα όμως των 2 ή 3 γευμάτων μπορεί να υπερβαίνει (όταν χρειάζεται και κατά 50%) την ποσότητα που θα έπαιρνε με ένα μόνο γεύμα την ημέρα.
Σέργιος Βλαχόπουλος (κτηνίατρος)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χάρης Γκίκας
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων τα Νέα Καλά Μαντάτα είναι ένα blog με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα ,χρήσιμα και προ πάντων ευχάριστα προς ανάγνωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάτι ευχάριστο και ενδιαφέρον χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη παρέα σας!
Γίνετε φίλοι μας στο facebook //www.facebook.com/NeaKalaMantata?ref=hl ή ακολουθήστε μας στο Twitterhttps://twitter.com/NeaKalaMantata . Σας ευχαριστούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου