Υλικά
12 μελιτζάνες αργίτικες,
2 κουταλιές αλάτι,
2 κουταλιές βούτυρο,
6 πιπεριές πράσινες,
2 κουταλιές λάδι,
1 κιλό
μοσχάρι (ψαχνό),
1 κρεμμύδι τριμμένο,
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας,
3 ντομάτες μεσαίες πολτοποιημένες,
5 ποτήρια νερό, ½ κουταλάκι ρίγανη,
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο,
2 φύλλα δάφνης,
½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι σε κόκκους,
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
1 κουταλιά αλεύρι.
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και καθαρίζουμε τη φλούδα κυκλικά (καθαρίζουμε μία λωρίδα και αφήνουμε μία με τη φλούδα). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να μείνουν 1 ώρα. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Σε τηγάνι τηγανίζουμε στο λάδι τις μελιτζάνες για 1 λεπτό και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε πρώτα κάθετα στα τέσσερα και μετά στη μέση (8 κομμάτια). Σε ένα μικρό τουλπάνι (πανί), βάζουμε τη ρίγανη, το σκόρδο, τη δάφνη, τους κόκκους του πιπεριού και το μαϊντανό, τα δένουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο το κρέας μέχρι να ροδίσει, για 8-10 λεπτά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις πολτοποιημένες ντομάτες και το αλεύρι και τα αφήνουμε ναη βράσουν άλλα 2 λεπτά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά και προσθέτουμε το αλάτι, το νερό, το τουλπάνι με τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν αφαιρώντας τον αφρό με τρυπητή κουτάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, παίρνουμε μικρές σούβλες και περνάμε εναλλάξ ένα κομμάτι μελιτζάνα, 2-3 κομματάκια κρέας, ένα κομμάτι πιπεριά και στο τέλος βάζουμε ένα κομμάτι κρέας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζουμε τις σούβλες σε ταψί και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35 λεπτά.
Ιστορικά του πιάτου
Ήταν ένα πιάτο που δεν είχε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές που το έκαναν. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί ήταν ότι οι μελιτζάνες ήταν ένα πολύ αγαπητό λαχανικό στους Μικρασιάτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου