ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Το τσιγάρο στην Προσβάσιμη Πόλη!

Αντικαπνιστικός Νόμος και τα καταστήματα Εστιάσεως. 

Προτάσεις προς την Υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή.


- Όταν κρατάς σφυρί, όλα τα προβλήματα μοιάζουν με καρφιά. -  

Παραβρέθηκα χθες στην συνέλευση των καταστημάτων εστίασης, με πρόεδρο των Γιάννη Γρηγορίου,  στο Εμπορικό Επιμελητήριο Βόλου όπου άκουσα τα προβλήματα των καταστηματαρχών Εστίασης που έχουν δημιουργηθεί με την ξαφνική εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου. Επεξεργάστηκα και τους μεν και τους δεν και αποφάσισα να γράψω τις προτάσεις μου δημοσίως. 

Μία σύντομη εισαγωγή. 

Ο Ταλιμπανισμός είναι εξίσου άσχημη συμπεριφορά και για τους διοικούντες του Υπουργείου, αλλά εξίσου άσχημη και για τους καταστηματάρχες. Οι Ταλιμπάν είναι όπως δείχνουν τα στοιχεία, από το αφγανιστάν μετακόμισαν στην Ελλάδα και έχουν επηρεάσει τους ντόπιους ιθαγενείς. Αλλιώς δεν εξηγείται το φαινόμενο.

Το λάθος του Υπουργείου και της Υφυπουργού Ζέττας Μακρή, είναι ότι δεν ξυπνάς μία ωραία πρωία και αρχίζεις να παίρνεις κεφάλια επειδή θυμήθηκες ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος. 

Το λάθος των καταστηματαρχών Εστίασης, είναι ότι αφού αυτός ο νόμος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, έπρεπε να έχουν πάρει τα μέτρα τους από πολύ καιρό. Αν το είχαν κάνει δεν θα είχαν πρόβλημα τώρα. Επρεπε να είναι πιο προσεκτικοί σε όσα αφορούν τα του οίκου τους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ποιοτικής λειτουργίας του συλλόγου.  

Η πρόταση μου για την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου στα καταστήματα Εστίασης. 

Η λύση που προτείνω, εφαρμόζεται σε βάθος χρόνου. Σε 4 ή 10 χρόνια. Σταδιακά γίνεται η επαύξηση των μέτρων και οι ανάλογες διορθώσεις στα νέα προβλήματα που θα παρουσιαστούν. 

Μέτρο Πρώτο. 
Δημιουργούνται εντός της πόλης αρκετά καταστήματα διακοπής καπνίσματος και γίνεται η ανάλογη διαφήμιση τους για τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος από τους πολίτες. Οι καπνιστές αντιμετωπίζονται ως ασθενείς. 
- Η ανάλογη τεχνολογία για διακοπή του καπνίσματος υπάρχει και έχει επιτυχία 90%. 
- Το κόστος της εφαρμογής της είναι σχετικά μικρό σε σχέση με το κάπνισμα τσιγάρων, κάτι που αφήνει το περιθώριο στο υπουργείο να χρηματοδοτήσει και τον καπνιστή με κάποιο ποσό ώστε να δελεαστεί και να προβεί στην διακοπή του καπνίσματος.

Μέτρο Δεύτερο  
Με σχεδιασμό και προτέρα ανακοίνωση, αυξάνονται οι τιμές των τσιγάρων ανά έτος. Την πρώτη χρονιά θα αυξηθούν κατά χ%, την δεύτερη χρονιά θα αυξηθούν κατά ψ%, την τρίτη χρονιά θα αυξηθούν κατά ζ%, την τέταρτη χρονιά θα αυξηθούν κατά ν%.
Το μέτρο διαφημίζεται καθ'όλη την διάρκεια των ετών που εφαρμόζεται και υπενθυμίζεται διαρκώς στην κοινωνία.

Μέτρο Τρίτο 
- Η αστυνομία διώκει τους λαθρέμπορους τσιγάρων μικρούς και μεγάλους. 

- Η αστυνομία καταλογίζει πρόστιμα στους παραβαίνοντες τον Νόμο καπνιστές, ίσο με την αξία 2 πακέτων τσιγάρων, στρογγυλοποιημένο το ποσό προς το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα. Κάνει διαρκείς ελέγχους σε άτακτα χρονικά διαστήματα για την εφαρμογή του μέτρου.

Μέτρο Τέταρτο. 
- Το Κράτος επιδοτεί τους αγρότες καπνού, να αλλάξουν καλλιέργειες. Τους εκπαιδεύει και τους επιτηρεί για τα χρόνια εφαρμογής του μέτρου. 
- Το Κράτος μειώνει τις νέες άδειες καταστημάτων πώλησης καπνού. Επιδοτεί τα υπάρχοντα καταστήματα πώλησης καπνού ώστε να αλλάξουν αντικείμενο πώλησης.


Μέτρο Πέμπτο.
Δημιουργούνται ομάδες καταστημάτων εστίασης ανά 100 μέτρα. 
- Ακολουθούν τον τύπο 5 στα 10 καταστήματα θα είναι αντικαπνιστικά για τον πρώτο χρόνο. Ποια καταστήματα θα είναι καπνιστών και ποια θα είναι αντικαπνιστικά το επιλέγουν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες. (Είναι μεγάλα παιδιά, ξέρουν να παίρνουν αποφάσεις). 
- Τον δεύτερο χρόνο ο τύπος γίνεται 4 στα 10. Τον τρίτο χρόνο γίνεται 3 στα 10 καταστήματα. Τον τέταρτο χρόνο γίνεται 2 στα 10 καταστήματα. Αναλόγως των αποτελεσμάτων που έχουμε μπορούμε να κάνουμε 1 κατάστημα στα 10 ή και καθόλου. 

Αυτή η κατάσταση που περιγράφω πιο πάνω λέγεται win to win situation. Μία κατάσταση όπου δίνονται κίνητρα σε όλους για να βγουν κερδισμένοι από την αλλαγή. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχουν αδικίες και η αλλαγή που θέλουμε πετυχαίνει. 

Στην περίπτωση που το Υπουργείο δεν θέλει εφαρμόσει αυτή την λύση.

Τι μπορούν να κάνουν οι καταστηματάρχες Εστίασης για να επιτύχουν τον σκοπό τους. 

α) Υιοθετούν την πιο πάνω λύση και την προτείνουν στην κυβέρνηση. 

β) Διακόπτουν κάθε πληρωμή προς το Δημόσιο, μέχρι επιλύσεως της μεταξύ τους διαφοράς. Για να είναι καλυμμένοι νομικά:
- Καταθέτουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όποτε το κράτος δεν μπορεί να τους βάλει πρόστιμο ή οποιαδήποτε άλλη ποινή. 
- Κάνουν αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κατά του Κράτους, ζητώντας αποζημιώσεις για ζημιές και διαφυγή κερδών με υπαιτιότητα του Κράτους. 

γ) Ο Σύλλογος με ανακοίνωση του αποφασίζει να στηρίξει στις ερχόμενες εκλογές, έναν ανεξάρτητο υποψήφιο.

Με τα παραπάνω μέτρα ο Σύλλογος Καταστηματαρχών καλύπτεται νομικά και αγωνιστικά στις διεκδικήσεις του. 
- Σταματάει για αρκετούς μήνες την ροή χρήματος προς τα ταμεία του Κράτους μέχρι να επιλυθεί η μεταξύ τους διαφορά. Ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης είναι σημαντικό μέσω πίεσης. 
- Ζητάει αποζημίωση για κάθε ζημιά που έχουν υποστεί τα μέλη του Συλλόγου και με αυτό τον τρόπο αποτρέπει ίδιους μελλοντικούς χειρισμούς από το Κράτους.
- Η στήριξη ενός ανεξάρτητου υποψηφίου γίνεται πολιτικός μοχλός πίεσης ώστε να μην επαναληφθούν μελλοντικά τέτοιες συμπεριφορές από τους διοικούντες.

Αυτός ο τρόπος θα υιοθετηθεί από τον Δήμο Βόλου με την εκλογή μου στις 18 Μαίου. Ο διάλογος και η κατανόηση στα προβλήματα όλων των εμπλεκομένων είναι η λύση των προβλημάτων. 


Ηλίας Ζαρκάδας
Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου

Απλός Πολίτης
Μηχανικός Πληροφορικής

Μπορείτε να με βρείτε:
Τηλέφωνο 6948 106 836

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου