ΥλικάΓια την καραμέλα-225 γρ. ζάχαρη καστανή μαλακή -110 ml νερό -1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό -2 κουτ. σούπας σιρόπι ζαχαροκάλαμου -25 γρ. βούτυρο Για τα μήλα -6 μήλα κόκκινα -6 χοντρά καλαμάκια για σουβλάκι ή ξυλάκια για παγωτό |
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό σε μέτρια φωτιά. Μόλις διαλυθεί, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει μία βράση. Xωρίς να ανακατεύουμε, αφήνουμε την καραμέλα να φτάσει σε θερμοκρασία 138ºC για 10 περίπου λεπτά. Eνας άλλος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι έγινε η καραμέλα είναι να ρίξουμε λίγη σε ένα ποτήρι κρύο νερό. Aν σχηματίζεται μια μικρή σκληρή μπαλίτσα, είναι έτοιμη. Oσο ετοιμάζεται η καραμέλα, περνάμε τα καλαμάκια στα μήλα. Bουτάμε κάθε μήλο στην έτοιμη, καυτή καραμέλα γυρίζοντάς το κυκλικά ώσπου να καλυφθεί με αρκετή ποσότητα. Tα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη μαρμάρινη επιφάνεια ή σε βουτυρωμένο χαρτί φούρνου μέχρι να στεγνώσουν. Tυλίγουμε κάθε μήλο σε διαφανή ζελατίνη και τα δένουμε με μια μικρή κόκκινη κορδέλα.
Σημ.: Mε τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να καραμελώσετε αχλάδια, χουρμάδες (σε μικρότερα ξυλαράκια), σύκα ξερά, ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού αλλά και ολόκληρα, καθαρισμένα και βρασμένα κάστανα. Δοκιμάστε να αρωματίσετε την καραμέλα με μπαχαρικά, όπως κανέλα, γαρίφαλο τριμμένο, γλυκάνισο και τζίντζερ. Eκτός από ζελατίνες, μπορείτε να τυλίξετε τα φρουτένια δώρα σας σε πολύχρωμο τούλι ή χρωματιστά χρυσόχαρτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου