ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Βασιλόπιτα με ζύμη τσουρεκιού

Υλικά

480 ml. γάλα
180 γρ. βούτυρο λιωμένο
220 γρ. ζάχαρη
Αλάτι μια πρέζα
ξερή μαγιά 18 γρ.
60ml χλιαρό νερό
1000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά χτυπημένα
Χρόνος Προετοιμασίας
60'
Βαθμός Δυσκολίας
Εύκολη
Βράζουμε το γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και αφήνουμε το μίγμα μέχρι να γίνει χλιαρό. Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και προσθέτουμε το μισό αλεύρι και τα χτυπημένα αυγά.
Ανακατεύουμε καλά αυτό το χηλό και προσθέτουμε από το υπόλοιπο αλεύρι, τόσο όσο χρειάζεται για να έχουμε μια μαλακή ζύμη.  Σε αυτή τη φάση αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε για άρωμα μια βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή κανέλα.
Τοποθετούμε τη ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά ώστε να γίνει ελαστική και λεία.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ που να χωράει τη ζύμη μας, την τοποθετούμε μέσα, αλείφουμε την ζύμη με βούτυρο και σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα. Αφήνουμε το μπολ με τη ζύμη στην άκρη μέχρι να φουσκώσει τόσο ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 2 ώρες.
Στη συνέχεια ζυμώνουμε και πάλι τη ζύμη μας ώστε να ξεφουσκώσει και τη βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Αλλείφουμε την επιφάνεια με αυγό και σκορπάμε από πάνω το φιλέ αμυγδάλου.
Σκεπάζουμε και πάλι το ταψί μας και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος ώστε η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τέλος ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου στους 180 βαθμούς για 30 – 45 λεπτά.
Αφού η βασιλόπιτα έχει ψηθεί την βγάζουμε από το φούρνο την ξεφορμάρουμε γυρίζοντας το ταψί τούμπα πάνω σε μια πετσέτα. Τυλίγουμε ένα κέρμα σε αλουμινόχαρτο το τοποθετούμε μέσα στη βασιλόπιτα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια τη γυρνάμε από την καλή της πλευρά και την τοποθετούμε στην πιατέλα που θα την παρουσιάσουμε στο γιορτινό μας τραπέζι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου