ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ, ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ, ΜΕ ΤΟΣΑ ΝΕΥΡΑ

                         ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ, ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ, ΜΕ ΤΟΣΑ ΝΕΥΡΑ

Εντάξει, φίλη μου, τα έχεις τα δίκια σου: δεν σε βοηθάνε και πολλά πράγματα να είσαι ήρεμη και να μην παθαίνεις νεύρα, αλλά(!) μήπως υπάρχει κάτι που σε ανησυχεί στο πόσα νεύρα και πόσο θύμο έχεις τελευταία; Δεν σε ρωτάω καθόλου τυχαία! Σου λένε ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ότι ο θυμός αν υπερβεί τα όρια του φυσιολογικού, παροδικού συναισθήματος μπορεί να γίνει ακόμα και συνήθεια για το άτομο καταστρέφοντας του πραγματικά όλη τη ζωή! Ο θυμός επειδή είναι μία κατάσταση πολύ έντονη και μερικές φορές...αδιαχείριστη για τον άνθρωπο και ως προς τον τρόπο που τον βιώνει και ως προς τον τρόπο που τον εκφράζει, είναι η πιο βασική αιτία για προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στο σύνολο των σχέσεων μας, αλλά και στην υγεία μας!
Όπως καταλαβαίνεις, πρέπει να έχεις το νου σου γιατί μπορεί χωρίς καν να το καταλάβεις, να γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη κάνοντας σε βίαιη ή δημιουργώντας σου ακόμα και ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως μουδιάσματα, πόνους ή και αίσθημα μόνιμης κόπωσης. 
Δεν το λες και απλό! Οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται σε θέματα διαχείρισης θυμού, σου προτείνουν να απαντήσεις τις παρακάτω ερωτήσεις προκειμένου να αξιολογήσεις αν τα νεύρα σου είναι ανησυχητικά και χρειάζονται «βοήθεια»!
  1. Ο τρόπος που εκφράζεις το θυμό σου είναι εξουθενωτικός για εσένα και τους άλλους ανθρώπους γύρω σου;
  2. Θυμώνεις συχνότερα απ' όσο οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρεις;
  3. Αισθάνεσαι ότι νευριάζεις περισσότερο απ' όσο είναι απαραίτητο;
  4. Χρησιμοποιείς απειλητικές εκφράσεις ή χειρονομίες τις οποίες μετά μετανιώνεις;
  5. Βρίζεις ή πετάς αντικείμενα;
  6. Ο θυμός σου κρατάει για ώρες;
  7. Χρειάζεσαι αλκοόλ ή ουσίες για να ηρεμήσεις κάπως;
  8. Έχεις ένταση στο σώμα σου ή αύξηση του καρδιακού σου παλμού;
  9. Όταν εκφράζεσαι, αισθάνεσαι καλύτερα και για τον εαυτό σου και για τον άνθρωπο που σε θύμωσε;
  • Θυμήσου ότι έχεις και εσύ ευθύνη γα το θυμό σου κάθε φορά που συμβαίνει. Όσο προκλητικός ή εκνευριστικός και να είναι ο άνθρωπος που στον προκάλεσε, το πώς το διαχειρίζεσαι είναι μια δική σου προσωπική απόφαση! Σκέψου για λίγα λεπτά αν η κατάσταση αυτή αξίζει πραγματικά την αναστάτωση, το χρόνο σου και την ενέργεια σου ή απλώς την αδιαφορία σου.
  • Προσπάθησε να εντοπίσεις τις καταστάσεις, τους ανθρώπους, τις συμπεριφορές και τα «περιβάλλοντα» που συνήθως σου δημιουργούν ένταση και νεύρα και ξεκαθάρισε ότι ενοχλείσαι με ευγενικό, αλλά σαφή τρόπο. Αν δεν αλλάζει τίποτα, πάρε αποστάσεις και βάλε σε προτεραιότητα τη δική σου ηρεμία. Το έκανα, πιάνει! 
  • Χαλάρωνε πού και πού! Ακόμα και αν σου φαίνεται ακατόρθωτο, είναι κάτι που στην πραγματικότητα μαθαίνεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι 28 ημέρες αρκούν για να αποκτήσουμε μια νέα συνήθεια. Βρες κάτι απλό που να μπορείς να το κάνεις εύκολα μέσα στην καθημερινότητα σου και θα σου ανεβάζει την ψυχολογία : ένας μικρός περίπατος, να βάζεις ραδιόφωνο το πρωί, να γράφεις σε ένα ημερολόγιο, να βρεις ένα εικοσάλεπτο που απλώς ξαπλώνεις και κοιτάς το ταβάνι…
  • Άσε το θυμό σου να εκφραστεί αυθόρμητα. Αυτό δεν σημαίνει να γίνεις επιθετική ή να μην βλέπεις μπροστά σου από τα νεύρα, αλλά (!) ότι πρέπει να μην τον αφήνεις να φουντώνει χωρίς να κάνεις τίποτα οδηγώντας σε τελικά σε μια ξαφνική έκρηξη νεύρων ή ακόμα χειρότερα στη μελαγχολία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορείς να αποφύγεις την εχθρικότητα και να υιοθετήσεις έναν υγιή μηχανισμό έκφρασης των νεύρων σου μέσα από απλές αλλά (!) πολύ χρήσιμες λεκτικές εκφράσεις:
      • Είμαι πολύ θυμωμένη.
      • Διαφωνώ εντελώς μαζί σου.
      • Μην το λες αυτό γιατί με θυμώνει πάρα πολύ να το ακούω.
      • Δεν έχεις δικαίωμα να το κάνεις αυτό.
      • Αυτό δεν μου αρέσει καθόλου, μην το κάνεις.
      • Με ενοχλείς.
Αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να έχεις καμία ψυχραιμία να κουβεντιάσεις, άσ’το για αργότερα αλλά για λίγο αργότερα και στο μεταξύ προσπάθησε να αντικαταστήσεις τις σκέψεις που κάνεις εν θερμώ από άλλες, πιο « χρήσιμες» στο να σε κάνουν να ξαναβρείς τη λογική σου και να ανοίξεις διάλογο. Την ώρα που κάνεις τη συζήτηση για το θέμα που σε εκνεύρισε, μείνε συγκεκριμένη και μην ανατρέχεις σε παλιά γεγονότα που και ακόμα περισσότερο θα σε θυμώσουν και το δίκιο σου θα σε κάνουν να χάσεις τελικά!
Αγαπημένη μου, μην ξεχνάς ότι και στην περίπτωση που τα νεύρα σου έχουν γίνει αντίσκηνο, μόνο το χιούμορ και το γέλιο σου μπορεί να σε σώσουν και να σε γλιτώσουν από την τρέλα και τη μιζέρια! Να σου πω το δικό μου μυστικό; Όταν με νευριάζει κάποιος, τον σκέφτομαι αμέσως ή γυμνό ή φαλακρό. Δεν ξέρω γιατί, αλλά(!) το κάνω από μικρή, με κάνει αμέσως να γελάω και αισθάνομαι πολύ καλύτερα! Για βρες και εσύ το κολπάκι σου σε παρακαλώ γιατί θα μου πάθεις τίποτα ρε κορίτσι μου με τέτοια νεύρα! 



marymary

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου