ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ


powered by Agones.gr - Stoixima

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

'Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι' , το καλύτερο χριστουγεννιάτικο παραμύθι!



Μία από τις τρυφερές στιγμές των γιορτών είναι και η ώρα που θα πεις στο παιδί σου ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Εκτός από τα κλασικά αριστουργήματα του Άντερσεν, όπως το Κοριτσάκι με τα σπίρτα, υπάρχει ένα παραμύθι που αν το παιδί σου είναι πάνω από 4 χρονών να ξετρελαθεί μαζί του και εσύ ταυτόχρονα όσο και εκείνο.....

Η 'Αγέλαστη Πολιτεία' ίσως είναι μια κορυφαία στιγμή της καριέρας των αδελφών Κατσιμίχα, καθώς έχουν βάλει όλο τους το συνθετικό ταλέντο, αυτό που αγάπησες στην εφηβεία σου και το έχουν δέσει υπέροχα με το συγγραφικό τους ταλέντο, ξεδιπλώνοντας μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ιστορία που κρύβει συγκίνηση, χαρά και πολύ γέλιο και κυρίως όλα αυτά μπορεί να τα κατανοήσει ένα μικρό παιδί.
















Η 'Αγέλαστη Πολιτεία' δεν είναι τόσο γνωστή ακόμα και στο κοινό που λάτρεψε τραγούδια των αδελφών Κατσιμίχα, όσο οι μεγάλες επιτυχίες τους. Και αυτό είναι που κάνει αυτό το παραμύθι ξεχωριστό, όταν τελικά το ανακαλύπτεις, νιώθεις λίγο βλάκας με τον εαυτό σου που τόσο καιρό δεν το ήξερες και δεν το είχες βάλει να το ακούσουν τα παιδιά σου.
Το παραμύθι γράφτηκε το 1978 στο Montpellier της Γαλλίας. Ήταν πολύ πριν ο Χάρης και ο Πάνος γίνουν γνωστοί με τα τραγούδια τους στην Ελλάδα, και γυρόφερναν στην Ευρώπη μαζεύοντας εμπειρίες και γράφοντας μουσική. Εκείνα τα Χριστούγεννα του '78 γράφουν το παραμύθι το οποίο στη συνέχεια μελοποιούν στο Βερολίνο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, το παραμύθι κυκλοφορεί σε βιβλίο, εικονογραφημένο από τον Νίκο Μαρουλάκη, πασίγνωστο σκιτσογράφο και φίλο των Κατσιμιχαίων. Σαν δίσκος κυκλοφόρησε πολύ αργότερα, το 1996.
Το 2013 κυκλοφορεί και πάλι το βιβλίο, με ενσωματωμένο το cd, το οποίο ηχογραφήθηκε με νέα επεξεργασία, έτσι από τότε κυκλοφορεί και θα κυκλοφορεί στο μέλλον σαν ένα σώμα το βιβλίο με το cd.
Τα τραγούδια της 'Αγέλαστης Πολιτείας' θυμίζουν στο ύφος όλα όσα λάτρεψες στους Κατσιμιχαίους. Και μάλιστα όταν σκεφτείς ότι δημιουργήθηκαν πολύ πριν από τα τραγούδια που αγάπησες, το κάνει ακόμα πιο συγκινητικό. Αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές τους, όχι μόνο για τη μουσική που φέρει την υπογραφή των δύο ταλαντούχων αυτών ανθρώπων, αλλά και για την ιστορία που είναι ευχάριστη και διασκεδαστική,  με αρκετές χαρακτηριστικές πινελιές του χιούμορ των Κατσιμιχαίων, καθιστώντας το έργο ιδιαίτερα αγαπητό στους ακόμα και στους ενήλικες ή ακόμα περισσότερο στους ενήλικες!
H διαχρονική ιστορία της Αγέλαστης Πολιτείας με τους σκυθρωπούς και θυμωμένους κατοίκους της, που δεν λένε ούτε καλημέρα μεταξύ τους, αλλά έχουν μπει στο τριπάκι της ρουτίνας και της καθημερινότητας, χωρίς να διασκεδάζουν και να χαίρονται τη ζωή, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
 
Οι καλικάντζαροι, που η ιστορία τους, πάντα υπήρξε συναρπαστική, καθηλώνει τα παιδιά, καθώς προσπαθούν τα τραγουδήσουν τα τραγούδια τους και να μιλήσουν όπως και εκείνοι. Ο αρχηγός των καλικάντζαρων, ο Μανδρακούλος, είναι μια πληθωρική προσωπικότητα, που φωνάζει, βρίζει και δίνει εντολές, αλλά κανένας δεν υπακούει και αυτό κάνει τα παιδιά να ξεκαρδίζονται στα γέλια. Οι καλικάντζαροι, θα δώσουν τα Χριστούγεννα το μαγικό βοτάνι στην Αγέλαστη Πολιτεία, το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων και τίποτα στην Αγέλαστη Πολιτεία δεν θα είναι όπως πριν.
"Οι κακοί άνθρωποι, φοβούνται και τους σιχαίνονται τους καλικάντζαρους, γιατί η ασχήμια των καλικάντζαρων, τους θυμίζει την δική τους ασχήμια".
Το παραμύθι που είναι μια ωδή στην αγάπη, στο κέφι, στην τρέλα, στον σεβασμό για την διαφορετικότητα, το σεβασμό και την αγάπη στα ζώα, περνά τα μηνύματά του στον ακροατή από την αρχή. Απαλλάσσει τους καλικάντζαρους από την κακή φήμη που τους έχουν προσδώσει οι άνθρωποι κατά καιρούς στις ιστορίες τους και δημιουργώντας την καρικατούρα τους, κάνει τα παιδιά να τους λατρέψουν παρά την εξωτερική ασχήμια τους.
Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια στα δημοτικά, αλλά και στα νηπιαγωγεία, είναι από τις πρώτες επιλογές των εκπαιδευτικών όταν πρόκειται να ανεβάσουν χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση. Κάνε ένα δώρο αυτά τα Χριστούγεννα στα παιδιά σου και στον εαυτό σου, βάλτους το cd της 'Αγέλαστης Πολιτείας' και η εμπειρία του παραμυθιού αυτού θα τους μείνει αξέχαστη.
Ίσως τσακώσετε τους εαυτούς σας να χορεύετε όλοι μαζί στο σαλόνι σαν τους καλικάντζαρους γύρω από το καζάνι με το βοτάνι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου