Τα νήπια και τα παιδιά κάνουν συχνά πυρετό. Ο πυρετός είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού αλλά η εμφάνισή του και οι υψηλές θερμοκρασίες που δείχνει το θερμόμετρο ανησυχούν πολύ τους γονείς για την κατάσταση της υγείας του παιδιού τους.....
Όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου οι γονείς δίνουν αμέσως αντιπυρετικό προκειμένου να ρίξουν τη θερμοκρασία του σώματος του παιδιού. Εμείς σας προτείνουμε να κάνετε σε πρώτο στάδιο κάποιες ενέργειες, ώστε να «πέσει» ο πυρετός του παιδιού και μετά να αποφασίσετε αν θα του χορηγήσετε αντιπυρετικό φάρμακο.
Αφαιρέστε του ρούχα. Είναι καλύτερα να αποβάλλει ο οργανισμός του μικρού παιδιού τη ζέστη μέσω του δέρματος. Αν νιώθει ρίγη δώστε του μια ελαφριά κουβερτούλα μέχρι να ζεσταθεί ξανά.
Φροντίστε το σπίτι σας να είναι δροσερό για όσο διάστημα το παιδί σας έχει πυρετό. Οι υψηλές θερμοκρασίες δε βοηθούν στην αντιμετώπιση του πυρετού.
Κάντε κομπρέσες δροσερές και εφαρμόστε αυτές στο μέτωπο, τα χέρια, στα πόδια, στον κορμό του παιδιού σας.
Προσφέρετε στο μικρό σας παιδί πολλά υγρά και δροσερές τροφές, όπως το γιαούρτι, για να δροσίζεται και να ενυδατώνεται.
Ανοίγετε κάθε τόσο ένα παράθυρο ώστε να ανανεώνεται το οξυγόνο αλλά και να δροσίζεται ο χώρος που βρίσκεται το παιδί σας. Η ανανέωση του αέρα θα βοηθήσει να βελτιωθεί η διάθεση του παιδιού σας και να αντιμετωπίσετε την υπνηλία που μπορεί αυτό να νιώθει.
Αν με όλα η θερμοκρασία δεν πέσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, τότε καταφεύγετε στη λύση του χλιαρού μπάνιου που έκαναν οι μαμάδες μας. Κάντε το παιδί σας ένα ολόσωμο ντους με τρεχούμενο νερό από χλιαρό προς δροσερό μέχρι εκεί που το αντέχει. Το ντους μπορεί να διαρκέσει 5-15 λεπτά ανάλογα με την εποχή.
Εάν μετά από όλα τα παραπάνω ο πυρετός του παιδιού συνεχίζει να είναι υψηλός,τότε εσείς πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας και να δώσετε αντιπυρετικό. Αυτό που πρέπει όμως να σημειώσουμε είναι πως η καταπολέμηση του πυρετού δεν σημαίνει αυτόματα και θεραπεία της αιτίας που τον προκαλεί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου